Çıfıt Çarşısı

Çıfıt, Osmanlı döneminde Yahudilere verilen bir isim. 1492 yılında bölgeye yerleştirilmiş olan Yahudilerin açtıkları bu çarşıya, o günden beri Çıfıt Çarşısı deniyor. Günümüzde Leblebiceler Sokağı veya Balat Çarşısı olarak da bilinen bu çarşı, Balat’ı an be an yaşayabileceğiniz, tarihe tanıklık edebileceğiniz yerler arasında. Esnafların hemen hemen hepsi Türk. Çarşıda aklınıza gelebilecek birçok şey de bulunabiliyor. Ancak özellikle antikacılar, turistler tarafından ilgi görüyor. Ayrıca Agora Meyhanesi ve 15. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Balat Yangol Sinagogu da burada bulunuyor. Çok eski zamanlarda Tekfur Sarayı’nın ahırları olarak kullanılan bu bölge, günümüzde çok çeşitli ve renkli dükkanlara ev sahipliği yapıyor. Balat’a kadar gidip, İstanbul’un en ünlü çarşılarından biri olan Çıfıt’ı görmeden, Balat turu tamamlanmış sayılmıyor.

Tahta Minare Camii

İstanbul’un en eski camilerinden biri olan fakat çok da tanınmayan Tahta Minare Camii, küçük bir sokak arasında yer aldığından çoğu gezginin Balat’ta es geçtiği bir tarihi yapı. İstanbul’un fethinden kısa bir süre sonra, 1458 yılında Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış olan camii, kagirden yapılmış minaresi ve küçük boyutu ile göz atılabilecek mabetlerimizden biri.

Kiremit Caddesi

Balat’ın en çok aranan caddelerinden. Rengarenk evlerin dizilmiş olduğu bu cadde, Balat gezilecek yerler arasında oldukça popüler bir yer. Bölgedeki en güzel fotoğraf karelerini yakalayabileceğiniz bu caddeyi takip ettiğinizde, Balat’ın gizli kalmış yerlerini de keşfedebiliyorsunuz. Bu caddeye çıkan çok sayıda ara sokak bulunuyor. Zamanınız varsa cadde üzerindeyken bu ara caddelere tek tek girin. Hiç beklemediğiniz İstanbul manzarasıyla bu ara sokaklarda karşılaşabiliyorsunuz. Cadde üzerinde 1-2 market bulunuyor olsa da yanınıza bolca su almayı unutmayın. Caddenin bazı yerlerinde ağır yokuşlu yollar yer aldığından sıcak yaz aylarında bunaltıcı olabiliyor.

Ayakapı Hamamı

Mimar Sinan‘ın en önemli eserleri arasında sayılan Ayakapı Hamamı, 1582’de III. Murad’ın annesi Nurbanu Sultan tarafından yaptırılmış. Haliç kıyısında Fener ile Ayakapı arasında yer alan hamam, tek hamam olarak inşa edilmiş. Hamam, tuğla hatıllı kesme bir taştan yapılmış. Günümüzde harap bir halde olan hamam dışarıdan birkaç dakikalığına göz atılabilecek tarihi yapılar arasında.

İncir Ağacı Kahvesi

Balat turunda görülecek en güzel yerlerden biri de renkli bir dış görünüme sahip popüler Instagram spotlarından olan İncir Ağacı Kahvesi‘dir. Adeta Yeşilçam filmlerinden fırlamış bir görünüme sahip olan mekan, daha çok çiftler tarafından rağbet görüyor. Balat’ın muhteşem tarihi güzellikleri arasında gezerken kısa bir mola verebileceğiniz, Balat Kafesi olarak da bilinen İncir Ağacı Kahvesi, rengarenk tabelasıyla dikkatinizi mutlaka çekiyor. İncir Ağacı Kahvesi’nin bulunduğu yerdeki merdivenler, Balat turuna çıkan her turistin fotoğraf çektirmeden ayrılmadığı yerler arasında. Merdivenlerin başından kafenin girişine kadar sizi Emel Sayın, Sadri Alışık, Tarık Akan ve Kadir İnanır gibi ünlü Yeşilçam oyuncularının boy boy film afişleri karşılıyor. Kafenin dış mekanı içinden çok daha fazla ilgi görüyor olsa da, dışarıda bulunan taburelerde oturmak yerine, tam ortasından incir ağacının geçtiği iç mekana oturun derim. Biraz daha sessiz bir atmosfere sahip iç mekan da, en az dışarısı kadar başarılı bir şekilde süslenmiş. Balat’ta unutulmaz bir yorgunluk kahvesi içebileceğiniz mekan arıyorsanız, İncir Ağacı Kahvesi gitmeniz gereken en özel yerlerden biri olacaktır.

Molla Aşkı Manzara Tepesi

Ezel ve İncir Reçeli gibi filmlerin çekildiği yer olmasıyla ünlenmiş Molla Aşkı Manzara Tepesi, İstanbul’u en güzel seyredebileceğiniz yerler arasında. Sahip olduğu cafesi ile ünlü olan bu tepede manzaraya karşı kahvaltı yapabilir veya yorgunluk kahvesi içebilirsiniz. İstanbul’da manzaraya karşı kahvaltı yapılabilecek en güzel yerlerden biri desem, sanıyorum abartmış olmayız. Tepedeki cafede fiyatlar İstanbul’un geneline göre gayet uygun. 2 kişilik bir kahvaltıyı ortalama 120-180 TL gibi bir ücrete alabilirsiniz. Sıcak veya soğuk içeceklerin de servis edildiği cafenin, hafta sonu biraz kalabalık olabileceğini de unutmayın. Molla Aşkı Kültür Parkı, özellikle Balat gezilecek yerler listesine eklenebilecek bir yer olmasa da, Balat’ta kahvaltı yapmayı planlıyorsanız mutlaka göz atın deriz.

 Devamı yarın…