Olivier salatası ya da Rus salatası 1860 yılında Moskova’da Hermitage isimli restoranın kurucusu ve baş aşçısı Lucien Olivier tarafından icat edildi.
Olivier, başlangıçta salata değil, yemek hazırlamaya karar vermişti. Tüm malzemeleri dikkatlice tabağa yerleştirdi ve üstüne mayonez döktü. Yemek, kısa sürede popüler oldu. Duyan herkes restorana gidip denemek istedi. Başta zengin ve ünlülere hitap eden restoran, daha sonra kapılarını üniversite öğrencilerine de açtı.
Ve bir gün öğrencilerden biri yemekteki her şeyi birbirine karıştırdı. Şef, lezzetli yemeğinin bu şekilde yenmesinden dolayı üzüldü. Olivier, yemeğe karşı bu tutumu eleştirmek için tüm malzemeleri karıştırıp üzerine bol mayonez döktü. Ancak yemeğin yeni hali daha çok beğenildi. 1883’te 45 yaşında ölen Olivier, tarifinin sırrını açıklamadı. Günümüzde bu salatanın orijinalinden farklı varyasyonları var. Küp şeklinde kesilen patates ve diğer sebzeler mayonezle karıştırılarak hazırlanıyor.
MALZEMELER
Patates 600 gr
Havuç 400 gr
Yumurta 5 adet
Füme tavuk göğüs 500 gr
Turşu salatalık 260 gr
Bezelye konservesi 250 gr
Mayonez 300 gr
Tuz ve karabiber
YAPILIŞI
Patates ve havuçların haşlanmasına gerek yok. Sebzeler fırında pişirilirse daha lezzetli olur. Ben önceden pişirip bir gece buzdolabında bekletiyorum. Yumurtalar da iyice haşlanıp soğutulmalıdır. Artık Rus salatasını hazırlamaya başlayabiliriz.
Patatesleri ve havuçları eşit küçük küpler halinde kesin ardından doğranmış yumurtaları ekleyin. Biraz tuz ve karabiber ekleyip hafifçe karıştırın.
Füme tavuk göğsünü küp küp kesin. (Bu salataya salam ya da haşlanmış dana eti eklemeyi tercih edenler de var. Ben füme tavuk göğsünü tercih ederim.)
Bezelyeyi suyla durulayın ve salataya ekleyin. (Salatalık turşusunu tatlı ve ekşi olduğundan Alman tipi kullanıyorum.)
Turşuları küp küp doğrayıp salataya ekleyin. Şimdi tek yapmamız gereken mayonezi de ekleyip her şeyi karıştırmak. İşte yılbaşı sofranıza lezzet katacak salatanız hazır.
Afiyet olsun…
EV YAPIMI MAYONEZ NASIL YAPILIR?
Rus salatasını yapmak isteyenlere ev yapımı zeytinyağlı mayonez tarifini de vermeden olmaz. Gelin mayonezi de birlikte yapalım. Bunun için şu malzemelere ihtiyacımız var: Büyük yumurta sarısı (2 adet), limon suyu (2 yemek kaşığı), zeytinyağı (240 ml), tatlı hardal (1 tatlı kaşığı), tuz (1çay kaşığı). Malzemelerimiz hazırsa mayonezi yapmaya başlayalım. Yumurta sarısını derin bir ölçüm kabına koyun. Hardalı, limon suyunu ve tuzu da ekleyin. Bir daldırma blenderiyle 10-15 saniye çırpın. Sürekli çırparken ince bir ip gibi zeytinyağını akıtın. (Bu işlem mayonezin kıvamı açısından önemlidir.) Koyulaşıp istediğiniz kıvamı elde edene kadar çırpın. Ev yapımı mayonezinizi afiyetle yiyebilirsiniz. İçinde katkı malzemesi olmadığından buzdolabında bekleterek 3-4 gün kullanabilirsiniz.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...