ÖZEL HABER/NURŞEN ŞENTÜRK
Çanakkale Biga’nın Işıkeli Köyü'nde Birinci Dünya Savaşı yıllarında yaşanan kıtlık nedeniyle ithal edilemeyen ve kahveye alternatif olarak geliştirilen nohut kahvesi geleneği sürdürülüyor.
Zor yıllarda bulunan ve nohuttan yapılan bu kahvenin yapımını Işıkeli Köyü’nde yaşayan Cemil Kısa ile sürdürülüyor. Çok sayıda ziyaretçinin geldiği köyde özellikle hafta sonları büyük yoğunluk yaşanıyor. İçinde kafein olmadığı için çocukların da çok rahat tükettiği nohut kahvesi Türk kahvesi pişirlir gibi hazırlanılıyor.
Şekerin isteğe göre ilave edildiği nohut kahvesinin yapımını Kısa, ‘Fincana 1 tatlı kaşığı nohut kahvesi koyuyoruz. Bunun üzerine çok az karbonat atıyoruz fakat miktarı kaşığın ucu olacak şekilde. Sonra su ekleyip kısık ateşte yavaş yavaş kaynatıyoruz. Türk kahvesi bir kez kaynatılırken nohut kahvesi 3 kez kaynatılıyor” diyor.
Bol köpüklü olması ile dikkat çeken olan nohut kahvesi küçük büyük herkesin beğenisine sunuluyor.