Yıl boyunca sayısız festivalin kutlandığı İtalya’da bunların çoğu yemekli yapılıyor. Geleneksel yiyecekle donatılan sofralarda sbriciolata da eksik olmaz.

İtalyanca ‘sbriciolata’ kelimesi kırıntı kek anlamına gelir. Sicilya doğumlu bu tatlı çilek, elma, limon, armut veya çikolata gibi çeşitli dolgulardan oluşabilir. Çoğu sbriciolata tarifinde bulunan özel bir bileşen, kırıntıların birbirine yapışmasına yardımcı olan tatlı ricotta peyniri dolgusudur. Bu klasik tatlıyı arkadaşlarınız ve aileniz için yapmaktan keyif alacağınızı umuyorum. Mevsim malzemeleriyle yemek yapmayı seviyorum, o yüzden bu yazımda evinizin rahatlığında hazırlayabileceğiniz limonlu bir tarifi paylaşacağım. Bu limonlu sbriccolata olacak. Bu lezzetli limonlu sbriccolatayı mutlaka yapın.

1000099492

MALZEMELER

Hamur için

Un 300 gr

Tereyağı 120 gr

Toz şeker 110 gr

Yumurta 1 adet (büyük boy)

Kabartma tozu 5 gr

Bir tutam tuz

Vanilya

Kreması için

Limon kabuğu 1 adet

Limon suyu 50 gr

Toz şeker 150 gr

Tereyağı 30 gr

Mısır nişastası 35 gr

Su 250 gr

Yumurta 1 adet

1000099495

YAPILIŞI

Sbriccolatayı yapmaya limon kremasını hazırlayarak başlayalım. Bir tencerede şekeri, nişastayı ve limon kabuğu rendesini karıştıralım. Yavaş yavaş su ekleyin ve her şeyi karıştırın. Karışımı ateşe verip sürekli karıştırarak kaynatıp ocaktan alalım.

Kremayı 5-10 dakika kadar hafifçe soğumaya bırakın. Daha sonra üzerine limon suyu ve yumurtayı ekleyin. Her şeyi iyice karıştırın ve kremanın soğumasını bekleyin.

Krema soğurken hamuru hazırlayacağız. Bunu yapmak için geniş bir kapta un, kabartma tozu, tuz, şeker ve vanilyayı karıştırın. Her şeyi bir çırpma teli ile iyice karıştırın. Sonunda tereyağı ve yumurtayı ekleyin. Bu karışımı ufalanana (kırıntı) kadar karıştırmak gerekiyor.

Mikser kullanmanıza gerek yok, her şeyi elinizle karıştırın. Bir pişirme kabı hazırlayın; çok yüksek olmamalıdır. İçine pişirme kağıdı koyun. Hamuru tabana ve yanlara yayın, ancak hamurun yaklaşık yüzde 30'unu biraz ayırın.

1000099505

Limonlu kremamızı hamurun üzerine yayıyoruz. Kenara ayırdığımız hamur kremanın üzerine ufalanır.

Fırını önceden 180 derecede ısıtalım. Limonlu sbriccolatayı yaklaşık 50 dakika pişirelim. Sbriccolata altın sarısı bir renk aldığında fırını kapatıp soğuması için çıkarabilirsiniz.

Sbriccolatayı parçalara ayırmadan önce tamamen soğuması gerekir. Servis yapmadan önce üzerine pudra şekeri serpip biraz limon kabuğu rendesi ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun… 

Hamurisi

MUTFAKTA KIŞA HAZIRLIK

Türkiye kışlık hazırlıkların en yoğun yapıldığı ülkelerden biridir. Kışa yapılan hazırlıklar hem maddi hem de sağlıklı beslenme açısında önem arz eder. Mevsiminde alınan sebzelerin uygun fiyatta oluşu ve farklı yöntemlerle işlenerek kışın sofralarda yer alması doğal beslenme açısından tercih nedenidir. Bu hazırlıkları yapamasak bile güvenilir yerlerden alıp kullanabiliriz. Kışa hazırlıklardan biri de hamur işleridir. Mantıdan erişteye, çorbalıklardan makarnalara kadar geniş bir yelpazede unlu mamul hazırlanıp kuru muhafaza edilerek kış boyunca ilk günkü tazeliğinde ve lezzetinde tüketilebilir.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...