Turizmde çakıldığımızı yazmıştık. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu yaptığı açıklamada “İşlerimiz iyi, otellerimiz dolu” dedi. Turist sayımızın ve turizm gelirlerimizin de arttığını söyledi. “Turizm sektörümüz serbest kur politikasına ihtiyaç duyuyor” diyerek sektörün önemli sıkıntısını da dile getirdi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) aylık yemekli toplantısında konuşan Kaan Kavaloğlu sektörün gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Turizmcilerin esnaf gibi olduğunu ve devletin sorunları çözmesi için işler iyiyken iyi, kötüyken de kötü dediğini söyleyen Kaan Kavaloğlu “Burada bakanımız varken de söylemek istiyorum ki, işlerimiz iyi ve otellerimiz dolu, Temmuz ayının başında dolulukla ilgili bir takım sorunlar yaşadık ama şu an gidişat iyi. Her zaman yüzde 100 dolu olacağız diye bir kaide yok.” diye konuştu.

Tükiye’nin turist sayısının ve gelirinin arttığını ileri süren Kavaloğlu “Çok değerli bir o kadar da zor bir coğrafyadayız. Tüm bunlara rağmen çok başarılı bir şekilde turizm faaliyetlerimize devam ediyoruz. Turist sayımız ve elde ettiğimiz turizm geliri artıyor. Hem yıl sonu hedefimize hem de 2028 yılı için koyduğumuz 100 milyon turist ve 100 milyar dolar turizm geliri hedefine de ulaşacağız Bakanımızın önderliğinde.” ifadelerini kullandı.

Maliyetlerin hızla arttığı turizmde sektörünü etkilemesi beklenen ‘enflasyon muhasebesi’ ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un turizmciyi mağdur etmeyeceğini söyleyen Kavaloğlu sözlerine şunları ekledi:

 “Sizden bu konuda yardım istiyoruz. Aynı zamanda sabit döviz kuru bizi zorluyor. Hepimiz bu ülkenin vatandaşıyız ama 54 sektörü besleyen turizm serbest kur politikasına ihtiyaç duyuyor. Yakın bir dönemde umuyoruz ki vergi yükümüz daha da artmaz. Çünkü biz rekabet şansımızı fiyatların bu denli artmamasından yakalıyorduk. Bu noktada devletimizin her zaman yanımızda olmasını arzu ediyoruz.”

 Bir kez daha, Türkiye’den daha uygun fiyatlı olduğu için Yunan Adaları’na giden ve Türkiye’deki otellerin pahalılığından şikayet eden Türk vatandaşlarına seslenen AKTOB Başkanı bu konuda sitem etti:

 “Biz kimin nerede tatil yapacağı ile ilgilenmiyoruz. Kendi pazarlama ve tanıtım faaliyetlerimizle mükellefiz. Ben sadece Yunanistan’a tatile giden vatandaşlarımızdan bir ricada bulunmak istiyorum. Bizimle konakladıkları otellerin fotoğraflarını paylaşsınlar ki kendi otellerimizle kıyaslama yapalım.”

 Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un turizmde büyük başarılar elde edildiğine ve rekorlar kırıldığına ilişkin açıklamalarına TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’dan üstü kapalı eleştiriler gelmeye devam ediyor.

Daha önce yerli turistin pahalılık nedeniyle ülke içinde tatil yapamaması konusunda tek yetkililiği, dolayısıyla Bakan Ersoy’un sahibi olduğu Etstur’u işaret eden Firuz Bağlıkaya, bu sefer de Türkiye’de açıklanan turizm rakamlarının gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü. 

Sosyal medya platformu X’te “Turizmde gerçek rakamları konuşalım artık!” başlıklı bir vide paylaşan Firuz Bağlıkaya şunları söyledi:''

Biliyor musunuz İspanya'nın nüfusu 49 milyon aldığı ziyaretçi sayısı Dünya Turizm Örgütü'ne göre 85 milyon. Türkiye'nin nüfusu ise 85 milyon, aldığı yabancı ziyaretçi sayısı 49 milyon. Yani bakmayın öyle İspanya’yı geçtik diyenlere. Alacak çok yolumuz var'