Patlıcan parmigianayı (Parmigiana di melanzane) ilk kez İtalya’da denedim. Hem bu yemeğe hem de İtalya’ya aşık oldum. Bu patlıcanlar hakkında kitaplar yazabilirsiniz çünkü yemeğin uzun bir geçmişi var.

Tarihi eski Yunan ve Arap ülkelerinin mutfağına kadar uzanıyor. Emilia Romagna, Sicilya ve Campania, modern tarifin doğduğu yer olma konusunda yarışıyor ancak hâlâ orijinal bir tarif yok. İtalya’da değişik usullerde yapılan bu yemeğin, dünyanın dört bir yanında farklı malzemelere göre uyarlanmış çok sayıda çeşidi bulunuyor. Kısaca her aile patlıcanları kendine göre hazırlıyor. Haşlanmış veya çiğ çırpılmış yumurta, prosciutto ekleyenler de var. Ben; domates, mozarella ve parmesanlı yani klasik versiyonunu seviyorum.

1000101922

MALZEMELER

Domates sosu için;

Domates (orta boy) 4 adet

Sarımsak 2 diş

Taze fesleğen 4 yaprak

Toz şeker 1 küp

Zeytinyağı 3 yemek kaşığı

Karabiber

Tuz

Patlıcan için;

Patlıcan 2 adet

Domates 1 adet

Mozzarella peyniri 250 gr

Parmesan 50 gr

Fesleğen 6 yaprak

Zeytinyağı

Tuz

1000101924

YAPILIŞI

Patlıcanları uzunlamasına 5-6 mm'lik dilimler halinde kesin. Her dilime tuz serperek tepsiye dizin.

Tuzlanmış patlıcan dilimlerini 30 dakika bekletin. Sonra suyla durulayın ve kağıt havluyla iyice kurulayın.

Her dilime fırçayla zeytinyağı sürün ve bir tavada kızartın. Sos için sarımsakları çok ince kıyıp az zeytinyağında kavurun.

Rendelenmiş domatesi, tuzu, şekeri ve karabiberi ekleyin. Yumuşak olana kadar pişirin.

Sonunda fesleğen ekleyin ve her şeyi pürüzsüz hale gelinceye kadar bir blender ile karıştırın.

Fırın kabının tabanına biraz sos dökün ve tüm yüzeye yayın. Domatesleri soyup ince dilimler halinde kesin ve üzerine biraz tuz serpin.

Patlıcan dilimlerini artı şeklinde dizin. Ortasına bir dilim domates, üzerine mozarella, parmesan ve fesleğen yaprağı yerleştirin.

Patlıcan diliminin boş taraflarıyla peynir ve domatesin üzerine kapatarak sarın. Bu işlemden sonra sosla birlikte fırın kabı ya da ve borcama alın.

Sarılı patlıcanların üzerine sos, mozarella ve parmesan peyniri koyun.

Patlıcanları fırında 180 derecede yaklaşık 35-40 dakika pişirin.

Patlıcanı taze fesleğenle süsleyip servis yapın.

Patlıcanlı parmigianonun yanında çok yakıştığı makarna ile de servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

1000101931

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...

PLASTİK POŞET YİNE ÇÖP POŞETİ OLDU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından plastik poşetlerin ücretlendirilmesine ilişkin 1 Ocak 2019’da başlayan uygulama sayesinde bunların kullanımı yüzde 75 oranında azaldı. 354 bin ton plastik atığın da oluşması önlenmiş oldu. Ancak beş yıldır fiyatı 25 olan plastik poşetler, fiyatı artan çöp poşetlerinin yerine yeniden tercih edilmeye başlandı. Çöp poşetlerinin en ucuzunun tanesi 2.5-3 liraya satılıyor. Bundan tasarruf etmek isteyenler alışveriş poşetini çöp kovalarına yerleştirerek tasarruf etmeye çalışıyor. Oysa hayatımıza 47 yıl önce büyük marketlerle giren plastik poşetlerin yalnızca yüzde 1’i geri dönüştürülebiliyor. Yüzde 99’luk kısmının doğada kaldığını, çevre, hava ve su kirliliğine direkt etki ettiğini unutmayalım.

Poset1