Öğlen ve akşam yemeklerini yediğim, küçük çaplı etkinliklere uygun ve ilçe merkezde bulunan tarihi bir kervansaray olan ve aslına uygun ahşap ağırlıklı restore edilip yenilenen iki katlı, konukların yatma ve yemek gereksinimlerini de karşılayan; “Millet Hanı” aynı zamanda, geleneksel Arapgir Mutfak Kültürü (Gastronomi) örneklerini de sunmaktadır. Bu yemeklerden bazıları şunlardır: Mahluta Çorbası, Akıtma Bıcığı, Arapgir Kızartması, Arapgir Dolaması, Kayısı Kavurması, Delinkız Helvası ve Delikız Baklavası yanında sunulan Arapgir Köhnü Üzümü ardından, Arapgir adı ile özdeşleşen Reyhan Şerbeti ve Reyhan Çayı içmeyi unutmayınız… Millet Hanı mutfağında ve servisinde çalışan, Arapgir Belediyesi personeli ve “Arapgir Kadınlar Dayanışma Derneği” üyesi olan, bu güler yüzlü, emekçi kadınların hizmetini ve konukseverliğini, ayakta alkışlıyorum…
Malatya’nın bu şirin yaşam alanı olan Arapgir ilçesi; adıyla anılan, kayısı üretiminin yapılmadığı ama farklı marka kent olma özelliğiyle simgeleşen; Tıbbı aromatik bitkiler kategorisinde coğrafi işaret belgeli olan Mor Reyhan şerbeti, reyhan çayı, reyhan reçeli, reyhan baharatı, reyhan sabunu, reyhan lokumu, reyhan kolonyası ve tescilli Arapgir Köhnü üzümü, kaliteli şarabı, bademli ve cevizli sucuk (Orcik) ile bal parmak pekmez yemek şifalı, sağlıklı ve faydalıdır. Doğal su gözesinde-kaynağında çağlayan meşe oluklu pınarları, temiz havası, organik yiyecekleri ve akar dere-tarihi köprü kenarlarında bulunan mesire yerleri, Demirciler Sanat Sokağı, Millet Hanı Kervansarayı, öteki zengin tarihi miraslar, milli kültür, dağcılık, yürüyüş, kamp alanları ve konuksever insanları ile yeni konuklarını bekliyor Arapgir…
Alternatif Turizm Potansiyeli bakımından; yaklaşık 10 bin nüfusu ile 1200 metre rakımlı bir vadide bulunan Arapgir ile il merkezi Malatya arası, 120 km uzaklıkladır. Arapgir bölgede, doğal ve kültürel bir çekim merkezi olmaya adaydır. Son Malatya depremi ardından, güvenli yaşam alanı diye, pek çok depremzedeyi konuk etmişti. Bu yardımsever-konuksever Arapgir halkının farklı dil, inanç ve kültürel zenginliği, kardeşçe birlikte yaşama kültürüne dönüştüren, sağduyulu ve barış içinde birlikte yaşamaya örnek olmaları ile dikkat çekiyorlar. Tarihi kökleri derin olan Arapgir halkı; vatansever, insancıl, hoşgörülü ve paylaşımcı geleneksel davranışı, (yasal-etik ve ahlaki değerlere uyan, hakları-özgürlükleri ve sorumluluklarını bilen, çağdaş yurttaş olma bilinci ile) demokrasi kültürünü özümseyen ve bölücü-çağdışı-geri-köhne eğilimlere karşı duran; Cumhuriyetimizin 100. Yılında, “Atatürk Yeniden” diyen; ‘Aydınlık Türkiye’ sevdalısıdır Arapgir halkı…
Arapgir, çokça ünlü paşa, komutan, bürokrat, hukuk-iş-yatırım-turizm vb. iş kollarında teknik-uzman insan-devlet adamı ve sanatçı yetiştirmiştir. Arapgir halkı; barışçıl, çalışkan, atılımcı, girişimci, özverili, özgür ruhu, çağdaş demokrasi özlemi ve bilinciyle, 10 bin yıllık Anadolu Medeniyeti mirasını ve kültürünü korumakta ve yaşatmakta kararlı görünüyor ve örnek çağdaş yuttaş olma geleneğini sürdürüyor…
Devamı yarın…