Fahiş kiraya karşı yüzde 25 zam sınırı bir sene daha uzatılırken, kalıcı çözüm için 'hayalet ev' olarak adlandırılan boş evler mercek altına alındı. Yeni düzenleme ile birlikte yüksek kira beklentisiyle boş tutulan evlere yüksek vergi geliyor. Boş eve yüksek vergi düzenlemesi son günlerde tartışılan formüllerden biri olurken; 'İspanya modeli' olarak da bilinen düzenleme için düğmeye basıldı.
BÖLGE BÖLGE TESPİT EDİLECEK
Show Haber'de yer alan habere göre ilk adımda ise boş tutulan evlerin bölge bölge haritasının çıkarılacağı öğrenildi. Çok sayıda konutun boş kalması, kira krizinin daha da derinleşmesine neden olurken, AK Parti meclis grubu, 'İspanya modeli'ne sıcak bakıyor.
İSPANYA MODELİ MECLİS'E GELİYOR
Yüksek vergi vermek yerine ev sahiplerinin evlerini kiraya vermek isteyeceği görüşü hakim olurken; düzenlemenin en kısa sürede tamamlanarak teklif olarak Meclis'e sunulması bekleniyor.
İSPANYA MODELİ NEDİR, NASIL UYGULANIR?
İspanya modeli nedir? sorusunun yanıtını gelin birlikte okuyalım.
İspanya modeli 2 aşamayı içeriyor.
1) Konut kira fiyatlarına üst sınır: Kira artışına 2023’te yüzde 2, 2024’te yüzde 3 tavan uygulanacak.
2) Vergi artışı: İki yıldan uzun süre boş kalan evlerin emlak vergileri de yüzde 150’ye varan oranda artırılacak.
İspanya modeli kısaca şöyle işliyor: İspanya hem kira artışları sınırlandırılıyor hem de boş kalan evden alınan emlak vergisini yükseltiliyor.
Uzmanlara göre bu model Türkiye’de de uygulanabilir.
İspanya’da son yıllarda giderek artan konut sorununa çözüm bulmak için ülke demokrasi tarihinde ilk kez hükümet kira fiyatlarına müdahale etti. Söz konusu yasa tasarısı, geçtiğimiz Nisan ayında hükümetin iki ortağı Sosyalist İşçi Partisi ve Unidas Podemos ile ayrılıkçı Katalan ve Bask (ERC ve EH Bildu) partilerin desteğiyle 167’ye karşı 176 oyla mecliste kabul edilerek, senatoya gönderildi. Tasarı senatoda kabul edildikten sonra son kez meclise bir kez daha gelerek, onay alması halinde yasallaşacak. Bu tasarıyla birlikte özellikle gençler ve yoksullar için de konutun “bir hak olarak tanınacağı” savunulurken, buna karşı çıkan muhalefetteki sağ partiler ise İspanya’da mevcut durumda yaygın olan “boş evlerin işgalinin daha da artacağını, arzın azalacağını ve fiyatların artacağını” ileri sürüyor.