Söyleriz ya hani ‘’Değişmek istiyorum!’’ ya da ‘’Başkaları başarıyor. Neden ben yerimde sayıyorum?’’ Cümlelere baktığımızda, kendimizi yargılayıcı, çözüm odaklı olmayan cümleler olduğunu düşünüyorum. Sence herkes aynı mıdır? Değişmek veya değiştirmek istediğimiz davranışımız, özelliğimiz tam olarak nedir? Nasıl bir beklentiye giriyoruz kendimize karşı?

Her insanın içinde bir güç merkezi vardır. Kendini güçsüz hissediyor olman; güçsüz olduğun anlamına gelmiyor aslında. Sahip olduğun güç merkezini keşfetmediğin için, tam olarak nasıl harekete geçeceğin konusunda bocalıyor olabilirsin. Yani şöyle söyleyeyim: sahip olduğun; fakat şu an uyku modunda olan güç merkezini artık uyandırmanın vakti geldi.

Güçlü olan insanların uyguladığı yöntemler üzerine konuşmak istiyorum.

Güçlü insanları farklı kılan şudur: Tabi ki yeri gelir iç motivasyonu düşer; fakat düştüğünde kalkmasını iyi bilir. Her şeyden önemlisi şikâyet etmez! Kurban rolü oynamaz! Yaşadığı olumsuz durumdan ‘Bu yaşadığım olay, bana nasıl bir şey öğretiyor?’’ diye çıkarımda bulunur. Zayıf anını dışarıya göstermez. İçinde yaşar, gerekirse uzman desteğine başvurur ve çözer.

Fazla şikâyet etmek, sürekli dert yakınmak dışarıdan güçsüzlük algısı yaratacaktır. İnsanlara tabi ki güveneceksin, derdini paylaşacaksın; gel gör ki insanlara yüzde yüz kendini açtığın, tamimiyle şeffaf olduğun zaman, karşındaki insan bazen kendi elinde olmadan, içinde bulunduğu koşulların zorlamasıyla dahi sana zarar verecek davranışlarda bulunabilir.

Hayallerini durmadan konuştuğun, birileriyle sürekli paylaştığın zaman; hayalini henüz yaşamamışken bir tatmin duygusu oluşabilir. Hayalin çekiciliğini yitirebilir. Belki de bu fikrini sabote edip, hevesini kırabilirler. Bu da senin kendini zayıf hissedip; hayalinden uzaklaşmana neden olabilir. Bu zayıflık duygusunu yaşamanı istemeyiz.

Etrafında kurban rolünde olan, karamsar, şikayetçi insan sayısı fazla ise; senin de onlardan etkilenmen kaçınılmaz olacaktır. Çevremizdeki insanların potansiyeline, öz değerlerine dikkat edip; ona göre arkadaşlık seçimi yapmak fayda sağlayacaktır.

Sahip olduğun gücün farkına varıp; güç merkezini harekete geçirebilmek için umarım bu anlattıklarım sana fayda sağlar.

Dinlediğin için teşekkür ediyorum. Varlığın için teşekkür ediyorum. Sağlıcakla kal.