1800’lü yıllarda diğer eyaletlere yayılan bu çörekler, Amerika'da büyük ilgi gördü. 1950’de seri üretimine başlanan bu hamur işi Amerikan mutfak geleneğinin parçası oldu. 1998’de çörek için özel gün ilan edildi. O yıldan itibaren her 21 Şubat’ta Ulusal Yapışkan Çörek Günü kutlanılıyor. 2015’ten itibaren şefler, çöreği yeni tatlar ve dolgularla geliştirdi. Bu şeflerden Mark Sinclair tarafından birkaç yıl önce geliştirilen tarifin bir sırrı var: Portakal suyu ve bal, çörekler tamamen soğuduktan sonra yüzeydeki karamelin sertleşmesini ve kırılganlaşmasını engelliyor. Pişirme sırasında birbirine yapıştıkları ve karamele batırıldıkları için yapışkan çörekler diye adlandırılıyor.
Birlikte karamelli ve cevizli çörek pişireceğiz. İnanılmaz derecede lezzetli, güzel ve sıra dışıdır. Ve en önemlisi hazırlaması kolaydır.
MALZEMELER
Hamur için;
Un 445 gr
Süt 130 gr
Şeker pudrası 25 gr
Tuz 2 gr
Yaş maya 10 gr
Yumurta 2 adet (110 gr)
Vanilya 1 paket
Tereyağı 110 gr
Dolgusu için;
Esmer şeker 300 gr
Tereyağı 170 gr
Portakal kabuğu 10 gr
Portakal suyu 30 gr
Bal 65 gr
Vanilya 1 paket
Ceviz 35 gr
YAPILIŞI
Unu eleyip bir kaseye koyun üzerine ılık sütü dökün. Maya, tuz, pudra şekeri, vanilya, 2 yumurta ve oda sıcaklığındaki tereyağının 1/3'ünü ekleyin.
Tereyağının kalanını küpler halinde kesip bir kenara bir kenara bırakın.
Hamuru tüm malzemeler birleşene kadar 4-5 dakika kadar yoğurun. Ayırdığımız tereyağını yavaş yavaş ekleyerek hamuru pürüzsüz hale gelinceye kadar 10 dakika daha yoğurun.
Elastik, pürüzsüz, yapışkan hamuru top haline getirin ve bitkisel yağla yağlanmış bir kaseye koyun. Üzerini havluyla örtüp 2,5-3 kat kabaracak şekilde sıcak bir yere bırakın. Bu işlem genellikle 60-90 dakika sürer.
Doldurmak için esmer şeker, bir portakal kabuğu rendesi, portakal suyu, vanilya ,170 gr yumuşak tereyağı ve 65 gr bal ekleyin.
Bir karıştırıcı yardımıyla tüm malzemeleri pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Elde edilen kütleyi soğuması için buzdolabına koyun.
Fındıklara da ihtiyacınız olacak. Ben ceviz kullandım ama siz damak zevkinize göre başka fıstıklar ekleyebilirsiniz.
Bir fırın tepsisi hazırlayın. Ben 25 x 25 cm ölçülerinde bir kalıp kullandım. Kalıbın tabanına pişirme kağıdını yerleştirin. Silikon bir spatula kullanarak dolgunun 2/3'ünü tavanın tabanına ve yanlarına yayın.
Cevizin yarısını dolgunun üzerine serpin. Ardından hamuru dikdörtgen şeklinde açın. Dolgunun kalanını üstüne dağıtın. Üzerine cevizi serptikten sonra rulo yapın ve eşit parçalara bölün. Ben 16 parça çıkardım.
Kalıbı streç filmle örtün ve yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın. Bu süre zarfında çörekler neredeyse iki katına çıkacak.
Fırını önceden 180°C'ye ısıtın. Çörekleri 25 dakika veya altın rengi kahverengi olana kadar pişirin.
Kalıbın kenarları çok yüksek değilse karamel kenardan taşabilir. Bu nedenle kalıbı kağıtla kaplı bir fırın tepsisine yerleştirin.
Çörekler biraz soğuduğunda, başka bir fırın tepsisi yardımıyla karamel üstte olacak şekilde ters çevrilmeleri gerekir.
Çörekler o kadar lezzetli oldu ki ailem servis yapmamı beklemeden hemen bitirdi.
Afiyet olsun…
DONDURULMUŞ GIDA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Gıda satın alırken taze olup olmadığına, son kullanma tarihine, saklama koşullarının doğruluğuna bakmak ve paketli gıdanın gramajıyla fiyatını karşılaştırmak bilinçli alışverişin temelidir. Dondurulmuş gıdalarda ise soğuk zincirin korunması çok önemlidir. Çünkü bu zincir bozulursa gıda güvenliği açısından risk oluşturur. Dondurulmuş gıdaları seçerken; ürün en az -18 °C'de depolanmalı. Ambalajının iç kısmında buz kristalleri olmamalı. Ambalajında herhangi bir hasar olmamalı. Renk değişikliği olan et ürünlerinden uzak durulmalı. Kullanıma kadar çözünmemesine dikkat edilmeli. Bu gibi önlemler ile gıda alışverişinizi sağlıklı ve güvenli hale getirebilirsiniz.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...