Ortodoks dünyası Paskalya'yı kutluyor. Geleneksel olarak bugün Kuliç adı verilen bir Paskalya çöreği hazırlanır. Kuliç adı, Yunanca ‘bir somun ekmek’ anlamına gelen ‘kollix’ kelimesinden gelir. Her somunun üst kısmına ‘taç’ adı verilir. Genellikle üzerine yanlarından aşağı akmasına izin verilen pudra şekeri kreması eklenir.

İtalyan panettone'sine benzeyen bu zengin ekmek, süt, yumurta, tereyağı, şeker, fındık, meyve ve vanilya, portakal kabuğu rendesi, kakule ve safran gibi çeşitli tatlar içerir.

Bu çörek için pek çok tarif var, bazıları daha hafif bir dokudan hoşlanırken, diğerleri daha yoğun bir hamuru tercih ediyor. Ailem her zaman bol miktarda tereyağı, yumurta ve yumurta sarısı içeren çörek hazırlardı, ancak hamur havadar ve çok lezzetli kaldı.

MALZEMELER

İlk hamur:

Süt 160 gr

Yaş maya 15 gr

Un 220 gr

Toz şeker 25 gr

Ana hamur:

Bütün ilk hamur 420 gr

Yumurta 150 gr

Un 280 gr

Toz şeker 80 gr

Bal 50 gr

Tuz 7 gr

Portakal ve limon kabuğu 10 gr

Vanilya 1 paket

Tereyağı 150 gr

Kuru üzüm 200 gr

YAPILIŞI

Çöreği yapmaya önce ilk ana hamurla başlayalım. Bunu yapmak için maya, süt, şeker ve unu karıştırın ve 60-90 dakika oda sıcaklığında bırakın.

İlk hamurumuz kabarırken kuru üzümleri hazırlamalıyız. Üzümlerin üzerine kaynar su dökün ve 20 dakika sıcak suda bekletin.

Süre tamamlanınca suyu boşaltın ve biraz portakal suyu ekleyin. Bu, çörekteki kuru üzümlerin daha da lezzetli olmasını sağlayacaktır.

İlk hamur iki katı kadar kabardığında ana hamuru hazırlamaya başlayabiliriz. Bunun için ilk hamuru bir mikser kabında yumurta, şeker ve unla karıştırın. Hamuru yoğurmaya başlayın. Ardından bal ve vanilyayı ekleyip hamuru yoğurmaya devam edin.

Hamur parlak olmalı ve yapışkan olmamalıdır. Hamura küçük parçalar halinde tereyağını eklemeye başlayın. Tereyağı soğuk olmalı.

Tereyağının tamamını hamura eklediğinizde sıra portakal ve limon kabuğu ile tuza geldi. Bunları da ekleyip her şeyi karıştırın. Son olarak kuru üzümleri ekleyip hamurla birleşene kadar karıştırmanız gerekir.

Bu işlemden sonra hamurun 28-30 derece sıcaklıkta 1-1,5 saat mayalanması gerekir. Bundan sonra hamuru kalıplara koymanız gerekiyor. Ben büyük kağıt kalıplar kullanıyorum.

Hamur 28-30 derece sıcaklıkta 2-2,5 saat daha mayalanacaktır. Hamur neredeyse kağıt tepsisinin kenarına kadar yükselecektir.

Şimdi fırını açıp 170 dereceye kadar ısıtmanın zamanı geldi. Çöreğin büyüklüğüne göre pişirme süresi 20 ila 30 dakika arasında değişebilir.

Süslemeden önce çöreklerin soğumasını bekleyin. Geleneksel olarak Paskalya çörekleri çırpılmış yumurta akı ve pudra şekeri ile süslenir.

Afiyet olsun…

EVDE AKILLI TASARRUF

Akıllı evlerin enerji de dahil önemli tasarruf sağlayan avantajları var. Ev sahipleri bu teknolojileri kullanarak enerji tüketimini azaltıp elektrik faturalarından tasarruf ederken yeşil bir çevreye de katkıda bulunuyor. İşte akıllı evlerin sağladığı tasarruflardan bazıları:
* Hareket sensörleriyle donatılan akıllı evler, ışıkların yalnızca odada biri varken açılmasını sağlayarak enerji israfını önler.
* Akıllı pencereler, aldıkları güneş ışığı miktarına göre renk tonunu otomatik olarak ayarlar. Böylece klima ihtiyacını azaltıp enerji tasarrufu sağlar.
* Akıllı termostatlar, akıllı telefondan sıcaklık ayarı yapabilmeye ve enerji kullanımını takip edebilmeye olanak tanıyor.
* Akıllı evlerde çim veya bahçe için kullanılan sensörlü otomatik sulama sistemiyle aşırı sulamanın önüne geçilir.
* Bir uygulama aracılığıyla uzaktan kontrol imkanı da sunan  akıllı uzatma kabloları, kullanılmayan cihazları otomatik olarak kapatarak enerji israfını azaltır.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...