Günümüzde herhangi bir fırına, kahvehaneye, pastaneye ya da lüks bir restorana giderseniz menüde muffin göreceğinizden yüzde 99 emin olabilirsiniz. Bu hiç garip değil, çünkü unlu mamuller tüm dünyada o kadar seviliyor ki çay partisini onlarsız hayal etmek zor.

Muffinin ortaya çıkma süresi 9-11’inci yüzyıldır.  O yıllarda zengin İngiliz evlerinin hizmetkarları, çoğu zaman hamur kalıntılarını kendilerine ayırıyordu. Mutfaklarında buldukları her şeyi hamura ekleyip ortaya çıkan yassı kekleri kızarttılar. Bundan dolayı uzun süre kekler fakir yemeği olarak bilindi.

Ancak bir süre sonra keke benzeyen bu tatlı ekmeğin ünü yayıldı ve herkes tarafından beğenildi. İlk kez 19’uncu yüzyılda yemek kitaplarında yer aldı. Doğal olarak tarif artık geleneksel tarifle çok az benzerlik gösteriyor çünkü muffinler eskiden tatlıdan çok kahvaltıya eklenen bir malzemeydi. Yine de popülaritesi hızla arttı, ABD’ye ve ardından tüm dünyaya yayıldı.

Küçük porsiyonlarda yapılıp cupcake gibi kâğıttan bir kalıpta pişiriliyor. Pratik, hızlı, lezzetli ve doğal malzemeli tariflere önem veriyorum. Bugün çok sevdiğim muffin tarifini paylaşıyorum.

2G

MALZEMELER

Kırıntı için;

Un 20 gr

Toz şeker 30 gr

Tereyağı 20 gr

Sıvı içerikler

Yumurta 2 adet

Ayçiçek yağı 40 gr

Süt 60 gr

Krema 35 gr

Yoğurt 40 gr

Toz şeker 70 gr

Vanilya ekstraktı 1 tatlı kaşığı

Kuru malzemeler;

Un 175 gr

Kabartma tozu 4 gr

Tuz bir tutam

Dolgusu için;

Yaban mersini 125 gr

Mısır nişastası 1 tatlı kaşığı

5F

YAPILIŞI

Kırıntı malzemelerini hazırlayarak başlıyoruz. Küçük bir kasede un, şeker ve soğuk tereyağını karıştırın.

Büyük kırıntılar oluşana kadar malzemeleri parmaklarınızla ovuşturun.

Kırıntılar oluştuktan sonra soğuk tutmak gerekiyor. O yüzden buzdolabına koyalım.

Fırını önceden 200 derecede ısıtın.

4G

Şimdi hamura başlıyoruz. Bir kasede şeker ve tüm sıvı malzemeleri (bitkisel yağ, yumurta, süt, krema, vanilya, yoğurt) çırpın. Bunun için mikser gerekmiyor, çırpma teliyle yapabilirsiniz.

Ayrı bir kaba kuru malzemeleri (un, kabartma tozu, tuz) elekten geçirerek koyun ve hafif karıştırın.

Kuru malzemelerin bulunduğu kaba sıvı malzemeleri ekleyin ve çok nazik bir şekilde karıştırın. Kuru un görünmeyene kadar bu işlemi yapın. (Fazla karıştırmayın çünkü hamur daha sert olur.)

Sıra geldi yaban mersinini eklemeye. Ben dondurulmuş yaban mersini kullandığım için bir tatlı kaşığı mısır nişastası ekledim. Taze yaban mersini kullanırsanız bina gerek olmaz. Yaban mersinini de hamurla birleştirelim.

Muffin kalıplarını doldurmaya başlayabiliriz. Ancak kabın dörtte üçünü doldurun. Her kabın üzerine kırıntı serpin.

Muffinleri 10 dakika pişirin, ardından fırının ısısını 180 dereceye düşürün ve 15 dakika daha pişirmeye devam edin. Piştiğini kürdan ile kontrol edebilirsiniz.

Muffinler biraz soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.

Lezzetli yumuşak hamurlu, sulu ve yaban mersin dolgulu muffinlere kimse hayır diyemeyecek.

Afiyet olsun…

Sebze1

KIŞLIK SEBZE HAZIRLAMANIN TAM ZAMANI

Kış aylarında fiyatı yüksek olan, tadı ve tuzu olmayan sebzelerin şimdi tam zamanı. Fiyatların da uygun olması nedeniyle kış için sebze hazırlamanın tam zamanı. Kışlık sebzeler genellikle kurutularak, turşu yaparak veya dondurarak saklanır. Kurutma işlemi, biber, domates gibi sebzeler için uygundur. Sebzeler, doğru şekilde kurutulduğunda, kış aylarında çorbalarda, yemeklerde veya salatalarda kullanılabilir. Turşu için genellikle salatalık, lahana, havuç gibi sebzeler tercih edilir. Dondurma işlemi fasulye, bezelye, ıspanak gibi sebzeler için uygundur.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...