Sevgili yolcu, Daha önceki yolculuğumuzda, yetenek oluşumunun doğasından ve neden yeni yetenekler kazanırken sık sık ümitsizlikten kapıldığımızdan ve 1. altın kuraldan bahsetmiştim.

Bugünkü konumuz, alışkanlık inşaa ederken dikkat etmemiz gereken 2. ve 3. altın kural hakkında olacak. 

Hadi başlayalım!

Kural 2- Berbat yaptığını düşünsen bile, yap!

Çoğu erteleyicinin en büyük problemi bir işi tam ve muntazam şekilde yapmaktır. Mükemmel yapamadıkları işin bir hiç olduğunu düşündüklerinden ve beyinlerinde yeni bir zorluk dalgası yarattıklarından küçücük bir işe dahi girişemezler.

Önceki derste 5 dakika yapmayı düşündüğümüz alışkanlığımız üzerinden örnek vermeye devam edelim. Öyle günler olacak ki, alışkanlığınıza 5 dakika bile ayırmak istemeyeceksiniz. Karşınızda iki seçenek belirecek:

  1. Bugün yapmayın. Sadece bir gün yapmasanız ne olur ki!
  2. 1 dakika dahi, bir kelime dahi olsa alışkanlığınıza devam edin.

Doğru seçeneği seçtiğinize inanıyoruz. En kötü performansla ve en az süre ile dahi yapsanız, önemli olan devam etmektir. İlerlediğinizde ve geriye baktığınızda “en kötü anlarda dahi alışkanlığınızı bırakmamış olmak” gururlanacağınız ve kendinizi tebrik edeceğiniz bir başarı olacak.

Egonuzu yenin ve berbat olduğunu düşünseniz bile yapın!

Kural 3- Bir gün bile ara vermeyin, iki gün mü? ASLA ara vermeyin!

Sanıyoruz ki, ara vermemenin ne kadar önemli olduğunu fark etmeye başladınız. Ne kadar motivasyon harikası bir insan olursanız olun, mutlaka atlamak istediğiniz “tek bir gün” gelecek. Devamında, olumsuz olaylar silsilesi ile karşılaşıp alışkanlığınızı bırakma ihtimaliniz çok yüksek. Bu yüzden bir gün bile bırakmayın. Diyelim ki bıraktınız, bunu ertesi gün için BÜYÜK BİR UYARI olarak görün ve CİDDİ önlemler alın.

Özetle iki gün ard arda alışkanlığınıza devam etmemek, alışkanlığınız için alarmların çaldığının işaretidir. Rutininize bağlı kalın ve beyninizin istediğiniz sinapsları oluşturmasına yardımcı olun.

Bonus Kural - Planlayın

Düzenli bir takvim kullanıcısıysanız (dijital veya manuel), alışkanlığınızı hangi saatler aralığında yapacağınızı not alın, kesinlikle işe yarıyor!

Hadi, ertelemeyi yenmek ve daha üretken bir yaşam için güç birliği yapmaya hemen şimdi başlayalım!

Varlığın ve bu haftaki yolculuğumuzda bana eşlik ettiğin için teşekkür ediyorum. Hep var ol! Sağlıcakla kal.