Placinta düz kek anlamındaki Latince plasenta kelimesinden gelir. Moldova ve Romanya’da popüler bir hamur işidir. Farklı pişirme yöntemleri olan bu geleneksel hamur işi placintayı diğer Balkan böreklerinden ayıran şey, sadece tuzlu değil aynı zamanda tatlı dolgu da kullanılmasıdır.

Çocukluğumda annem sık sık Moldova placintası yapardı. Placinta; mayalı, milföy ve sade hamurdan yapılır. Açılan hamurun ortasına iç malzeme konulur, kenarları uçları sıkıştırılır, gül böreği şeklinde etrafında çevrilerek yuvarlak şekil verilir. Bugün sizlerle placinta yapacağız. İçine dolgu olarak ben elma kullanacağım, siz sevdiğiniz iç malzemeyi ekleyebilirsiniz.

2F

MALZEMELER

Hamur için;

Su 200 gr

Süt 200 gr

Yaş maya 3 gr

Un 600 gr

Tuz 10 gr

Toz şeker 5 gr

Aralarına sürmek için;

Ayçiçek yağı 100 gr

Tereyağı 50 gr

Dolgusu için;

Elma 4-5 adet

Toz şeker 200 gr

Tarçın

2Fg

YAPILIŞI

Hamuru hazırlayalım. Bir kaseye su ve süt dökün. Mayayı, tuzu ve şekeri ekleyin. Her şeyi karıştırın ve azar azar un eklemeye başlayın.

Hamur çok yoğun olmamalı, ellerinize yapışmaması için iyice yoğurmanız gerekiyor.

Kabın üzerini streç filmle kapatıp hamuru 15 dakika oda sıcaklığında dinlendirin.

Dinlenen hamuru parçalara ayırın. Ben 14 adet yaptım. Bunlardan toplar oluşturalım.

Ayçiçek yağını uygun bir tabağa veya geniş bir tabağa dökün. Tabanı 3 mm yüksekliğinde olacak şekilde kadar tamamen kaplamalıdır.

Her hamur parçasını küçük bir daire şeklinde yuvarlayın. Bu hamur çemberlerini sırayla yağla dolu tabağa koyun ve her tarafını dikkatlice yağla yağlayın.

Hamur çemberlerimizi yağladıktan sonra bir tabağa koyun ve birbirine yapışmamaları için bol miktarda yağ sürün.

Hamur çemberlerini streçle örtün ve yaklaşık 20 dakika bekletin.

1Fb

Sırada işin eğlenceli kısmı var; placintalarımızı oluşturacağız. Her seferinde bir hamur çemberi çıkarıyoruz (önce açılan alttaki hamurla başlıyoruz) ve çalışma yüzeyine yerleştiriyoruz. Hamurun ortasından kenarlarına kadar elimizle düzleştirip uzatmaya başlıyoruz.

Her bir kenarı kaldırın ve hamuru yavaşça gerin. Hamurun kenarından değil, merkeze yakın olan kısmından çekmeye çalışıyoruz. Böylece bir daire içinde hareket ederek hamuru şeffaf bir duruma getiriyoruz.

Eritilmiş tereyağını hafifçe fırçayla sürün. Artık dolgumuzu ekleyebiliriz. Elmaları rendeledim, suyunu biraz sıktım. Elmaları dairenin kenarına dağıtın, üzerine şeker ve biraz tarçın serpin. Her şeyi ince

bir rulo halinde yuvarlıyoruz. Sonunda bu ruloyu bir daire şeklinde sarıyoruz.

Böylece tüm hamuru uzatıp katlıyoruz. Hazırlıkları bir fırın tepsisine yerleştirin

Placintanın üst kısmı yağla yağlanmalıdır. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 35-40 dakika kadar pişirin.

Altın sarısı rengi alınca fırından çıkarın. Placintalar çıtır olur. Yumuşak isterseniz sıcak placintaların üzerine ıslak bir fırça sürerek (çok fazla değil) bunu yapabilirsiniz. Son olarak bir havluyla örtün, 5-10 dakika bekletin daha yumuşak olur.

Afiyet olsun…

M U T F A K11-1

Mutfak temizliğinde nelere dikkat edilmeli?

Mutfak, hijyen açısından en temiz olması gereken yerlerin başında gelir. Duvar ve dolapların temiz olması yemeğin hazırlandığı tezgâh kadar önemlidir. Temizlerken kimyasal ve solüsyonları karıştırmak dolap ve duvar yüzeyine zarar verebilir. Karıştırma işlemi sırasında çıkan zararlı buhar sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Temizlik sırasında solüsyon ya da kimyasal kullanırken koruyucu ekipmanı unutmayın. Verimli bir mutfak temizliği için işe eviye, buzdolabı, ocak, tezgâh ve dolaplardan başlayın ardından zemini ve kolay erişebilir yerlere geçin. Yemek yaparken tüm malzemeleri koyup pişmeye bırakıldığında dağınıklığı toplamanın tam zamanıdır.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...