Yeni sezonu ile ekrana dönen Kızılcık Şerbeti’nin ilk bölümünde Abdullah Bey torununun kulağına ezan okudu. Reyting rekortmeni dizideki bebeğin kulağına ezan okuma sahnesini izleyenler yenidoğan bebeğe İslam dinine göre yapılması gerekenleri aramaya başladı. Biz de sizler için yeni doğan bebeklere yapılması tavsiye edilen sünnetleri ve geleneklerin detayların derledik. Ama önce Kızılcık Şerbeti son bölümünde yaşananlar ve geceye damga vuran 'kulağa ezan okuma' sahnesi detaylarıyla başlayalım.
ÇATIŞMANIN ORTASINDA EZAN SESİ YÜREKLERİ ISITTI
İki ayrı dünya görüşüne sahip ailelerin bir araya geldiğinde yaşadıkları farklılıkları ve ortak paydaları dikkatli bir şekilde işlemeye çalışan dizinin son bölümünde Doğa anne oldu. Dizi senaryosunda yaşanan sorunlar anlatılırken yaşanan gerginlikler esnasında bebeklerin doğumunda dinen uygulanan ritüellerin unutulmaması dikkat çekti.
'SİZ BELKİ BİLMEZSİNİZ DİYEREK EZAN OKUMAYA GİTTİ'
Dizide evin büyüğü olan Abdullah Bey, torunu doğduğu için Doğa’nın yanına geldiği ve ‘siz belki bilmezsiniz’ diyerek torunun kulağına ezan okuduğu sahnelere yer verildi.
Bu sahne ile birlikte bebek doğduğunda İslami geleneklere göre ne yapılmalı çok arandı, peki adet ve geleneklere göre bebeklere neler yapılır? Sizler için derledik.
BEBEĞİN KULAĞINA EZAN OKUMAK
Diyanet’in verdiği bilgilere göre bebeklerin kulağına ezan okumak sünnet olan bir davranış. Çocuk dünyaya geldiğinde sağ kulağına ezan, sol kulağına kâmet okunarak isminin verilmesi sünnettir. Bunu çocuğun babası veya aile büyüklerinden başka birisi de yapabilir. Bebeğin kulağına ezan okunduktan sonra sağ kulağına koyulacak olan ismi üç kez söylenir. ‘Senin adın ….’ Diyerek üç kez tekrar yapılır.
KURBAN KESMEK
İslam dinine göre yeni doğan çocuklar için kurban kesmekte peygamber sünnetlerinden biri. Yeni doğan çocuk için kesilen kurbana ‘akika’ adı veriliyor. Akika kurbanı çocuğun doğduğu gün kesildiği gibi buluğ çağına kadar da yine kesilebiliyor.
Öte yandan Türk örf adetlerine göre de birçok farklı uygulama yine bebek doğduğunda yapılanlara örnek olarak verilebilir.
KIRK UÇURMA
Bebeğin doğumundan sonraki kırkıncı gün bebek özel bir banyoda ile yıkanır ve hazırlanır anne ile birlikte ev dışında ilk kez bir başka eve ziyarete gidilir. Bebeğin götürüldüğü evde özel hediyeler hazırlanır.
ALTI AY KINASI
Genellikle Marmara ve Ege Bölgesi'ndeki şehirlerde yapılan bu adette altı aynı dolduran kız bebeğe, kına yakılır. Eğlence düzenlenir. Bebeğe özel kaftanalar giydirilirken hediyeler verilir.
DİŞ BUĞDAYI
Bebeklerin diş çıkarma dönemlerinde yapılan bir etkinliktir. Pişirilmiş buğdaylar dikkatli bir şekilde bebeğin üzerine dökülür başında kalan buğdaylar bir ipe dizilir, dişlerinin de inci gibi dizilmesi dilenerek kutlama yapılır. Öte yandan diş buğdayı törenlerinde bebeğin karşısına kalem, makas… gibi eşyalar koyularak hangi mesleği seçeceğine dair de bir etkinlik yapılır.
ADIM ÇÖREĞİ
Yürüme sürecindeki bebekler için yapılan bir törendir. Bebek için özel çörekler pişirilir gelenlere ikram edilir sadece bir çöreğin içine para konur, içinde para olan çöreğe denk gelen kişi bebeğe hediye alır. Bebeğin yürüyüşü kolaylaşsın diye evin yaşlısı bebeğin ayaklarına kurdele bağlayıp keser ve yürümesi için cesaretlendirilir.