ATV ekranlarında yayınlanan Müge Anlı ile Tatlı Sert programında Şevket Gül'ün yaşam öyküsü izleyenleri ağlattı. Çobanlık yapan Şevket ile birlikte 36 akrabasının haymatlos olduğu canlı yayında ortaya çıktı. Haymatlos nedemek?

Müge Anlı’da babası tarafından küçük yaşta köle olarak satılan Galip dede ve 36 kişilik ailesi kimlikleri olmadıklarını ve bu yüzden yıllardır büyük sıkıntılar yaşadıklarını anlattı. 'Haymatlos Ailesi' olarak anılan aile Müge Anlı'ya damgasını vurdu.

Müge Anlı Şevket Gül kimdir, Galip Dede (Haymatlos) olayı nedir? 
Müge Anlı'ya annesini aramak için başvuran Şevket 18 yıldır kimliksiz yaşıyor. Çobanlık yapan Şevket ile birlikte 36 akrabasının da kimliğinin olmadığı canlı yayında ortaya çıktı.

Babası tarafından hiç sevilmediğini dile getiren Galip dede ve 36 kişilik ailesi kimliklerinin olmadığını ve bu yüzden yıllardır büyük sıkıntılar yaşadıklarını anlattı.

Programa bağlanan diğer aile üyeleri ise Galip'in askere gitmemek için soyadını sildirdiğini iddia etti.

Kendisi için değil, torunları için kimlik isteyen Galip dedenin "Cimbil" olan soy ismi yerine "Gül" soy isimli ölmüş bir kişinin kimliğine kaydetti. Bu sebeple ondan olan çocuklarda yurtsuz/haymatlos olarak kayıt altına alındı.

Haymatlos aile nereli? 
Dünyanın hiçbir ülkesine kayıtlı değil bu aile fakat aslen Osmaniyeliler. Yıllar içinde sayısız şehir ve ev değiştiren Galip Bey'in çocukları ve torunları okula hiç gitmemiş.

Kimliksiz olmaları sebebiyle sözleşme yapamıyor, bu nedenle de evde bir aydan fazla oturamıyor. Devlet desteklerinden de yararlanamıyor. Kimlikleri olmadığı için girdikleri işler ucuz iş gücü kategorisinde ve sigortasız.

Haymatlos ne demek?

Haymatlos, vatansızlık, hiçbir devletle uyrukluk bağı olmayan kişileri tanımlamak için kullanılan terim olarak geçiyor.