Covid-19 salgınının hafiflemesinin ardından turizmdeki dikkat çeken bir artış yakalayan Japonya, ülkeye gelen turistlere konaklama vergisi uygulamaya başlıyor.

Turizme ve elde edilen geliri önemseyen ülkeler şimdi kıyasıya mücadeleye başlayacak.

 Turizmdeki rakiplerimiz İspanya, İtalya ve Yunanistan pastadan büyük pay alıyor. Türkiye ise 2 milyon turiat ağırlayarak dördüncü sırada yer alıyor.

 21 Mart’ta İçişleri ve İletişim Bakanı Seiichiro Murakami, dokuz şehri kapsayan vergiyi imzaladı. Japonya yeni konaklama vergisi ile artan turist sayılarını kontrol altına almayı amaçlıyor

2024 yılında toplam kruvaziyer yolcu sayısında rekor artış yüzde 23 ile Türkiye’de sağlandı. Onu yüzde 13 ile Yunanistan, yüzde 7’şer oranlarla İspanya ve İtalya izledi.

Turizm Databank’ın derlediği verilere göre en fazla yolcuya 14 milyon dolayında İtalya, 13 milyon dolayında İspanya ve 8 milyon dolayında Yunanistan sağlarken, Türkiye de 2 milyona yaklaştı.

Ocak ve Şubat aylarında en fazla yolcu hareketliliği İstanbul'da yaşandı. İstanbul'da 12 kruvaziyerle 24 bin 257 yolcu ağırlandı. Diğer şehirlerdeki yolcu sayıları ise şöyle: Amasra'da 3 kruvaziyerle 2 bin 894, Antalya'da 1 kruvaziyerle 943, İzmir'de 8 kruvaziyerle 16 bin 485, Kuşadası'nda 8 kruvaziyerle 11 bin 559, Samsun'da 4 kruvaziyerle 3 bin 699, Trabzon'da 3 kruvaziyerle 2 bin 675 yolcu.

Kuşadası, sezonu Malta bayraklı "Celestyal Discovery" ile açtı. 1072 turist ve 450 mürettebatla gelen gemi, Yunan Adaları rotasına çıkacak ve 3 gecelik tur programında Patmos, Santorini, Atina ve Mikonos'u ziyaret edecek.

Santorini’de yaşanan sismik hareketlilik duran kruvaziyerler, adalardaki yaşamın normale dönüşünün ardından tekrar turlarına başladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Celestyal Türkiye Direktörü Özgü Alnıtemiz, 2025 sezonunda kasım ayına kadar haftada üç geminin Kuşadası’na uğrayacağını açıkladı.

misyon, programın son 12 ay boyunca başarılı bir şekilde uygulanmasını memnuniyetle karşılarken, iki ülke halkı arasındaki temasları teşvik etmesi açısından olumlu bir katkı sağladığını da vurguladı.

Uygulama kapsamında, daha önce Kalimnos, Kastellorizo (Meis), Kos (İstanköy), Lesvos (Midilli), Leros, Limnos (Limni), Rodos, Samos (Sisam), Symi (Sömbeki) ve Chios (Sakız) adalarını kapsayan program, Patmos ve Samothraki (Semadirek) adalarının da eklenmesiyle toplamda 12 Yunan adasını içine alacak şekilde genişletildi.

Türk vatandaşlarına sağlanacak vize, yedi gün süreyle geçerli olacak ve doğrudan adaların limanlarında, giriş noktalarından alınabilecek.

Türkiye’deki yeni turizm destinasyonlarına dikkat çeken Rusya Federasyonu Büyükelçisi Tanju Bilgiç, 2025 sezonu için beklentilerin yüksek olduğunu belirtti. Bu yıl Türkiye’ye 7 milyon Rus turistin gelmesini öngördüklerini söyleyen Bilgiç, erken rezervasyon sürecinin başarılı geçtiğini ve sezon için umutlu olduklarını ifade etti. Türkiye’nin sahil turizminin yanı sıra Rus turistleri kültürel turizme de yönlendirmeyi hedeflediğini belirterek, özellikle Karadeniz kıyılarının bu anlamda daha cazip hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bilgiç, Soçi-Trabzon arasında bir feribot hattı başlatma fikrinin gündemde olduğunu belirtti. Karadeniz sahilinin özellikle Arap turistler için popüler bir destinasyon haline geldiğini ancak Rus turistlerin de bu bölgeyi keşfetmesini istediklerini dile getirdi.

Türkiye’de tatil yapan Rus turistlerin ödeme konusunda büyük bir sorun yaşamadığını aktaran Bilgiç, Rus bankalarının QR kod ile ödeme sistemlerini Türkiye’de devreye soktuğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin ulusal kartı Troy’un, Rus turistler için “Mir” kartına alternatif bir ödeme yöntemi sunduğunu hatırlattı.