Severek tüketilen ve güzel kokusuyla çay saatlerinin vazgeçilmezi olan kurabiyenin ilk olarak nerede ve nasıl ortaya çıktığına ilişkin farklı bilgiler var.

Mutfak tarihçilerine göre, kurabiyenin ilk tarihi kaydı, bunların test keki olarak kullanılmasıydı. Fırın sıcaklığını test etmek için az miktarda kek hamuru pişiriliyordu. Tanımlamak için birçok ülkede farklı isimler kullanılan kurabiyenin adı, küçük veya minik kek anlamına gelen Hollandaca koekje kelimesinden türemiştir.

Kurabiyeleri yılın herhangi bir zamanında, arzu edilen her durum için çok seviyorum. Daha önce sizlerle tatlı kurabiyeyi paylaşmıştım ama bugün özel bir tarifim var. Bunlar tuzlu, hafif biberli ve çok peynirli kurabiyeler olacak. Yemeklerden önce çay, kahve veya aperatif olarak servis edebilirsiniz. Bu tarifin bir diğer avantajı da her şeyin çok hızlı ve kolay hazırlanmasıdır. Ayrıca hamurun bir kısmını da dondurabilir ve hazır hamurunuz her zaman elinizin altında olmasını sağlayabilirsiniz. Ve ihtiyaç duyduğunuzda tek yapmanız gereken onu kesip pişirmektir.

1000096359

MALZEMELER
Eski kaşar peyniri 300 gr
Tereyağı 200 gr
Un 250 gr
Karabiber bir tutam 
Kırmızı biber bir tutam
Yumurta 1 adet

1000096370

YAPILIŞI

Bu kurabiyeler için birkaç çeşit peynir kullanabilirsiniz. Böylece kurabiyeleriniz daha da aromatik ve farklı bir tada sahip olacak. Eski peynir ve biraz parmesan ekledim. Ayrıca biraz Rokfor peyniri de ekleyebilirsiniz. 
Hazırsanız başlayalım, tereyağını küçük küpler halinde kesip iyice soğutalım. Vaktiniz yoksa bir parça tereyağını soğutup rendeleyin. Peynir de rendelenir. 
Şimdi un, yumurta, rendelenmiş peynir ve tereyağını ince kırıntılara kadar karıştıralım. Son olarak karabiber ve kırmızı biberi ekleyin. Birleştirene kadar her şeyi karıştırın. 
Kurabiyelerin çıtır çıtır kalması için hamuru uzun süre yoğurmayalım.
Daha sonra hamuru 0,5 cm kalınlığa kadar açalım. Sonra istediğiniz şekilde kesebilirsiniz. Daire veya kare şeklinde olabilir. Ben hamuru delikli bir peynir dilimi şeklinde kestim. Peynir deliklerini açmak için büyük bir kokteyl pipeti kullandım.
Fırını önceden 200 derecede ısıtın. Kurabiyeleri bir fırın tepsisine yerleştirin ve altın rengi olana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. 
Pişen kurabiyeleri biraz soğumaya bırakın ve sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. 

1000096374

Bu tarif için küçük notlarım olacak. Peynir zaten tuzlu olduğundan tuz eklemeyin. Çeşitli peynir türlerini deneyin. En önemlisi peynir olgun ve sert olmalıdır. Biber yerine biberiye veya kekik ekleyebilirsiniz. Damak zevkinize göre pişirin ve tarifin dışına çıkmaktan korkmayın. Yeni tariflerin, yeni tatların ortaya çıkmasının tek yolu budur. Ayrıca iki hamur hazırlayabilir ve hamurun bir parçasını pişirebilirsiniz. Diğer parçayı açın, kurabiyeleri kesin ve bunları dondurun. Ani misafirleriniz olduğunda onlara kurabiye ikram etmek için tek yapmanız gereken pişirmek, bu da 15 dakika sürer.

Afiyet olsun…

Mutfak-6

KÜÇÜK DETAYLARLA BÜYÜK TASARRUF

Mutfakta küçük detaylar tasarruf miktarını büyük oranda etkileyebilir. Bazen planladığınızdan fazla yemek yapıldığı için artan yemeklerle karşılaşabildiği durumlar olabilir. Artan yemekleri değerlendirerek israfı önleyebilir ve zamandan tasarruf sağlayan pratik tarifler hazırlayabilirsiniz. Bayatlamış ekmekleri köfte harcına ekleyerek ekonomik bir yemek hazırlayabilirsiniz. Ekmek dilimlerini kızartıp üzerlerini reçel ve peynirle süsleyerek atıştırmalık yapmak da farklı bir alternatiftir. Bu yöntemlerle hem mutfaktaki israfı azaltabilir hem de yeni lezzetler keşfedebilirsiniz. Börek, simit, poğaça gibi yiyeceklerinizi buzluğa koyup daha sonra ısıtarak yiyebilirsiniz. Artan yemekleri dip sos yapımında kullanarak yemeklerinizin yanında sunabilirsiniz. Bu şekildeki kullanımlarla yemeklerinizi değerlendirip bütçenizi koruyabilirsiniz.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...