Sevgili yolcu, Üretkenliği düşüren haller için neler yapabileceğimiz konusunda önerilerden bahsedeceğim. Kendime de bu konuda bir eylem planı oluşturduğum bir süreçteyim. Senin için de fayda sağlaması adına, gel seninle detaylı olarak bu konuyu konuşalım güzel insan.

Hayatımızın büyük kısmında sosyal medya yer aldığı için artık bu durumdan rahatsızlık duyar hale geldin belki de. Çok fazla kitap okuyan, makale okuyan birisiyken şu an bir kitabı eline aldığın zaman çok çabuk sıkılıyor, boş boş sayfalara bakıyor olabilirsin. İnan bu benim için de geçerli. Oldukça insani ve dönemsel bir durum olabilir. Önemli olan bunun farkına varabilmek ve idrak ettiğin noktada çare üretmek konusunda harekete geçmek ve bunu uygulamak gerekiyor.

Dopamin bir şekilde anlık haza odaklanıyor. Bu yorucu ve üretkenliği düşürücü bir durum değil mi? Peki nasıl çare üretebiliriz onu konuşalım. İlk önerim sosyal medya detoksu yani aslında telefon televizyon detoksu olabilir. Tabi ki bu süreçte bol şekerli ve bol karbonhidratlı yiyeceklerden de uzak durmamız gerekiyor. Neden mi? Hemen anlatıyorum. Dopamini en hızlı artıran zirveye ulaştıran şekerli yiyeceklerdir ve ani dopamin düşüşü ile o an kısa süreli hazza ihtiyaç duyulacak ve bunu sosyal medya, videolar veya diziler sağlayacağı için otomatik olarak zihin onlara yönlendirme yapacaktır. Mesela çevrimiçi yemek abur cubur sipariş uygulamalarından da bu süreçte uzak durmanı öneririm. Dikkatini çekiyor mu hepsi birbiri ile ne kadar da bağlantılı; bu bağlantı bağımlı olmayı beraberinde getiriyor. Bilgisayarda oyun oynamak da bunlara bir örnek. Yani ondan da uzak duruyoruz. Böylelikle gerek beslenme gerekse sosyal medya ve kitle iletişim araçları ile bağımızda bakınız detoksa başlamış oluyoruz.

Uzun zamandır kirlenen zihnimizi nadasa bırakıyoruz bir nevi ve dinlendiriyoruz. Gerçekten buna çok ihtiyacımız var. Zihnimizi arındırmamız gerekiyor. Sadece sosyal medyada geçirilen iki üç saat dahi bana çok korkunç geliyor.

İlk yirmi dört saat bizim için çok önemli. Sonra ilk üç gün yine bizim için çok önemli bir eşik diyebilirim. Yerine neler koyabiliriz sana hemen sıralayacağım. Egzersiz yapabilirsin, yürüyüş yapabilirsin, meditasyon yapabilirsin, evde dekorasyon veya minimal yaşam için odalarında arınma uygulayabilirsin, yazı yazabilirsin, kitap okuyabilirsin, ibadetini yapabilirsin, sadece bazen oturup boş boş sıkılma zamanı yaratabilirsin, kişisel bakım için vakit ayırabilirsin, sağlıklı beslenmek için tarifler deneyebilirsin sonra bu tarifleri not defterine yazabilirsin.

Sadece bir hafta bu detoksu deneyebilirsin. Az önce saydıklarım aslında çocukluğumuzda, büyüklerimizin günlük yaşantısıydı değil mi? Bir süre uyguladığımız bu detoks sonrasında sadece artık süreli kendimize sınır koyarak yaşamımıza devam edebiliriz. Detoks süresi kişiden kişiye değişebilir. Yeter ki uygulayalım bir adım atalım da gün sınırlaması koymayalım. Bakalım nelerin değiştiğini fark edeceğiz?

Bu değişim, zihnimize bir reset atıyormuşuz kadar etkili olacaktır. Gel bu adımı beraber atalım. Ben de bir eliminasyon başladım kendim için. Yirmibir gün şekersiz beslenerek; zihnimi, bedenimi ve dolayısıyla ruhumu arındıracağım harikulade bir kampa aldım kendimi.

Sende bu süreçte aldığın kararları, uygulamaya geçmek adına ne gibi adımlar atacağını bir düşün olur mu? Mis gibi baharı yaşadığımız mayıs ayı günleri başlamışken, çiçekler açsın içimizde.

Dinlediğin için teşekkür ediyorum. Varlığın için teşekkür ediyorum. Sağlıcakla kal.