Vegan galette

"Yaptığım unlu mamullerin vegan olması için kullandığım malzemelerden nasıl bir değişiklik yapmalıyım” sorusunu sıklıkla duyuyorum. Malzemelerinizi değiştirmenize gerek yok. Çünkü günümüzde tereyağı, süt ve süt ürünleri, yumurta içermeyen hamur tariflerini bulmak daha iyidir. Bu tür pek çok tarif var. Bu tariflere sadece veganların değil, günlük beslenme tarzlarında hayvansal ürünlerden uzak durmayı tercih edenlerin de ihtiyacı var.

Abone Ol

Yapacağım vegan galettenin hamuru için gerçek bir buluş diyebilirim. Lezzetli, ufalanan, üzerinde çalışılabilen, tatlı veya tuzlu her türlü dolguyu kabul etmeye hazır bir hamur. Ve güzel bir haberim daha var. Bu galette için önce bir kaşıkla karıştırmanız, ardından elinizle birkaç dakika yoğurmanız gereken sadece 4 basit malzemeye ihtiyacınız var. Sonunda da hemen sıcak sıcak tadına bakabilirsiniz.

MALZEMELER 

Hamur için: 
Un 300 gr
Tuz 3 gr
Kabartma tozu 3 gr
Kaynar Su 80 gr
Ayçiçek yağı 80 gr
Dolgusu için; 
Erik 300 gr
Toz şeker 100 gr
Ceviz 80 gr
Esmer şeker 50 gr
Nişasta 1 yemek kaşığı
Şeker pudrası

YAPILIŞI

Hamuru hazırlayarak başlayalım. Bunu yapmak için suyu kaynatın. Ayçiçeği yağı ve tuzu ekleyip karıştırın.
Şimdi un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin.

Hamurun üzerini örtün veya streçle sarıp bir süre dinlenmeye bırakın. 

Hamur dinlenirken iç malzemesini hazırlayalım. Bu galette için farklı meyveleri hatta dondurulmuş meyveleri kullanabilirsiniz. (Dondurulmuş meyve kullanıyorsanız, çok fazla meyve suyu olmaması ve hamurun çıtır kalması için dolguya biraz mısır nişastası ekleyin.)

Cevizleri ince kırıntılara bölün ve esmer şekerle karıştırın. (Beyaz şeker de kullanabilirsiniz ancak esmer şeker kendi karamel aromasını verir.)
Meyveleri beyaz şekerle karıştırın. (Bu sefer erik kullanıyorum ama donmuş vişneli bu galetteyi de çok seviyorum.)

Fırını önceden 200 derecede ısıtın. Hamuru çok ince olmayacak şekilde daire şeklinde açın. 

İlk olarak ortasına ceviz dolgusunu yerleştirin. Hamurun kenarlarını serbest bırakın. Üzerine meyve dolgusunu yerleştirin. 

Hamurun kenarlarını dilediğiniz gibi katlayın. Ancak kenarları çok dar olmasın, meyve dolgusunu iyice kaplasın. Sadece ortasında meyvelerin göründüğü küçük bir daire şeklinde alan açık kalmalıdır. Bu galettenin en güzel kısmı, hamurun meyveleri kapladığı yer olacak.

Galette yaklaşık 1 saat pişecek. Galettenin ortasında açıkta bıraktığımız meyveleri yanmaması için üzerlerini folyo ile kapatalım. 

Kenarlarını biraz su ile ıslatıp üzerine hafifçe şeker serptikten sonra galettemizi fırına verelim. 

Yaklaşık 30 dakika sonra meyvelerin üzerindeki folyoyu çıkarın. Tamamen pişip altın rengi olana kadar yaklaşık 20-25 dakika daha pişirelim.
Hazırlanan galette soğumaya bırakın ve sonra servis yapabilirsiniz.

Bizim gallette tamamen soğuyana kadar duramadı :)) Biz sıcak sıcak yedik.
Afiyet olsun…

Tahta kaşık nasıl temizlenir?

Mutfakta yaygın olarak kullanılan tahta kaşıkların doğru şekilde temizlenmesi önemlidir. Tahta kaşıkların zarar görmemesi ve hijyenik bir temizleme için karbonat ve sirke birleşimi en iyi yöntemdir. Tencereye tahta mutfak ürünlerini koyup üzerine 1 paket karbonat ve 2 çorba kaşığı sirke ekleyip sıcak suda 15 dakika kaynatın. Sonra iyice kurulayın. Zeytinyağı da bir diğer yöntemdir. Pamuğa birkaç damla zeytinyağını dökün ve tahta ürünlerin üzerinde gezdirin. Tahta ürünün temizlik sonrasında zarar görmemesi için kurulama işlemini çok iyi yapmak gerekir. Doğru bir temizleme yöntemi, ahşap gereçlerin ömrünü uzatır. Leke ve kirden arındırır. Koku, mikrop ve bakteri oluşumunu önler.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...