Havacılık sektörü sıkıntılı bir dönem yaşadı. Pandemi, ardından gelen doğa olayları, savaşlar ve havaalanlarında yaşanan grevler sektörü sarstı.
Beş büyük hava yolunun Pazar payının yüzde 74’e ulaştığı açıklandı. Bazı havayolu şirketleri ise iflas etti. Bütün bu gelişmeleri alt alta koyduğumuzda Avrupa hava taşımacılığının bir dönüm noktasına geldiğini görmüş oluyoruz. Bu arada Avrupa turizm ofisinden de bir tekelleşme uyarısı var.
Şu da bir gerçek:
Bazı havayolu şirketleri daha çok yolcu taşımak için koltukları daraltıyor. Bu durum kaliteli yolculuğu düşürüyor. Bazı havayolu şirketleri ise kaliteye önem veriyor.
Havacılık sektöründe birleşme ve satın almalar yoluyla ortaya çıkacak konsolidasyonun hava ulaşımında daha yüksek bilet fiyatı, daha kötü hizmet ve daha az yolcu memnuniyeti anlamına geleceğine dikkat çeken Avrupa'daki tüketici ve turizm dernekleri, havacılık sektöründeki yeni satın almalara ve birleşmelere onay vermemesi konusunda Avrupa Komisyonu'nu uyardı.
Derneklerin bir araya gelerek oluşturduğu koalisyon tarafından Komisyon başkan yardımcısı ve rekabet komiseri Margrethe Vestager'e yazılan mektupta "Avrupa hava yolculuğu endüstrisi bir dönüm noktasında." uyarısı yapıldı.
Avrupa Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörleri Birliği (ECTAA), Avrupa Tüketici Örgütü (BEUC), Avrupa Yolcu Federasyonu, teknoloji birliği EU Travel Tech ve havalimanları birliği ACI Europe imzasıyla gönderilen mektupta, Avrupa'daki büyük ve giderek baskın hale gelen havayolu gruplarına dikkat çekildi.
Avrupa'daki en büyük 5 hava yolunun 2005'te yüzde 47 olan pazar payının 2023 yılında yüzde 74'e ulaştığına dikkat çekilen mektupta, "Şu anda Avrupa Komisyonu tarafından değerlendirilen veya ufukta görünen satın almalarla birlikte konsolidasyonun önemli ölçüde artması bekleniyor." denildi.
Alman Lufthansa, İngiliz British Airways ve Fransız Air France-KLM'in yaptığı satın almalara dikkat çekilen mektupta ITA'nın Lufthansa, Air Europa'nın British Airways ve Iberia'nın sahibi IAG ve SAS'ın Air France-KLM tarafından satın alındığı, sırada ise TAP Air Portugal'ın bulunduğu kaydedildi.
2022 yılında 10,3 olan turist başına ortalama geceleme süresi 2023 yılında yüzde 5 düşüşle 9,8 geceye geriledi.
Türkiye’de gecelemelerde düşme yaşanıyor. Turizm Bakanı Ersoy, bu düşüşlerin nedenini şu şekilde değerlendiriyor:
“Türkiye’nin 2023 turizm verilerini değerlendirmek ve 2024 hedeflerini paylaşmak için bir basın toplantısı düzenleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geceleme sayısındaki düşüşün 4 temel nedeni olduğunu anlattı. Ersoy’a göre, 2024 yılında da düşmeye devam etmesi beklenen gecelemelerdeki düşüşün dört ana nedeni bulunuyor;
1. Pandemi sürecinde daha az sıklıkla uzun konaklamaları tercih eden ziyaretçilerin; pandemi sonrası, öncesinde olduğu gibi daha sık ama daha kısa süreli konaklamalan tercih etmeleri.
2. Ekonomik sebeplerle tüm dünyada alım gücünün düşüyor olmasının yabancı turistin tatil süresini kısaltması.
3. Yurt dışı yerleşik Türk vatandaşlarının toplam ziyaretçi sayısındaki payının azalması
4. Ürün çeşitliliğinin artması (Hafta sonu şehir kaçamakları, uluslararası etkinlikler, sportif turnuvalar, festivaller vb.) ve sezonun 12 aya yayılması.”