Adanın doğu kıyısındaki en büyük kasaba olan Mikonos’ta yaşamaktadır. Kasaba aynı zamanda, Chora olarak da bilinir (Yunanca’da ‘Kasaba’ anlamına gelir, Yunanistan’da adanın, ana kasabanın adıyla aynı olduğu yaygın uygulamayı takip eder).

Mikonos’un takma adı; adada esen çok kuvvetli rüzgarlar nedeniyle “Rüzgarlar Adası”dır. Turizm önemli bir endüstridir ve Mikonos canlı gece hayatı ve LGBT topluluğuna hizmet veren birçok kuruluşla; “eşcinsel dostu bir yer olmasıyla bilinir.”

Mykonos Adası ile ilgili günümüze 2 efsane ulaşmış durumdadır. İlk efsaneye göre Herkül, Mykonos adasındaki devleri saklandıkları yerden çıkarmış ve onları yenmeyi başarmıştır. Bu yüzden adanın her tarafında dağılmış olarak yer alan kayalıkların, devlerin taşlaşmış bedenleri olduğuna inanılmaktadır. İkinci efsaneye göre ise, adanın adının yerel kahraman Mykonos ile ilişkilendirildiğine inanılmaktadır. Mykonos Apollon’un ve Dionysos’un soyundan Delos Kralı Anios’un oğlu olarak bilinmektedir.

Mykonos hakkında bilinmeyenler bunlarla sınırlı değildir. Ada volkanik patlama sonucu oluşmuş Kiklad adalarından birisidir. Yani teorik olarak volkanik bir ada olduğundan toprak yapısı volkanik kayaçlardan oluşmaktadır. Bu volkanik kayaç yapısına rağmen adada yer alan koy sayısı oldukça fazla olup denizin suyu ise temizdir. Adaya özel olarak ilgi gösterilmekte ve tüm evlerin beyaza çatılarının ise maviye boyanması zorunlu tutulmaktadır. Yunan hükümeti belirli aralıklarla kontroller gerçekleştirmekte ve bu kurala uymayanlara ciddi yaptırımlar uygulamaktadır. Bunun yanında ada halkı ve yerel esnaf turistlere karşı genel olarak güler yüzlü ve sevecendir. Mykonos Adası’nda birisiyle tartışma ya da bir problem yaşama ihtimali ise, bu sebeplerden bir hayli düşüktür. Ada halkı ve esnaflar, genellikle Türk turistlere, ayrıcalıklı ve konuksever yakınlık göstermektedir.

Gezilip görülmesi gereken yerler

Mykonos’da Gezilecek Turistik Köyler: Agios Ioannis, Agios Stefanos, Ano Mera, Ftelia, Kalafati, Mykonos veya Chora, Ornos, Platys Gialos, Psarrou, Tourlos…

Adada gezilecek yerler: Mykonos Tepesine çıkarken, eski bir Şapel yanında bulunan; eski bir Tel Değirmeni ardından, gün batımını görüntülemek için, biraz dar sokaklardan tırmanmanız gerekir… Ano Mera’da bir manastır,  Mikonos’ta bir okul,  Manto Mavrogenous anıtı, Kilise ve manastırlar, Adanın maskotu olan pelikanlar, Chora’nın dar, yassı taş-ducak döşemeli sokaklarda bulunan işyerleri, lokantalar, hediyelik eşya satıcıları, sanat galerileri, dondurmacılar, konfeksiyon mağazaları, eğlence ve dinlence yerleri, müzik-spor-kültür merkezleri ve kuyumcular bulunmaktadır. Turistlerin ilgi alanına giren ve üzerinde; ‘MYKONOS’ yazılı giysilere ilgi gösterilmektedir… 

Yoleri Gezgin Derviş ya da Modern Seyyah’ın 5 gün süren, 5 Yunan Adası gezisi Kuşadası’nda başladı ve Kuşadası Limanı’nda sona erdi. Akdeniz(Ortadeniz)-Ege Denizi turizm pastasından bolca pay alan Yunanistan’ın, mutlaka görülmesi gereken 12 Adasının öteki 7’sini gezmek, görmek, eğlenmek ve alış veriş yapmak için; bir başka turda buluşmak dileğiyle, dostlukla…

Son…