Türkiye basketbol Ligi seyir zevki yüksek, rekabetin üst seviyede olduğu liglerden biri. Bir NBA olmasa da dolu tribünlerle oynanan karşılaşmalarda taraftarın gönlünde taht kurmuş basketbolcuları izledik, izliyoruz.
Genel olarak yabancı oyuncu ağırlıklı seyreden ligimizde bu oyuncuların bazıları bizden biri gibi kabul edildi. Son yıllarda Anadolu Efes’te oynayan Larkin gibi, Micic gibi, daha önceki yıllarda Naumoski gibi, Pınar Karşıyaka’da ve Fenerbahçe Beko’da oynayan Boby Dixon gibi oyuncular unutulmazlar arasında yerini alan basketbolculardan sadece bir kaçı. Listemize en unutulmaz isim ile başlayalım.
Petar Naumoski
Anadolu Efes’in adı daha Efes Pilsen’di. Türkiye’de basketbolu sevdiren isimlerden belki de en önemlisidir. Türkiye’de Efes ve Ülkerspor’da forma giyen Naumoski, Efes’e sadece 50 bin dolar karşılığında transfer olmuştu. 1992'de transfer olan Makedon oyuncu ilk sezonunda normal sezonda ve playoff'ta oynadığı 37 maçı kazanarak şampiyon olurken başroldeydi. Aynı sezon Saporta Kupası'nda takımının finale kadar çıkmasında da büyük pay sahibi oldu. Ancak, İtalya'nın Torino kentindeki final maçında takım arkadaşları gibi tecrübesizliğinin kurbanı oldu ve Yunan takımı Aris karşısındaki 48-50'lik yenilgiyi önleyemedi. 1993-94'te Efes Pilsen ile lig ve kupa şampiyonluğuna ulaştı. 1994'te İtalya'nın Benetton Treviso takımına transfer oldu. 1995'te İstanbul'daki Avrupa Kulüpler Kupası final maçında attığı 25 sayıyla Benetton'u şampiyonluğa taşıdı. Ertesi sezon Efes Pilsen'e döndü. 1996'nın mart ayında Efes Pilsen'in Avrupa'nın en iddialı takımlarını sırayla eleyerek Koraç Kupası'nı kazanmasında büyük pay sahibi oldu. Mavi beyazlı takımda iki lig şampiyonluğu daha yaşadıktan sonra 1999'da İtalya'ya transfer oldu. 2001 yılında Ergin Ataman'ın çalıştırdığı Montepaschi Siena takımını Saporta Kupası finalinde attığı 23 sayı ile kupayı kazandıran en önemli isimdi. 2004 yılının başında tekrar Türkiye'ye dönen Ülkerspor'un formasını yarım sezon boyunca giydi. Türk vatandaşlığına da geçen Naumoski, Namık Polat adını almıştı. Anadolu Efes Naumoski’nin 7 numaralı formasını 2019 sezonunda emekli ederek oyuncuyu onurlandırdı.
Bobby Dixon (Ali Muhammed)
Türk vatandaşlığına geçip Ali Muhammed adını alan Dixon, topu eline aldığında tribünlerde dalgalanmalar yaratan oyunculardan biri. Oyun kurucu pozisyonunda oynayan Dixon, 2012’de Türkiye’ye geldi ve tam 9 sezon kaldı. 9 sezon kaldığı Türkiye’de ligin kaderini değiştiren şampiyon belirleyen oyunculardan biri oldu. Yıllarca Fransa, Polonya ve İtalya Liglerinde forma giyen Dixon, Karşıyaka’da üç sezon geçirdi. İzmir’in yeşil kırmızılı ekibiyle üç kupa kazanan Dixon 2015’te Türk vatandaşı olduktan sonra Basketbol Milli Takımı’nda da yer aldı. 2015 yazında Türk vatandaşlığına geçen ve Türkiye Milli Takımı için oynamaya başlayan Dixon, aynı yıl Fenerbahçe Beko’ya transfer oldu ve Sarı-Lacivertlilerin en önemli oyuncularından biri haline geldi. Boby Dixon Fenerbahçe’de EuroLeague şampiyonluğu da kazandı. Yıldız basketbolcu 14 Eylül 2021 tarihinde profesyonel basketbol kariyerini sonlandırdı.
Erwin Dudley (Ersin Dağlı)
Türkiye’de neredeyse forma giymediği takım kalmayan Erwin Dudley de daha sonra Türk pasaportu alan basketbolculardan biri. Türk Telekom, Anadolu Efes, Beşiktaş, Galatasaray, Darüşşafaka, Sakarya BŞB’de top koşturan oyuncu da fazlasıyla “bizden” bir oyuncu. Maccabi Rison’da bir sezon geçirdikten sonra 2005’te Türk Telekom ile Türkiye’ye adım atan Dudley, o günden 2018’e kadar Türkiye’den ayrılmadı. Beş yıl Ankara ekibinin formasını giyen ve Türk Telekom’u finale kadar çıkartan Dudley, daha sonra ise İstanbul’da Efes, Beşiktaş, Galatasaray ve Darüşşafaka formaları giydi. Daçka’da son iki sezonda forma giymeyen Dudley, Sakarya ile basketbola geri döndü. Beşiktaş ve Galatasaray ile Türkiye Ligi şampiyonluğu yaşayan Dudley, ayrıca 2012’de EuroChallenge’ı kazanan Beşiktaş kadrosunda da yer aldı.
Kaspars Kambala
Kambala da Türkiye’de hemen her takımda şansını deneyen bir Türkiye gezgini. Anadolu Efes, Fenerbahçe, Aliağa Petkim, Türk Telekom, Adanaspor, Pi Koleji, Ankara DSI’de forma giyen pivot, Efes Pilsen’e imza attığında Avrupa’nın en iyi genç oyuncularından birisiydi. EuroLeague'in sayı kralı olmuş bir basketbolcu. Barcelona’ya attığı 41 sayı hala unutulamıyor. Efes sonrası Real Madrid ve Unics Kazan’a giden Kambala, 2005’te Fenerbahçe’yle geri döndü. 100. yılında şampiyon olan Fenerbahçe kadrosunda yer alsa da doping kullanması yüzünden 14 ay ceza aldı. Fenerbahçe’de kontratı feshedildi ve kariyeri yavaş yavaş dibe vurmaya başladı. Boksa başladı, daha sonra Rusya’dan çıktı. Türkiye’de tam 7 takımda (4 birinci, 3 ikinci lig) forma giydi. En son olarak Adanaspor’u kümede tutmaya çalıştı ancak başaramadı.
Preston Shumpert (Mert Shumpert)
Yine Türk vatandaşlığına geçmiş bir oyuncuda sıra. Türkiye’de Beşiktaş, Anadolu Efes, Galatasaray, Aliağa Petkim’de forvet poziyonunda oynayan Shumpert Fenerbahçe’ye karşı ligin ilk yarısında bir maçta 7 kez 3’lük atması ile hafızalarda yer etti. Beşiktaş ile geçirdiği sezon sonrası önce Anadolu Efes’e, sonra Galatasaray’a gitti ve Mert Shumpert adını alarak Türk statüsüne geçti. Sakatlıklar yüzünden 2013 senesinde Aliağa’da basketbolu bıraktı. Mükemmel bir skorerdi ve unutulmazlar arasında yer aldı.
Damir Mrsic (Demir Kaan)
Fenerbahçelilerin gönlünde taht kuran ve unutulmazlar arasında yer alan bir isim Mrsic. Türkiye Basketbol Tarihi’nde oynamış en istikrarlı, en profesyonel sporcular arasında adı üst sıralarda olan Damir Mrsic 1995’te Netaş ile ülkeye adımını attıktan sonraki 14 sezonda yalnızca 2 sezon Rusya’da oynadı. İzmir’de oynadığı dönemler Kaan Demir adıyla Türk pasaportu da aldı. Topu sola vurup kaldırdığı üçlükler onun imzası gibiydi. Ritmini bulduktan sonra durdurmak için başına en az 3 savunmacı koymak gerekiyordu. Gerek ilerleyen yaşından, gerekse de Fenerbahçe’nin Ülker ile birleşmesinden sonra kadro kalitesinin artmasından dolayı Mrsic’in süreleri ve sayı ortalaması düşse de Sarı Lacivertli renklere “abi” sıfatıyla hizmet etmeyi 2010’a kadar sürdürdü. Kariyeri sona erdikten sonra takım menajerliğine de getirilen Mrsic, 2 sezon sonra görevinden istifa etti.
Jamon Gordon
Antalya BŞB, Galatasaray, Anadolu Efes, Darüşşafaka’da forma giyen Gordon Maroussi’de ilk kez EuroLeague oynadıktan sonra Olympiakos’ta üçüncü guard olan Gordon, oradan sonra da Türk takımlarının gözdesi oldu. Galatasaray ile geri dönen Gordon, Anadolu Efes ve Darüşşafaka formaları giydi. Savunmada birden üçe kadar herkesi savunan ve top çalma sezgileri çok özel Gordon, hücumda ise tam bir yardımcı guard olacak yeteneklere sahipti. Bugün hala unutulmaz Anadolu Efes-Olympiakos serisinin dördüncü maçında attığı basketle hatırlanır. Darüşşafaka’dan sonra üst seviyede kalamayan Gordon, iki sezon geçtikten sonra basketbola veda etti.
Carlos Arroyo
Türkiye’de Beşiktaş ve Galatasaray’da oynayan Arroyo, gelmeden önce de oldukça tanınmış bir yıldızdı. 12 sezon NBA’de, ayrıca EuroLeague’de önemli takımların formasını giymiş bir isim olarak Türkiye’ye geldi. Önce Beşiktaş ile üç kupalı sezonu yaşadı. Sonra da Ergin Ataman ile birlikte Galatasaray’ın yolunu tutarak Sarı-Kırmızılı ekibi yıllar sonra ligde şampiyon yaptı. Yetmedi, EuroLeague’de Top-8’i taşıdı. Galatasaray’dan kötü bir şekilde ayrıldıktan sonra Barcelona’ya gitti. Oradan sonra da ülkesine geri döndü.
Henry Turner (Hakkı Uzun)
Fenerbahçe’de oynayan Turner de Türk vatandaşlığı alanlardan. 1990’ların en unutulmaz yabancılarından biriydi. Sacramento Kings ile NBA’de oynadıktan sonra yolu Avrupa’ya düşen Turner, Panionios’ta harikalar yarattıktan sonra tekrar geri döndü. 1995’te ise Fenerbahçe’ye geldi. İbrahim Kutluay ve Dallas Comegys ile birlikte üç sezon boyunca Fenerbahçe’yi ligin en güçlü takımlarından biri yaptı ve 1998’de kulüp EuroLeague’de ilk kez mücadele ederken kadrodaydı. Fenerbahçe’de sonra İtalya ve Yunanistan Liglerinde oynadı.
Bogdan Bogdanovic
Şu anda NBA takımlarından Atlanta Hawks'ta forma giyen Sırp 2016-17 EuroLeague'de Fenerbahçe ile şampiyonluk yaşadı. Fenerbahçeliler için efsane isimlerden biridir. 2014 tarihinde Fenerbahçe Ülker ile dört yıllık sözleşme imzaladı. Takıma yeni gelmesine rağmen ilk sezonunda baş antrenör Željko Obradović tarafından kendisine önemli bir rol ve süre verilen, maçlara ilk beş çıkan Bogdanovic, Olimpia Milano ile oynanan ve 98-77 takımının galibiyetiyle sonuçlanan karşılaşmada 25 sayı ve 4 asist ile oynayarak sezondaki en iyi bireysel performansını sergiledi. 7 Mayıs günü bir kez daha Euroleague Yükselen Yıldız ödülünü kazandı ve bu başarıyı üst üste iki kez tekrarlayan Nikola Mirotić'ten sonraki ilk oyuncu oldu. Takımı Fenerbahçe ise Euroleague çeyrek finalinde Maccabi Tel Aviv'i 3-0 eleyerek tarihinde ilk kez Euroleague Final Four'una yükseldi. Ancak yarı finalde Real Madrid'e 96-87 kaybettiler ve üçüncülük maçında da PBK CSKA'ya yenilerek dördüncü oldular. Euroleague'de sezon boyunca Bogdanovic, maç başına 10.6 sayı, 2.9 ribaund ve 2.8 asist ortalamalarıyla mücadele etti. Ayrıca, Türk Ligi'nde forma giydiği 36 maçta, o 11.5 sayı, 3.1 ribaund ve 2.4 asist ortalamalarıyla oynadı. Bogdanovic, 4 Ocak 2016 günü oynanan Yeşilgiresun Belediyespor maçının son saniyesinde yarı sahadan attığı üçlükle takımına maçı 77-76 kazandıran isim oldu. 21 Şubat günü oynanan Türkiye Kupası finali maçında Darüşşafaka Doğuş'a karşı maçın son saniyesinde attığı üçlükle takımına kupayı ve maçı 67-65 kazandıran isim oldu. NBA macerası ise Sacramento Kings'te başladı.
Vasilije Micic
Anadolu Efes’in EuroLeague şampiyonluğu da dahil olmak üzere başarıdan başarıya koştuğu sezonların en önemli isimlerinden biri Micic. 2018’de Anadolu Efes ile iki yıllık sözleşme imzalayan Micic, 2018-19 sezonunda takımını 2019 EuroLeague Dörtlü Final'ine taşıdı ve final maçında CSKA Moskova'ya kaybettiler. 2018-19 EuroLeague sezonunda 37 maçta maç başına 12,1 sayı, 5,5 asist ve 2,2 ribaund ortalamalarıyla kariyer rekoru kırdı. 25 Mayıs 2019'da Micic, Anadolu Efes ile sözleşmesini iki yıl uzattı. 2020-21 EuroLeague sezonunun sonunda Micic, bir sezonda en az 100 iki sayılık, 70 üç sayılık ve 100 serbest atış isabeti bulan tüm zamanların dördüncü EuroLeague oyuncusu oldu. Ayrıca 132'den fazla iki sayılık atış yapan ve en az 70 üçlük ve 100 serbest atış isabeti bulan ilk oyuncu oldu. Micic tüm sezon boyunca gösterdiği önemli performanslar nedeniyle EuroLeague Sezonun En İyi Beşi'ne seçildi. 30 Mayıs 2021'de takımını ilk EuroLeague şampiyonluğuna taşıdı ve EuroLeague Dörtlü Final MVP'si seçildi. 40 EuroLeague maçında maç başına 16,7 sayı ortalaması yakaladı ve kariyer rekoru kırdı. 2021-22 EuroLeague sezonunda 34 maça çıkan Micic, sezon ve kariyer rekoru olan 18,2 sayı, 4,6 asist ve maç başına 2,7 ribaund ortalamaları yakaladı. Sezon sonunda EuroLeague En Skorer Oyuncu Ödülü'nü aldı. Micic, 2022 EuroLeague Dörtlü Final yarı final maçında Olimpiakos'a karşı galibiyet üçlüğünü attıktan sonra Real Madrid'e karşı oynanan final maçında 23 sayı atarak Anadolu Efes ile arka arkaya EuroLeague şampiyonluğu kazandı. Bu performansıyla bir kez daha EuroLeague Dörtlü Final MVP'si seçildi. Halen NBA ekibi Oklahoma City Thunder forması giyiyor.
Shane Larkin
Yazımızı bir Anadolu Efes efsanesi olan ve uzun yıllar unutulmayacak biri isimle, Shane Larkin ile bitiriyoruz. 2018’de Anadolu Efes’e gelen Larkin, Türk vatandaşlığı alan ve Türk milli takımında da oynayan biri isim aynı zamanda. 2018'de Anadolu Efes ile bir yıllık anlaşma imzalayan Larkin takımda tam 5 sezondur mücadele ediyor. 2019-20 sezonunda, 29 Kasım 2019 tarihinde EuroLeague'de kaydettiği 49 sayı ile "Bir EuroLeague maçında en çok sayı kaydeden oyuncu" rekorunu elinde tutmaktadır. 2020-21 EuroLeague normal sezonunda 34 maçın 28'inde forma giyen Larkin, 15.1 sayı, 4.1 asist ve 2.4 ribaund ortalamalarıyla oynadı. 2021 EuroLeague Final Four finalinde Barcelona'ya karşı 4/9 saha içi ve 12/12 serbest atış isabet oranları ile 21 sayı, 3 asist ve 2 top çalma kaydetti. Larkin'in bu performansı Efes'in 86-81'lik galibiyetinde önemli rol oynadı ve Efes bu sonuçla tarihinde ilk kez EuroLeague Finalleri'nde şampiyonluğa ulaştı. 2021- 2022 sezonunda da Euroleague’de şampiyonluk yaşayan Larkin, kupanın gelmesinde en etkili olan isimlerdendi. Shane Larkin kariyerine Türkiye’de ve Anadolu Efes’te devam ediyor.