Eminönü gezilecek yerler

Ru╠Êstem Pas╠Ğa Camii

Rüstem Paşa Camisi

Oldukça mütevazı dış mimarisiyle Mimar Sinan’ın en naif eserlerinden biri olarak kabul edilir. Mihrimah Sultan’ın eşi Damat Rüstem Paşa için yaptırılmıştır. 1561’de tamamlanan cami, iç mimarisindeki çinilerle göz alıcı güzelliktedir. 

Is╠Ğbankas─▒ Mu╠Êze

Türkiye İş Bankası Müzesi

Eminönü Galata manzarası kısmına hakim konumda bulunan müze, 1890 yılında postane olarak hizmet vermesi açısından kullanılmaya başlanmış, 1927’de ise Türkiye İş Bankası’na devredilmiştir. Sekiz ayrı teşhir salonunda geniş koleksiyonuyla hizmet veren müze, Eminönü’nde gezilecek yerler listesinin en önemlilerindendir. 

Bas─▒N Mu╠Êzesi

Basın Müzesi

 Maarif Nazırı Saffet Paşa tarafından 1865 yılında Neo-klasik tarzda inşa edilmiş olup, Maarif-i Umumiye Nezareti ve İstanbul Darülfünun hizmetlerinde kullanılmıştır. 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi, İstanbul`un ünlü kültür ve sanat merkezlerinden biridir. Basın Müzesi dünyadaki benzerlerinden daha üstün niteliklere sahiptir. Başka ülkelerdeki basın müzeleri ya basın teknolojisine yönelik olmakta ya da basın - yayın dünyasındaki eserleri içermektedir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi, müzecilik açısından taşıdığı bu üstünlüğünün yanı sıra, kültür ve sanat etkinlikleri yönünden de devletçe dahi gerçekleştirilmeyen işlevleri yerine getirmektedir. Konferans ve panel, gibi toplantılarla, çeşitli sanat çalışmaları ve değişik seminerler düzenlemesi Basın Müzesi`nin faaliyetlerinden yalnızca birkaçıdır. 4 kattan oluşan Basın Müzesi, yalnız Sultanahmet – Çemberlitaş - Beyazıt turistik çevresinin bir kültür-sanat merkezi olmakla kalmamakta, İstanbul’un önde gelen bir övünç kaynağı olmaktadır. 

Basın Müzesi`nin salonlarında basın teknolojisinin başlangıçtan bu yana geçirdiği evrimi izlemek olasıdır. Taşbaskı örnekleri, düz baskı makinesi, rotatif tipo entertip, prova tezgahları, giyotin, eski daktilolar, teleksler, telefotolar arasında ücretsiz olarak nostaljik bir gezi yapabilirsiniz.

 Divanyolu Caddesi-Çemberlitaş’ta bulunan, Tarihi Basın Müzesi’ni mutlaka geziniz. Müze içinde buluna eski matbaa makinaları, baskı ve gazetecilikle ilgili alet ve dokümanlar yanı sıra; Ulusal ve Yerel basın örnekleri ve gazeteleri burada bulmak mümkün. Ayrıca, Basın Müzesi ikinci katında bulunan salonda, resim sergilerini de gezmelisiniz…

Nimet Abla bizi çağırıyor; “Ya çıkarsa!” Kısmet...

Öncelikle, Tarihi Mısır Çarşısı hakkında biraz bilgilenelim... Sonra da yürüyerek Galata Köprüsü üzerinden Karaköy’e geçerken; olta ile balık tutanlara “rastgele” demeyi unutmayalım. Ve bol bol fotoğraf çekelim. Farkın farkına varalım. İstanbul’u keşfedelim, yeniden…

M─▒S─▒R C╠Ğars╠Ğ─▒S─▒

Tarihi Mısır Çarşısı

Eminönü’nde Yeni Camii’nin arkasında ve Çiçek Pazarı’nın yanındadır. İstanbul’un en eski kapalı çarşılarından biridir. Aktarlarıyla meşhur bu çarşıda halen tabii ilaçlar, baharat, çiçek tohumları, nadir bitki kök ve kabukları gibi eski geleneklerine uygun ürünlerin yanı sıra; kuruyemiş, şarküteri ürünleri, değişik gıda maddeleri satılmaktadır. Mısır Çarşısı pazar günleri de açıktır.

Devamı haftaya…