İstanbul’un şahdamarı Altın Boynuz’un (Haliç’in) altında tarih yazar, üstünde meraklı turist gezer... İstanbul’un batıya açılan ilk göç kapısı; gurbeti sılaya bağlayan Sirkeci Garı önündeki Amele Pazarında, telaşlı iş bekleyenlere aldırmayın. Cağaloğlu Yokuşunun kıravatlı entel tanıdık yüzleri yanı sıra; Tarihi Sirkeci PTT Binası ve Tahtakale’nin kalabalık müşterileri, İstanbul şehrinin bir başka canlı yaşam renkleri...
Yeni Cami rahlesinde yanan o yıldız, Eminönü Hasırcılar Çarşısı girişindeki Rüstem Paşa Camisi’ni aydınlatırken; Küçük Pazar ve Unkapanı çarşı esnafının Lonca ve Ahilik Kültürünü nasıl yaşattığına tanıklık ediniz.
Öte yandan; oldukça sıkı alış veriş pazarlığının yapıldığı, Mısır Çarşısı’nın tadı-tuzu oldukça yerinde... Giysi, kuyumcu, hediyelikler, tatlı-tuzlu ve baharatlar seyirlik. Her şey kazık... Yaşam kaynağımız su bile pahalı, semada. Hiç değilse, hava bedava... Bu sebil sofrada emek en yüce değer, balık-ekmek herkese yeter…
Eminönü Gezilecek Yerler
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Eminönü’nde gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir. Bilhassa Eminönü Mısır Çarşısı, bölgenin en önemli ve halen yaşayan bir tarihi değeridir. Biz de bu bağlamda Eminönü’nde gezilecek yerler listesini oluştururken tarihi geçmişi zengin olan noktaların kolay ulaşılabilir olması konusuna dikkat ettik. O halde bu kadar bahsetmişken listemize Tarihi Mısır Çarşısı ile başlayalım.
Mısır Çarşısı
Turhan Sultan emriyle 1660’ta inşasına başlanan ve Hassa Baş Mimar Kazım Ağa tarafından yapılan Tarihi Mısır Çarşısı, Eminönü’nde gezilecek yerler listesinin ilk sırasındadır. İnşası tamamlanınca Yeni Çarşı ya da Valide Çarşısı isimleriyle anılmıştır. Günümüzdeki ismi ise 18’inci yüzyıldan kalmadır. Zira o dönemlerde Mısır’dan gelen baharatlar, bu çarşıda satılır ve İstanbul başta olmak üzere tüm Marmara Bölgesi’ne buradan aktarılırmış. L şeklinde bir mimariye sahip olan Mısır Çarşısı, 1691 ile 1940 yıllarında iki çok büyük yangın atlamıştır. 1940 – 1943 yılları arasında aslına sadık kalarak restore edilen bu tarihi yapı, günümüzde halen aktarlarıyla anılır. Ayrıca Türkiye ve İstanbul’a özgü tüm hediyelik eşyaların bulunabileceği yerlerden de biridir.
Yeni Cami
Eminönü’nde gezilecek yerler listesinin en önemli unsurlarından biridir. Semtin siluetini oluşturan tarihi değerlerden biri olan Yeni Camii, III. Murad’ın eşi Safiye Sultan’ın emriyle yapılmaya başlanmış ancak sultanın vefatı ardından bir süre bitirilememiştir. Bunun üzerine Mimar Davut Ağa’nın başladığı cami, Mimar Dalgıç Ahmet Ağa tarafından bitirilmiştir ve inşanın tamamlanması tam 66 yıl sürmüştür. Bugün gerek Eminönü Galata Manzarası gerekse de mimarisi nedeniyle en çok ziyaretçi alan Eminönü’nde gezilecek yerler arasındadır.
Gülhane Parkı
Cankurtaran’da Erol Taş Sinema Müzesi, Küçük Ayasofya, İstanbul Üniversitesi, Beyazıt Meydanı, Sultanahmet Meydanı’nda yer alan tarihi doku ve Topkapı Sarayı için; ayrıca özel bir gezi programı yapmanızı öneririm.
Yalnızca doğal güzelliğiyle değil, tarihi önemiyle de bilinen bu park, Eminönü’nde gezilecek yerler listesinde mutlaka ki yer alır. Sirkeci semtine değin uzanan Gülhane Parkı, esasında Topkapı Sarayı’nın dış bahçesidir. Tanzimat Fermanı’nın okunduğu yer olması sebebiyle özel bir tarihi değere de sahip olan park, fermanın kayıtlarda Gülhane Paktı Hümayunu olarak geçmesine de vesile olmuştur. Günümüzde halka açık ve ücretsiz gezilebilen bir doğal güzelliktir.
Devamı yarın…