Enflasyon ve pahalılık halen gündem oluşturuyor. Konu her sektörü vuruyor. İhracatçılar da bu sıkıntıyı yaşıyor. Maliyet artışlarının ihracatçıları da etkiliyor. Bu kargaşada sıkıntı yaşamayan sektör yok gibi. Hangi sektörden söz etsek altından şikayetler yükseliyor.
Şunu da ekleyelim:
Petrol ürünlerine gelen zamlar da sektörleri zorluyor. Sıkıntıların hafiflemesi yerine daha da artıyor. Maliyet baskısının hafifletilmesi adına devletin enerjide, özellikle elektrik ve doğalgazda, ihracatçılara destek vermesi gerektiğinin altı çiziliyor.
Konuyu dağıtmayalım:
İçinde bulunduğumuz yüksek enflasyon ve pahalılıktan yakamızı kurtarmadığımız sürece bu sıkıntılar son bulmayacak.
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), hububat sektörünün Eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı.
Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörünün 2024 yılı Türkiye geneli Eylül ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.9 düşüşle 965.9 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Eylül ayında İHBİR'in ihracatı da yüzde 0.06'lık artışla 303.2 milyon dolar oldu. Türkiye geneli hububat sektörü ihracatı ise yılın dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.57 düşüşle 8.72 milyar dolar olarak gerçekleşti. İHBİR'in 9 aylık ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.5 artışla 2.66 milyar dolara çıktı.
Eylül ayında Türkiye genelinde en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk üç ülke sırasıyla Irak, Suriye ve Cezayir olurken; 9 aylık periyotta ise en çok ihracat yapılan ülkeler Irak, ABD ve Suriye olarak sıralandı.
İHBİR'in ihracatında Eylül ayında Irak, Birleşik Krallık ve ABD ilk üçte yer alırken, 9 aylık dönemde ABD, Irak ve Birleşik Krallık öne çıktı.
Ürün gruplarına bakıldığında ise Türkiye geneli Eylül ayında en fazla ihracat pastacılık ürünlerinde olurken, onu diğer gıda müstahzarları ve bitkisel yağlar takip etti. İHBİR'in ihracatında ise ilk sırayı diğer gıda müstahzarları aldı. Şeker ve şeker mamulleri ile bitkisel yağlar sırasıyla ikinci ve üçüncü oldu.
Açıklanan rakamları değerlendiren İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, ihracatçıların yaşadığı en büyük sorunlardan birinin artan maliyetler olduğuna dikkat çekti. Taycı, bu konuda şunları söyledi:
"Maliyetler, özellikle enerji, işçilik ve ulaşım giderlerinin artışıyla birlikte kritik bir noktaya gelmiş durumda. Döviz bazında fiyatlara yansıtamadığımız bu artışlar ihracatçılarımızı ciddi anlamda zorluyor. Maliyet baskısının hafifletilmesi adına devletin enerjide, özellikle elektrik ve doğalgazda, ihracatçılara destek vermesi gerekiyor. Ayrıca SGK primlerinde de bir düzenleme yapılmalıdır. Uzak pazarlara yapılan ihracatta navlun desteği verilmesinin de sektörü canlandıracağını söylemeliyiz.”