Terracotta Askerleri

Giriş 110 Yuan, eğer elektronik rehberlik hizmeti alırsanız bedeli 40 Yuan ve 200 Yuan depozit alıyorlar. 3 saatlik bir zaman gezmek icin yeterli olacaktır. Yaklaşık 2200 yıl önce yapılmış olan mezar (Terracotta Askerleri) inanılmaz etkileyici. Yapımı 38 yıl sürmüş, 3 tane galeri açılmış ve turistler bu galerileri dolaşabiliyor.

En etkileyici galeri ise yaklaşık 6000 askeri barındaran bir numaralı en büyük galeri. Bu galeride yaklaşık 6000 kilden yapılmış (pişmiş toprak) savaşcı var. Hafızalarımızdaki meşhur fotoğrafların olduğu galeri bu büyük galeri. Buradaki askerlerin her birinin yüzü birbirinden farklı.

Bütün galerilerde halen çalışmalar devam ediyor. Bu arada mezarları yaptıran kralın “Qin Shi Huang” kendi mezarı da çok yakında ve henüz açılmamış. İnternetten daha detaylı bilgilere rahatça ulaşabilirsiniz. Bize göre kesinlikle seyahat planınızı buraya gelmek üzere yapın. Müzenin alışveriş bölümünde 1974 yılında burayı bulan çiftçiyi de gördük. Kendisi para karşılığı fotoğraf çektiriyor ve imzaladığı bir de kitabı var. Ana kapıdan çıktıktan sonra alışveriş mağazaları, hediyelik eşya satanlar, kafe ve restoranlar var.

Terarcotta Askerleri ve Kral Qin Shi Huang’ın mezarı 1987 yılında UNESCO Dünya Kültür Miras listesine alınmış. Xian’da kalmadığımız için maalesef şehrin diğer turistik bölgelerini görme imkanımız olmadı. En azından bir gece kalınıp etrafta başka turistik aktivitelere de katılanabilir. Şehir surları, Shanxi Tarih müzesi ve ilgisini çekenler için HUA Büyük Cami ziyaret edilecek yerler arasındadır. Terracotta Askerleri’ne yakın bir bölgede ayrıca kaplıcalar bulunmaktadır.

Terracota Savascilari3

Sonuç olarak, Xian şehrindeki gizemli keşifler ve arkeolojik buluntular, dünya tarihine ışık tutan önemli bilgiler sunmaktadır. Bu keşifler, Çin’in tarihi ve kültürel mirasını korumak ve dünya tarihine katkıda bulunmak için önemlidir.

Bu gezi yazımın ardından, Çin Seddi ve Karız Cenneti TURFAN şehrini gezmek gerekli…

Terracota Savascilari2

Konfiçyus’tan Mevlana’ya ve Bilge Kaan’dan Kaşgarlı Mahmut’a selam olsun… 1949 yılından bu güne dek, Çin Halk Cumhuriyeti Liselerinde okutulan Yakınçağ Tarihi Ders Kitaplarının kapağında ve içinde Atatürk ve Cumhuriyet Sevrimleri okutulmaktadır… “Ben Çin’in Atatürk’üyüm” diyen Mao Ze Tung’u anlamak gerek, yeniden…

Terracota Savascilari

 Son…