Lefkoşa tarihi yerleri

Lefkoşa Kent Surları ve Girne Kapısı

Venediklilerin egemen olduğu dönemde şehri savunmak için eski Lüzinyan surlarının yerine inşa edilen yeni surlardır. 

3 mil uzunluğa sahip bu surlar daire şeklindedir. Surların toplam 3 kapısı ve ayrı ayrı birer kale sayılacak şekilde 11 burç vardır. Bu üç kapıdan en önemlisi kuzey yönünde yer alan Girne Kapısı’dır. Osmanlılar tarafından 1821 yılında restore edilen kapı günümüzde Lefkoşa Turizm Enformasyon Ofisi’ne ev sahipliği yapar.

Akkavuk Mescidi

Lefkoşa’nın Akkavuk Mahallesi’nde bulunan bir mescittir. 1902 yılında inşa edilen mescidin küçük bir ortaçağ şapeli veya kilisesi olduğu ortaya çıkarılmıştır. 16. yüzyıla ait kalıplı kemerli pencere ile birlikte orijinal binanın apsisi kaldırılmıştır. Mescit kesme taştan yapılmıştır ve dikdörtgen planlıdır. Ön cephesinde üç keskin kemere sahiptir ve kemerler arasındaki boşluk tadilatta camla kaplanmıştır. Girişin karşısındaki güney duvarında bir mihrap vardır.  

Turunçlu Cami (Turunçlu Fethiye Cami)

Turunçlu Fethiye Cami olarak da bilinen Turunçlu Cami, Lefkoşa’nın surlu kentindeki İplik Bazar-Korkut Efendi Mahallesi’nde bulunur. Beliğ Paşa Caddesi üzerinde yer almaktadır. Osmanlı dönemine aittir.

1825 yılında inşa edilen cami, Kıbrıs valisi Seyyit Mehmed Ağa tarafından yaptırılmıştır. Eski zamanlarda Fethiye Cami olarak da bilinir. Kısa bir süre sonra cami ayrıca tarihi bir okul olarak kullanılmaya başlanmıştır. Mehmed Ağa tarafından yıkılan tarihi okul, “Mekteb-i İrfane” adlı yeni bir okulla değiştirilmiştir. 1972 yılında yeniden tadilattan geçen yapıt tekrardan cami olarak hizmet vermeye devam etmiştir. 

Caminin kuzeydoğu-güneybatı yönünde dikdörtgen planlı bir yapısı vardır. Öndeki kuzey cephesi altı keskin kemerle desteklenirken, batı cephesi dört kemer ile desteklenmektedir. Mihrap ve minber barok özelliklerini göstermektedir. Kuzeydoğuda kadın bölümü olarak hizmet veren ahşap bir asma kat bulunur. Silindir şeklindeki minare kuzeydoğudadır ve bir süslü balkona sahiptir. 

İbadete  açık camiye giriş ücretsizdir.

Kendinizi evinizdeki rahatlıkta hissedebileceğiniz apart oteller için Lefkoşa apart oteller listemize uğramayı unutmayın.

Haydar Paşa Cami

Haydar Paşa Camii, Kuzey Lefkoşa’daki tarihi bir camidir. Körfez kilisesi Ayia Sophia’dan sonra gelen en önemli gotik yapıya sahiptir. Bina, adanın Kıbrıs Krallığı yönetiminde, 14. yüzyılda inşa edilmiş ve Aziz Catherine Kilisesi olarak adlandırılmıştır. Lefkoşa’nın 1570 yılında Osmanlılar tarafından fethedilmesi üzerine bir camiye dönüştürülmüştür. 

İbadete açık olan camiye giriş ücretsizdir. 

Sultan II. Mahmut Kütüphanesi

 Selimiye Cami’ni doğusunda yer almaktadır. Kütüphane II. Mahmut’un padişah olduğu dönemde Kıbrıs Valisi Ali Ruhi tarafından inşa edilmiştir. Tek kubbeli mekanı olan caminin revakı iki kubbeye sahiptir. Kesme taşlar ile yapılmıştır. “Fiha kütübün Kayyime” (Burası kütüphanedir) yazısı giriş kapısının tam üzerinde yazılıdır. 

Kütüphanenin kurulmasındaki temel amaç öğrencilerin kitap ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir. Arapça, Osmanlıca ve Farsça dillerinde elyazması kitaplar yer alır. Sultan II. Mahmut Kütüphanesi günümüzde müzeye ev sahipliği yapmaktadır. 

Dükkanlar Önü Cami

Dükkanlar Önü Cami, Kuzey Lefkoşa’nın Karamanzade semtinde bir camidir. Ona “Tevfik Mescidi” adını veren George Jeffery’e göre, İtalya’nın 16. yüzyılda han olarak inşa edilmiş bir Venedik binasıdır. Muzaffer Haşmet Gürkan’ın süslü olarak nitelendirdiği binada, 14. yüzyıldan kalma Gotik kemerler ve gravürler vardır.

Osmanlı’nın Kıbrıs fethinden sonra bina, camiye çevrilmiştir. 18. yüzyılın başlarında yapı, Said Mehmed Ağa tarafından yenilenmiştir. 2011 yılında Türk Evkaf Dairesi, yerel Evkaf Yönetimi ile işbirliği yaparak camiyi restore ettirmiştir.

 Devamı haftaya…