Sosyal medyada son zamanlarda büyük ilgi gören ve çok paylaşılan bir tarif var. Farklı lezzet ve tarif arayanlar için güzel bir seçenek. Bu tatlı, iki güzel lezzetin buluşmasıyla ortaya çıktı. Geleneksel tatlımız baklava ile yeninin yani cheesecake’in buluşması diyebiliriz.

Görüntüsü güzel, tadı bir başka güzel olan baklava cheesecake, kendine hayran bırakan mükemmel bir lezzet. Evde yapılması kolay. İşte tadına doyamayacağınız, çok merak edilen baklava cheesecake’in tarifini, hazırlanışını ve püf noktalarını sizler için yazdım.

Malzemeler:

Baklava katları için:

Baklava yufkası 8-10 adet

Eritilmiş tereyağı 60 gr

Şeker 40 gr

Fıstık katları için:

Doğranmış Antep fıstığı  100 gr

Eritilmiş tereyağı 30 gr

Pudra şekeri 40 gr

Cheesecake için:

Labne 400 gr (oda sıcaklığında)

Krema 120 gr

Şeker 120 gr

Yumurta  3 adet

Un 20 gr

Mısır nişastası 10 gr

Şerbet için:

Su 100 gr

Şeker 100 gr

Limon birkaç damla

HAZIRLANIŞI

Fırını 200 derecede ısıtın.

22 cm’lik kalıbı tereyağıyla yağlayın.

Tezgaha bir yufka serin önce üzerine fırçayla iki kaşık tereyağını sürün. Biraz şeker serpin üzerini ikinci kat yufka ile kapatın ve tekrar yağlayın.

Yufkayı uzunlamasına ikiye katlayın. Bu işlemi 4 kez yapın. Sonra kalıba koyun. Kalıbın dışına taşan yufkayı makasla kesin. Bu parçaları da kalıbın içine koyun.

Bu şekilde fırına atalım. Hafifçe kızarana kadar 5 dakika pişirelim ve fırından çıkaralım.

Antep fıstık, pudra şekeri ve tereyağını karıştırın kalıbın tabana döküp bastırarak düzeltin

Ayrı bir yerde labne ve şekeri karıştırın. Buna karıştırarak yumurtaları tek tek ekleyelim. Kremayı ardından un ve nişastayı karıştırarak ekleyin. 

Bu karışımı kalıptaki Antep fıstığının üzerine dikkatlice dökelim. 

Yufkayı katlayıp kalıbın boyutuna göre keselim. (Ben kalıba rahatça yerleştirmek için bu yuvarlak yufkaları üçgen şeklinde keserek 8 parça yaptım) Bu yufkaları da yağladıktan sonra kalıptaki malzemenin üzerini kapatacak şekilde yerleştirdim.

Kalıbımızı önceden 170 derece ısıtılan fırına koyup 60-70 dakika pişirin.

Pişirdikten sonra fırından çıkaralım ve soğumaya bırakalım. Oda sıcaklığına kadar soğuduktan sonra buzdolabında bir gece bekletelim.

Ertesi gün şerbeti hazırlıyoruz. Şeker, su ve birkaç damla limonu 10 dakika kaynatalım. Şerbeti ocaktan alıp ılık olana kadar bekletelim. Sonra şerbeti tatlımızın üzerine ve kenarlarına fırça ile sürün. 

Üzerini Antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz. Antep fıstığını serptikten sonra tatlımız servise hazır.

 Afiyet olsun...

MUTFAKTA TASARRUF

Gıdaların ömrünü uzatacak, enerjiden tasarruf ettirecek 10 buzdolabı kuralı:

1.       Etleri buzdolabında saklarken mutlaka altına bir tabak koyun.  

2.       Yumurtayı kartonuyla orta raflara yerleştirin. Hayvansal gıdalar daha soğuk ortamda uzun süre taze kalır.

3.       Sebze ve meyveyi buzdolabında ayrı yerlere koyun. Elma, armut ve kavun gibi meyvelerin ürettiği ‘etilen gazı’ diğer ürünlerin bozulmasına neden olur.  

4.       Buzdolabındaki yiyecekler görünür olmalıdır. Çoğu gıda görülmediğinden unutulup çöpe gidiyor.

5.       Soğutucu veya dondurucu bölmesine oda sıcaklığında ürün yerleştiriliyorsa, hızlı soğutma modu özelliğini kullanın.

6.       Buzluk bölümünü çok doldurmamaya dikkat edin ve malzemelerin arasında yer bırakın, hava dolaşımı sağlansın.

7.       Tatile çıkarken enerji tasarrufu için soğutucu bölmesinde gıda bırakmayarak buzdolabınızdaki tatil modunu kullanabilirsiniz.   

8.       Kapak lastikleri belli bir süre sonra sertleşip aşınabilir. Eğer yıpranma varsa tamir ettirin.  

9.       Buzdolabı, ısı yayan beyaz eşyalardan en az 40 cm uzakta yer almalı.

10.   Buzdolabı yılda 3 kez temizlenmeli, buzluk bölümü buzlanmadan arındırılmalı.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...