Yumurta, kahvaltıların ve hamur işlerinin vazgeçilmez malzemesidir. Fosfor, selenyum, kalsiyum, çinko gibi pek çok mineral ve vitamin içeren yumurta, düşük kalorili olmasıyla da diyet yapanların tercihidir. Ancak yumurta tüketirken dikkat edilmesi gereken bir nokta da yumurtanın nasıl saklandığıdır. Birçok kişi, yumurtaları buzdolabının kapağında bulunan bölmelere koyuyor. Ancak bu yöntem, yumurtanın tazeliğini ve sağlığını kaybetmesine neden oluyor.

Birçok kişi, yumurtaları buzdolabının kapağında saklıyor. Hatta, buzdolabı tasarımlarında bile yumurtalar için ayrılan yer yine kapak kısmında bulunuyor. Ancak yumurtaların taze kalması için bu yöntemin tercih edilmemesi gerekiyor.

Buzdolabının kapağının sık sık açılıp kapanması kapakta olan yiyeceklerin farklı ısılardan etkilenmesine sebep oluyor ve bu farklı ısılar, yumurtanın çabuk bozulmasına ve çürümesine yol açabiliyor.

Bu nedenle yumurta ve süt gibi çabuk bozulabilen ürünlerin, dolabın sabit bir soğuklukta kalan herhangi bir bölmesinde muhafaza edilmesi, sağlık için daha garanti bir yol olabilir.

Bozulmuş veya çürümüş yumurtayı tüketmek, besin zehirlenmesine neden olur. Bozuk yumurta içerisinde bulunan salmonella bakterisi bu zehirlenmeye davetiye çıkarır. Ortalama 12-72 saat içerisinde karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateşlenme ile gıda zehirlenmesi belirtileri başlar.

YUMURTA SAĞLIKLI NASILTÜKETİLİR?

Düşük kalorili bir pişirme yöntemi seçin: Yumurtayı haşlayıp tüketmek oldukça sağlıklıdır, en hafif kalorili pişirme şekli budur.

Yumurtayı sebzelerle birlikte pişirin: Yemeğe ilaveten lif ve vitamin takviyesi yapmak için sebzeli omlet şeklinde tüketebilirsiniz.

Oksitlenmeyen yağ kullanılmalı: Genel olarak en iyi tercih avokado yağı ya da ayçiçek yağıdır. Sızma zeytinyağı kullanılacaksa 210 ° C, altında bir ısıda pişirilebilir.

En besleyici yumurtaları tercih edin: Tavuğun büyüme ve beslenme şekli yumurtanın besleyici olma özelliğini etkilemektedir. Genellikle, merada yetişmekte olan ve doğal beslenmiş olan tavukların yumurtalarını seçmeye özen gösterin.

Yumurtayı aşırı pişirmeyin: Çok uzun müddet haşlanan yumurta iyi değildir. Yumurtayı tava içerisinde pişiriyorsanız çok kızartarak pişirmeyin.

HER GÜN YUMURTA YENİR Mİ?

İçeriğinde bulunan tüm yararlı maddelerin etkisiyle haşlanmış yumurta uzun vadede bağışıklık sisteminin daha güçlü bir hale gelmesini sağlıyor.

Vücudun hastalıklara karşı daha güçlü bir şekilde direnebilmesi için günde 1 ya da 2 adet haşlanmış yumurta yememiz öneriliyor.

YUMURTANIN FAYDAALRI NELERDİR?

Yumurta tüketimi, düşük trigliserid değerine katkıda bulunabilir. Trigliseridler, kanda bulunan bir tür yağdır. Düşük trigliserid seviyeleri sağlık açısından önemlidir. Omega 3 gibi belirli yağ asitleri bakımından zengin olan yumurta bu özelliğinin yanı sıra trigliserid seviyenizi düşürebilir.

Araştırmalar, omega-3 ile zenginleştirilmiş yumurta tüketmenin kan trigliseridlerini düşürmenin çok etkili bir yolu olduğunu gösteriyor. Yumurta, kalori hesabı açısından kolay bir besindir. Bir yumurta tüketerek yaklaşık 70 kalori alırsınız.

Çin’de yapılan bir araştırmaya göre günde yaklaşık bir yumurta yiyen kişilerin kalp hastalığına yakalanma olasılığı, yumurta yemeyenlere göre yaklaşık yüzde 20 düşük.

Kahvaltıda tüketilen haşlanmış yumurta gün boyunca kişinin tok kalmasına yardımcı olur. Yumurta yiyerek fazla kalori alımının önüne geçebilirsiniz.

Lutein ve zeaksantin adlı antioksidanlar katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Bu ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkilerde bulunur.

Yumurtada bulunan lutein ve zeaksantin, yumurtada bulunan yağla beraber tüketildiği için vücudunuz bu besinleri diğer kaynaklara göre daha kolay kullanır.