Kurban eti nasıl saklanır, nasıl muhafaza edilir? Kurban Bayram öncesi buzdolaplarında, buzluklarda yer tasarrufu için ideal yöntem... Kasapta kıyma şekline getirdiğiniz kurban etlerinizi buzdolabı poşetlerine eşit miktarda bölüştürün ve bir oklava yardımı ile düzleştirin.
Kurban Eti Nasıl Saklanır?
- Kurban etini uzun süre saklamak istiyorsanız, buzdolabının dondurucu bölümünü kullanabilirsiniz. Kurban eti buzdolabının normal kısmında en fazla 5-6 gün saklanabilirken, daha uzun saklamak için mutlaka dondurucu kısmı kullanılmalıdır.
- Birkaç gün içerisinde dondurucuya konulmayan ve tüketilmeyen etler, kokmaya ve yeşillenmeye başlar. Böyle bir durumla karşılaştığınızda etin bozulan kısımları kesilerek atılmalı ve tüketilmemelidir.
- Diğer et türlerine göre daha çabuk bozulan kıyma, buzdolabında en fazla 3 gün bekletilmelidir. Etleri keserken mutlaka temiz malzemeler kullanılmalıdır. İsteğe göre etler kavurma yapıldıktan sonra hava almayan poşetlerde muhafaza edilebilir.
- Kurban eti, parçalara ayrılarak derin dondurucuda saklanabilir. Bunun için parçaladığınız etleri porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Hava almayacak şekilde kapatıp üzerine tarih etiketi yapıştırın. Bu şekilde buzlukta 6-8 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
- Kurban etinin bir kısmını kasaptan çektirerek kıyma haline getirin. Kıymaları, porsiyonlara ayırın ve streç film ile kapatın. Kıymayı, buzlukta 4 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Kurban Eti Dolaba Konur Mu?
Kurban eti, en fazla 4-5 saat oda sıcaklığında bekletilebilir. Ancak güneş görmeyen serin bir alanda beklemesi gerekir. Eğer et kısa sürede pişirilecekse, üzeri streç film ile örtülür ve buzdolabında 1-2 gün muhafaza edilir. Ancak 2 günden fazla dolapta bekletilmemeli, hava almayacak şekilde paketlenerek derin dondurucu veya buzluğa alınmalıdır.
Kurban Eti Nasıl Paketlenir?
Kurban etini temiz bıçak ile küçük parçalara ayırın. İdeal boyutlar kuşbaşı ölçüsüdür. Ayrıca kasaptan çektirerek kıyma haline de getirebilirsiniz. Buzdolabı poşeti kullanılacaksa, hava almadığından emin olunmalıdır. Gerekli görülürse iki adet poşet kullanılabilir. Hava almamasını garantilemek için kilitli poşetler daha verimlidir. Poşet tamamen doldurulursa, etin her tarafı eşit donmayacaktır. Bu yüzden poşetler orta boyutlarda doldurulmalı, ağız kısmında boşluk bırakılmalıdır.