Tarçın sever misiniz? Ben tarçını çok seviyorum! Türk mutfağının vazgeçilmez baharatları arasında olmasına karşın yararının yeteri kadar bilindiğini düşünmüyorum.

Sonbahar ve kış mevsiminde kokusuyla büyüleyen tarçın, sağlımız için yararlarını yazmaya başlasam tarifimize yer kalmaz. Sonbahar ve kış aylarında pişirdiğim yiyeceklerde sık kullanıyorum. Tarçın yiyeceklere lezzet ve sıcaklık katıyor. Bugün sizlerle çok basit ama güzel ve etkili bir kek tarifi paylaşmak istiyorum. Hem sonbahar hem de kış için harika olacağını düşünüyorum. Tarçın seviyorsanız ya da süper lezzetli bir tarif arıyorsanız bu keki denemenizi şiddetle tavsiye ederim.

1000112893

MALZEMELER 

Hamur için;

Tereyağı 125 gr
Toz şeker 120 gr
Yumurta 3 adet (orta boy)
Süt 120 gr
Un 225 gr
Kabartma tozu 10 gr
Vanilya 10 gr
Tuz bir tutam 
Tarçın dolgusu için; 
Esmer şeker 50 gr
Tarçın 10 gr
Kakao 1 yemek kaşığı 
Tereyağı 20 gr
Sos için; 
Labne 100 gr
Krema 50 gr
Şeker pudrası 40 g

1000112895

YAPILIŞI

Kullanacağımız tüm ürünler oda sıcaklığında olmalıdır. Yumuşak tereyağını şeker, tuz ve vanilyayla hafifçe çırpın. 

Bu karışım kabarmaya başlayınca yumurtaları birer birer ekleyip pürüzsüz olana kadar her şeyi iyice çırpalım. 

Unu kabartma tozuyla birlikte eleyip hamura ekleyin.

Sonunda sütü dökün ve farklı yönlere dağılmaması için düşük hızda tekrar çırpın. 

Bir fırın kabı hazırlayalım. Ben kabı hafifçe yağlayıp yanlarını pişirme kağıdıyla kapladım.

Şimdi kekin dolgusunu hazırlayalım. Bunun için tereyağını eritip esmer şeker, kakao ve tarçınla karıştırmanız gerekiyor. İyice karıştırın.

Fırını önceden 180 derecede ısıtın. 

Hamurun dörtte birini dolguyla karıştırın ve bir kenara koyun.  Kalan hamuru kalıba yerleştirin, üzerine karışımı yayın. Mozaik şekli oluşması için de tahta bir çubukla hafifçe üzerinde dolaştırın. 

1000112916

Hazırlanan fırın kapına hamurun yarısını yerleştirin. Üzerine de tarçınlı dolgunun yarısını yayın. 

Hamurun kalan yarısını ve dolgunun kalanını da üzerine dökelim.

Keki fırına koyalım ve sıcaklığı hafifçe 170 dereceye düşürelim. Pişirme süresi yaklaşık 45-50 dakikadır.

Kek piştikten sonra soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerini kremayla kaplayabilirsiniz. Bunu yapmak için tüm malzemeleri karıştırın ve kabarık olana kadar bir karıştırıcı ile çırpın. Keki üzerini bu kremayla kaplayıp servis edebilirsiniz. 
Afiyet olsun…

Yemek1

Yemek yapma süreci nasıl kısaltılır?

 Hızlı yemek yapma yöntemleriyle zamandan tasarruf edebilirsiniz. Etlerinizi önceden marine ederek, lezzetlerinin daha iyi oturmasını sağlamak bu yöntemlerden biridir. Marine sosunu hazırlayıp, etleri buzdolabında bekletmek, pişirme sürecinde zaman kazandırır. Bir diğer yöntem de sebzeleri buharda pişirmektir. Hem daha az zaman alır hem de besin değerlerini korur. Sebzeleri bir süzgeçte kaynayan suyun üstünde pişirebilir ya da varsa buharda pişirici kullanabilirsiniz. Yemek yaparken artan sebzeleri bir sonraki gün çorba veya kısırda kullanarak hem israfı önleyebilir hem de ertesi günkü yemeğe sıfırdan başlamanın önüne geçersiniz.