Bugün özel ve klasik bir pasta tarifi paylaşacağım. Tarife geçmeden önce bu pastanın tarihçesinden kısaca bahsetmek istiyorum. Pastanın ortaya çıkışı iki asır öncesine dayanıyor.

Rus İmparatoriçesi Elizaveta Alekseevna, balı ağzına bile sürmüyor, baldan ve ballı yemeklerden nefret ediyordu. İmparatorluk mutfağında yeni göreve başlayan ve bu durumu bilmeyen bir şef, maharetlerini göstermek için İmparatoriçe Elizabeth’e ballı bir pasta yaptı. İmparatoriçe, pastayı çok beğendi hatta malzemeler arasında bal olduğunu öğrenmesine rağmen şefi ödüllendirdi. O günden sonra da sarayda her davet sofrasında Ballı Pasta (Medovik) baş köşede yer aldı. Rusya'da ve eski SSCB ülkelerinde çok meşhur oldu, Rusların vazgeçemediği bir tatlı haline geldi.

Imparatorice1

MALZEMELER

Pasta hamuru için;

Toz şeker 200 gr

Tereyağı 100 gr

Yumurta 2 adet (büyük boy)

Bal 100 gr

Karbonat 6 gr

Un 400 gr

Pasta kreması için:

Ekşi krema 400 gr

Krema (Yüzde 35 yağ) 400 gr

Şeker pudrası 180 gr

1000097717

YAPILIŞI

Kalın dipli bir tencereye şekeri, balı ve tereyağını koyalım. Düşük ateşte ısıtıp karıştıralım.

Hafifçe çırpılmış yumurtaları, bal-tereyağı karışımına ekleyelim ve tamamen birleşene kadar karıştıralım.

Şimdi karışıma karbonatı ekleyelim ve her şeyi tekrar iyice karıştıralım. Bu işlem sırasında kütlenin boyutu artmalı ve rengi açık hale gelmelidir.

Başka bir geniş kâseye unu koyalım ve sıcak karışımı her şeyin üzerine döküp karıştıralım. Yapışkan bir hamur elde etmelisiniz.

Yoğurmaya veya daha fazla un eklemeye gerek yok. Hâlâ sıcak olan hamuru filmin üzerine koyup saralım ve soğumaya bırakalım.

Hamur soğuyunca eşit parçalara bölüp ince bir şekilde açalım. Eşit boyda yaklaşık 10 parça elde edeceğiz. Her parçayı önceden 180 derecede ısıtılmış fırında altın rengi olana kadar pişirelim. Tüm parçaların eşit olması için bir pasta çemberi kullanarak keselim. Ben kesme işleminde 18 cm çapında çember kullandım.

Pasta kreması için; ekşi krema, normal krema ve pudra şekerini birleştirelim. Kabarıncaya ve pudra şekeri tamamen eriyene kadar her şeyi mikserle iyice çırpalım.

Eşit boyda kestiğimiz tabanları servis tabağına tek tek alıp her katın arasına eşit miktarda krema sürelim. Parçalar bittiğinde dışını da kremayla kaplayalım.

1000097712

Kalan taban kırıntılarına da öğütelim ve kremanın üzerine serpelim. Sadece üzerine değil yan taraflarını da kırıntıyla kaplayalım.

Bitmiş pastayı 6-8 saat buzdolabında bırakalım. Ballı pastanın daha yumuşak ve daha hoş kokulu olması için bunu yapmak gerekiyor.

Ballı pastada kaliteli ve aromatik bal kullanılması çok önemlidir. Ben birkaç çeşit bal karıştırıyorum, böylece pasta daha da aromatik ve lezzetli hale geliyor.

Bu pastayla ilgili çok farklı tarifler var. Ben klasik olan tarifi paylaştım. Farklı tarif ile yapsanız da en önemlisi tutam sevgi katın.

Afiyet olsun…

Mutfak1-1

MUTFAK İÇİN PRATİK BİLGİLER

Artan hayat pahalılığı karşısında her alanda tasarruf yapmak büyük önem taşıyor. Mutfak da tasarruf alanlarının başında yer alıyor. Tasarruf yapmanın yollarını bilirseniz hem aile bütçesine katkıda bulunur hem de para biriktirme şansı yakalayabilirsiniz. İşte mutfakta ekonominize katkı sağlayacak pratik bilgiler: Maydanoz ve dereotu gibi otları ayıklayıp yıkadıktan sonra kapalı kaplar içinde buzdolabında saklarsanız tazeliğini uzun süre korur. Kullanacağınız yoğurt ekşimiş ise süzüp bir miktar süt ekleyin. Kuru baklagilleri saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine birkaç diş sarımsak koyun. Bayatlayan bisküvilerin yeniden tazelik kazanması için fırında birkaç dakika ısıtın. Kaşar peynirinin küflenmemesi için kâğıt havluya sarıp buzdolabı poşetine koyun. Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri, uzun süre dayanmaları için toz şekere bulayın.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...