Asya’da tespit edilen yeni bir Covid varyantı bilim dünyasını alarm durumuna geçirdi. Araştırmacılar Delta varyantından türeyen bu yeni alt varyantın, bugüne kadar “en fazla mutasyona uğramış Covid varyantı” olduğunu bildirdi.
Endonezya’nın başkenti Cakarta’da bir hastada tespit edilen varyantın 113 farklı mutasyonu olduğu, bunlardan 37’sinin hastalığın insanlara bulaşmasına yol açan dikenli proteini etkilediği kaydedildi.
50 farklı mutasyona sahip Omicron’la karşılaştırıldığını bu yeni varyant, Covid’de bugüne kadarki “en aşırı varyant” olarak nitelendi. Varyantın temmuz başında Covid veritabanına girmeden önce bir kronik enfeksiyon vakasından türediği sanılıyor.
Bilim insanları bu durumun yeni bir Covid salgını riski yarattığı uyarısında bulundu. Warwick Üniversitesi’nden Viroloji Profesörü Lawrence Young, yeni varyantın hızla yayılıp yayılmayacağının net olmadığını, önce Omicron gibi diğer varyantlara baskın hale gelmesi gerektiğini söyledi.
Öte yandan araştırmacılar, şu aşamada varyantın milyonların yeniden evlere kapanmasına yol açacak bir düzeyde tehlike oluşturmadığını belirterek panik yapmama çağrısında bulundu. Bilim insanları, birçok ülkenin vakaların azalmasıyla Covid araştırmalarını arka plana attığına dikkat çekerek, böyle bir dönemde tehlikeli bir varyantın sessizce yükselmesinin büyük risk olacağını vurguluyor.
Araştırmalara göre birçok defa mutasyon geçiren Delta varyantı aşılara karşı dirençli olabilir ve insanların bağışıklığını kırabilir. Profesör Young, “Virüs bizi şaşırtmaya devam ediyor ve ilgisizlik çok tehlikeli” diyerek yetkilileri önlemlerden vazgeçmemeye çağırdı.
Young, Covid virüsünün mutasyona uğrayıp yayıldıkça en hassas durumdaki insanlar için ciddi risk yaratmaya devam edeceğini, hastalığın uzun vadeli etkilerinin süreceğini ifade etti. “Tehlikeli bir varyantın yeni bir Covid salgınına yol açıp açmayacağını nasıl bileceğiz” diye konuşan Young, Covid takibinin zayıflamasının dünyayı tehlikeye soktuğu uyarısı yaptı.