Balkabaklı tariflerden sıkılmadıysanız sizi yeni bir şey denemeye davet etmek istiyorum. Unutmayın şifa deposu balkabağının mevsimindeyiz. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kuru cildi yeniler, bebeğiniz için besleyici bir mama, mikroplara karşı kalkandır.
Bunlar balkabağının faydalarından bazılarıdır. Bu tarifimiz damağınızı mutlu edecek. Pandispanya ve muştan oluşan, tamamı balkabağından bir pasta yapacağız. Bu pasta için 18 cm çapında ve 1300 ml hacminde bir silikon kalıba ihtiyacınız olacak.
MALZEMELER
Balkabağı pandispanya için;
Balkabağı püresi 50 gr
Yumurta 1 tane
Toz şeker 65 gr
Yoğurt 20 gr
Ayçiçek yağı 30 gr
Un 70 gr
Kabartma tozu 3 gr
Portakal suyu 10 gr
Portakal kabuğu
Vanilya (bir tutam)
Tarçın (bir tutam)
Tuz (bir tutam)
Çikolatalı mus için;
Jelatin 3 gr (+18 gr su)
Sütlü çikolata 60 gr
Krema (1) 50 gr
Krema(2) 70 gr
Balkabağı mus için;
Jelatin 10 gr (+60 gr su)
Balkabağı püresi 280 gr
Beyaz çikolata 130 gr
Krema 150 gr
Vanilya (bir tutam)
Kakule (bir tutam)
Tarçın (bir tutam)
YAPILIŞI:
Pandispanya ile başlayalım, bunun için bitkisel yağ, kabak püresi, yoğurt ve portakal kabuğu rendesini karıştırın. Başka bir kapta un, kabartma tozu ve baharatları karıştırın,
Yumurtayı şekerle kabarıncaya kadar mikserle çırpın, sıvı malzemeleri ekleyin. Yavaşça karıştırın ve son olarak kuru malzemeleri ekleyin. Bunlara silikon kalıbınızdan daha küçük çembere koyun. (Çember silikon kalıbınızdan küçük olmalı. Ben 16 cm’lik çember kullandım.)
Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.
Soğuyan pandispanyanın üst kısmını kesip alt kısmını pasta çember içinde bırakın, çünkü üzerine çikolatalı mus dökeceğiz.
Çikolatalı mus yapmak için jelatini soğuk suyla karıştırın ve şişirin. Daha sonra kremayı (1) kaynatıp ısıtıyoruz, jelatin kütlesini ekleyip çikolatanın üzerine döküyoruz. Bir blender kullanarak iyice karıştırın. Ayrı olarak kremayı (2) çırpın ve çikolata karışımıyla birleştirin. Bütün bunları pandispanya üzerine dökün ve dondurucuda 3 saat bekletin.
Artık kabak mus hazırlayabiliriz. Jelatini şişene kadar suyla ıslatın.
Kabak püresini kaynatın, jelatin kütlesini ekleyin, her şeyi karıştırın ve çikolatanın üzerine dökün. Bir blender kullanarak her şeyi iyice karıştırın.
Kremayı ayrı çırpın ve çikolata karışımına ekleyin. Musun hacmini kaybetmemesi için her şeyi dikkatlice karıştırın.
Daha sonra musu silikon kalıba döküyoruz.
Çikolatalı muslu pandispanyamızı buzluktan çıkarıp halkadan çıkarıp kabaklı musun ortasına yerleştiriyoruz.
Artık bu silikon kalıbı en az 8 saat dondurucuda bekletmeniz gerekiyor. Bu sürenin sonunda mus donacak. Böylece kalıptan kolayca çıkarabilirsiniz.
Silikon kalıbı çıkardıktan sonra musu çikolata ile kaplayalım.
Pastayı dondurduktan sonra birkaç saat buzdolabında bekletmeniz gerekir. Bu süre zarfında buz çözülür, yumuşar ve lezzetli hale gelir.
Afiyet olsun…
HAYATIMIZ TASARRUF
Sağlıklı beslenmenin en önemli kuralı sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmektir. Mevsim sebze ve meyveleri hem lezzetli ve sağlıklı hem de daha hesaplı oluyor. İşte kasım ayının besinleri ve faydaları:
Lahana: Sindirim sağlığını destekler. Ayrıca kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
Kırmızı Lahana: Vücuttaki iltihapları azaltmaya yardımcı olur.
Balkabağı: Antioksidan özelliği bulunur. Sindirimi kolaylaştırmada etkilidir.
Karnabahar: Kan şekerini dengeler. Kansere ve enfeksiyonlara karşı koruyucudur.
Kivi: Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan basıncını düzenler.
Pancar: Kan basıncını düşürür, kalp sağlığını destekler. Enerji verir.
Pırasa: Kronik iltihap riskini azaltmada yardımcı olur.
Kestane: Sindirim sistemine destek sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Trabzon hurması: Mide ve bağırsak sağlığını destekler. Kabızlığa ve ishale iyi gelir.
Portakal: Soğuk algınlığına karşı korur. Sindirimi düzenlemeye yardımcı olur.
Greyfurt: Bağışıklık sistemini destekler, sindirimi düzenler.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...