Hazır gıdalardan uzak durun. Aşırı kilo, şeker hastalığı ve böbrek yetmezliği yakanızı bırakmaz. Karaciğer yağlanmasını önleyemezsiniz.
Yapılan araştırmalarda kalp krizi nedenleri de belli oldu. Proteni büyük olan et ve ürünlerinden uzak durmak sebze ağırlıklı yiyeceklere yönelmek gerekiyor.
Giderek yükselen bir trend olan veganlıkta, yiyecekler de et içermeyecek şekilde geliştiriliyor. Ancak uzmanlar, vegan köfte veya vegan sosis gibi ürünlerin içerdikleri tuz ve yağ sebebiyle kalp için zararlı olduğunu buldu.
İngiltere’deki Bournemouth Üniversitesi’ndeki araştırmada vegan sosis, hamburger ve kıyma yiyenlerin kan basıncının et tüketenlere göre daha kötü olduğu görülürken bilim insanları, gıda endüstrisini “yeni nesil et alternatiflerinin gelişimini yeniden değerlendirmeye” çağırdı.
Araştırma için tip 2 diyabet riski taşıyan 82 katılımcı, sekiz haftalık bir deneme için etobur (42) veya bitki bazlı (40) beslenme gruplarına ayrıldı.
Vegan katılımcılar, yiyecekleri etleri vegan ve ultra işlenmiş alternatifleriyle değiştirdiler.
Et yiyenlere verilen altı et seçeneği arasında da dana eti ve domuz kıyması, tavuk göğsü, hamburger köftesi, sosis ve tavuk parçaları yer aldı.
Çalışmadan önce gönüllülere, araştırmacıların kardiyometabolik sağlıklarını değerlendirebilmeleri için kan testleri yapıldı. Kan şekeri seviyelerini gerçek zamanlı olarak kontrol etmek için glikoz monitörleri takıldı. Bilim insanları daha sonra kolesterol ve kalp sağlığının diğer önemli belirteçlerindeki değişiklikleri izlemek için ikinci bir kan testi yaptılar.
Çalışmadan önce gönüllülere, araştırmacıların kardiyometabolik sağlıklarını değerlendirebilmeleri için kan testleri yapıldı. Kan şekeri seviyelerini gerçek zamanlı olarak kontrol etmek için glikoz monitörleri takıldı. Bilim insanları daha sonra kolesterol ve kalp sağlığının diğer önemli belirteçlerindeki değişiklikleri izlemek için ikinci bir kan testi yaptılar.
American Journal of Clinical Nutrition'da yazan akademisyenler, “Klasik kardiyovasküler hastalık risk faktörleri arasında, hayvan bazlı et diyeti ile bitki bazlı et grupları arasında net bir etki gözlenmedi.”
“Her iki grubun da kolesterolü düştü. Trans yağların (doymamış yağ asitleri) seviyeleri et yiyenler arasında en yüksek seviyedeyken, sekiz hafta boyunca sodyum alımları azaldı. Vegan et tüketenler arasında ise yüzde 42,5 oranında artış görüldü.”
“Et yiyenlerde kan basıncında küçük iyileşmeler kaydedildi, ancak bitki bazlı diyet uygulayanlarda bu durum görülmedi.”
"Bu bulgular, geleneksel bitki bazlı diyetlerin sağlık açısından belgelenmiş yararlarına rağmen, bunların sağlık yararlarının vegan etlerle birleştirilmemesi gerektiğini gösteriyor" dediler.
Bitki bazlı beslenmeye olan ilgi son yıllarda, veganların etik, çevresel veya sağlık nedenleri öne sürmesiyle artıyor.
Şimdi moda yiyecekler kendiliğinden yetişen ve çoğu ilaç sanayinde kullanılan otlar. Dağ- taş ve ormanlık alanlardan toplanan bu otların çoğunun tedavi amaçla kullanıldığını da unutmamak gerekiyor.