Vegan arkadaşlarım var ve sık sık benden vegan kek yapmamı istiyorlar. Onların bu ricasıyla sürekli farklı tatlar deniyorum. Günümüzün en sevilen vegan keklerinden biri kahve ve fındık aromasına sahip olacak. Bal içeren kekleri tüm veganlar tercih etmeyebiliyor, bu nedenle balın yerine akçaağaç şurubu kullanılabilir.

Veganlar için yıllarca seçenekler sınırlıydı ancak günümüzde artık çok çeşitli bitki bazlı ürünler bulunabiliyor. Sadece vegan tatlı üreten pastaneler bile bulunuyor. Vegan tatlılar daha besleyici, daha az işlenmiş malzemelerle yapıldığından daha sağlıklı olduklarını söyleyebilirim. Malzemeleriniz hazırsa yumurtasız ve sütsüz kahveli vegan kekimizi yapmaya başlayalım.

1000095303

MALZEMELER

Un 250 gr

Filtre kahve 250 gr

Bal 325 gr

Fındık unu 150 gr

Şeker 100 gr

Ay çiçek yağı 50 gr

Karbonat 4 gr

Kabartma tozu 6 gr

Tuz bir tutam

Vanilya

Kuru üzüm 50 gr

1000095306

YAPILIŞI

Vegan keki yapmaya önce kahveyi demleyerek başlıyorum. Kahvenin kekteki güçlü aromasını seviyorum, bu yüzden kahveyi sert yapıyorum.

Süzüp hâlâ sıcak olan kahveye bal ve şeker ekleyelim. Sıcak kahvede şeker ve bal tamamen çözülmelidir.

Beyaz şeker yerine esmer şeker kullanırsanız bu kekin tadı daha da zengin olacaktır.

Sonra karbonat ve ayçiçeği yağı ekleyip her şeyi tekrar karıştıralım. Bu sıcak karışımı bir kenara koyalım.

Ayrı bir kapta un, tuz, vanilya, kabartma tozu ve fındık ununu karıştıralım. Tüm malzemeler eşit şekilde dağılıncaya kadar her şeyin iyice karıştırılması gerekir.

Bir pişirme kabı hazırlayalım. Ortasına tüp gelecek şekilde kullanmak daha doğru olur. Bu şekilde hamur daha iyi pişer ve kabarır.

Kalıbı ayçiçeği yağıyla yağlayın ve üzerine biraz un serpelim.

Şimdi tek yapmamız gereken iki kütleyi birleştirip karıştırmak. Bunu mikser olmadan çırpma teli ile yapıyorum.

Un ve sıvı kısımlar birleşene kadar karıştırmanız yeterli. Uzun süre karıştırmaya gerek yok. Çünkü kek daha sonra havadarlığını kaybeder.

Biraz kuru üzüm aldım ve onları da hamura ekledim. En sevdiğiniz kuruyemişleri veya kuru meyveleri de ekleyebilirsiniz.

Keki önceden 180 derecede ısıtılmış fırına koyalım. 180 derecede ilk 20-25 dakika pişirelim.

Daha sonra sıcaklığı 170 dereceye düşürüp keki pişirmeye devam edelim. Yaklaşık 20 dakika daha pişirelim. Tahta bir çubukla hazır olup olmadığını kontrol edin. Hamur tahta çubuğa yapışmazsa pişmiş demektir.

Piştikten sonra keki ters çevirip kalıbı çıkarmadan önce biraz soğumaya bırakalım. Kalıp kekin şeklini bozmadan kolayca çıkar.

Kekin üzerine pudra şekeri serpebilir veya eritilmiş çikolata dökebilirsiniz ya da ilk haliyle de yiyebilirsiniz.

İnanılmaz lezzetli, sulu ve çok aromatiktir.

Vegan arkadaşlarınız varsa, bu keki onlar için pişirebilirsiniz.

Afiyet olsun…

Mutfak11

MUTFAKTA İŞİNİZE YARAYACAK PRATİK BİLGİLER

Mutfakta temizlik konusunda her zaman ihtiyaç duyabileceğiniz pratik bilgileri sizler için derledim. İşte elinizin altında bulunması gereken 5 pratik bilgi:

·       Fırında oluşan rahatsız edici kokuları sirkeli su karışımı giderir. Karışımı bir kapla koyup fırını 15 dakika çalıştırmanız yeterlidir. 

·       Mutfak lavabosunda oluşan kokuları önlemek için lavabo giderinize lavanta veya limon yağı damlatın.

·       Elinize sinen soğan ve sarımsak kokusundan bir dilim patatesle kurtulabilirsiniz. Bunun için bir dilim haşlanmış patates ile elinizi ovun ve sabunla yıkayın.

·       Buzdolabında oluşan kokuları gidermek için karbonat öneririm. Bir kaseyle karbonat koyarak kötü kokuların emilmesini sağlayabilirsiniz.

·       Halınızda oluşan yemek lekelerinden üzerine bulaşık makinesi parlatıcısı döküp silerek kurtulabilirsiniz.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...