Turizmde Yunanistan’ın önüne geçtik. Turizmciler “Türkiye’ye turist akını var” diyor. Tek rakibimiz İspanya’nın önüne geçmek için de yoğun bir çalışma takvimiz var.
Turizm pazarı büyüyor. Bu pazarda Türkiye’nin önemi de ortaya çıkıyor. Daha önce tatil için Türkiye’ye gelenler yine tercihlerini Türkiye’den yana kullanıyor.
Otelciler yüzde 60’lık doluluk oranını aşmaya çalışıyor. Ancak gelen rezervasyon yoğunluğu sektör temsilcilerinin yüzünü güldürüyor. “Yoğun günlerde bu sayının üzerine çıkacağız” diyor.
Turizmdatabank haberinde, Türkiye’de paylaşılan turist sayısı verilerindeki gerçek dışı sonuçları ve Türkiye’ye gelen yabancı ve Türk ziyaretçi sayılarının son yıllardaki artışlarını değerlendirerek önemli veriler sundu:
“Türkiye 1980’li yıllarda “kitlesel” turizme girerken, yabancı turist sayısında; İspanya’dan 25-27 milyon, Fransa’dan 30-35 milyon ve İtalya’dan 45-50 milyon gerideydi. Aradan geçen 45 yılda Türkiye’nin eksiği (2024’te); Fransa ve İspanya’dan 38-34 milyona çıkarken İtalya ve Yunanistan’ın’ önüne geçti. Ve Avrupa’da en çok turist çeken 3 ülke içine nasıl girdik?
Belirtelim ki Türkiye, yeni tesis ve insan yatırımları, her şey dahil sistemi gibi dünyaya yeni ve hızlı bir giriş yaptı. 1990 ve sonrasında da yerini sağlamlaştırdı. Ve tatil müşterileri ve tur operatörleri için max fayda ve kâr merkezi oldu. Böylece pazarda seçenek arayan daralmış eski talebin önemli bir kısmını kendine çekti.
Bu 45 yıllık dönemde tatil pazarı da büyüdü. Turist sayısı bakımından büyümeler; İspanya ve Fransa’da 4 katına, Yunanistan’da 7 katına ve İtalya’da 1,5 katına ulaştı. Türkiye ise 37-38 katla açık ara lider konumda. En yakın rakibimiz ise 10-11 katla Mısır.
Zamanla Türkiye, turist sayımını değiştirip 2000’lerde ek olarak, yurt dışında yerleşik Türklerin Türkiye ziyaretlerini de bu toplama ekledi. Sonuçta, toplam turist sayısı 2 milyondan 10 milyona kadar yükseliverdi. Bu ayrım rakiplerde yoktur.
Üstüne, turist olmayan, günübirlikçi sayıları yalnız gemiyle gelenlerde sabit tutuldu. 1980’lerde toplam girişlerde % 45’lerde olan günübirlikçi sayıları, 1990’larda % 10 dolayına, 2000’lerde % 5’e ve 2010’dan 2024’e % 3,5’e geriledi. Ve sabitlendi adeta. Bu yolla, günübirlikçi olan ama turiste dahil edilen yaklaşık 10 milyon kişi vardır denilebilir.
Hem yurt dışında yerleşik Türklerin sayısı hem de günübirlikçi olan ama turiste dahil edilenle, Türkiye turist sayısı 20 milyon kadar fazla yazılmıştır. Bu ayrımlar rakiplerde yoktur.
Ve giderek artan sayıda yabancı ve Türk ziyaretçi tesis dışında konaklamaktadır. Otel yatırımlarının hızla devam ettiği ülkemizde bu bir hatadır ki yıllık doluluklar yıllardır %60’ı bile bulmadı.''