Pain d’épices koleksiyonumdaki farklı bir Noel klasiği tarifi, bu sefer Fransa’dan... Bu baharatlı ekmek aralık ayında raflarda yerini alır. Bal satan yerlerde sıklıkla bulunur, çünkü bal her anlamda en önemli bileşendir. Pan d’epice ne kadar uzun süre saklanırsa baharatların tatları ve aromaları o kadar çok ortaya çıkar. Bundan dolayı en etkili sonucu almak için üç gün önceden pişirmek gerekir. Bu ekmek aynı zamanda çok yavaş bayatlar ve yüksek bal içeriğinden dolayı iyi bir şekilde saklanır.

Tat ve doku açısından, pain d’épices bana ballı zencefilli kurabiyeyi hatırlatıyor. Sadece boyut olarak daha büyük, daha yumuşak ve daha zengin. Fransızlar onu ekmek gibi dilimleyip üzerine bir parça kaz ciğeri koyarak servis eder. Soğuk aylarda çayın yanında sade, üzerine biraz tuzlu karamel sürülerek, karamelize kırmızı soğan ya da bir parça brie veya camembert peyniriyle servis yapmayı seviyorum.

1000116973-1

MALZEMELER

Süt 165 gr

Tereyağı 110 gr

Toz şeker 90 gr

Bal 130 gr

Yumurta 2 adet

Limon kabuğu 1 adet

Beyaz un 130 gr

Çavdar unu 80 gr

Tuz 2 gr

Karbonat 3 gr

Toz zencefil 2 gr

Tarçın 2 gr

Toz kakule bir tutam

Esmer şeker 25 gr

1000118 D D912

YAPILIŞI

Tereyağını küp halinde kesip şeker ve bal ekleyin. Bu karışımı şeker tamamen eriyinceye kadar ısıtın. Daha sonra karışımı 60 dereceye kadar soğutun.

Yumurtaları kırıp çırpın ve sıvı karışıma azar azar ekleyip iyice karıştırın.

Sıra geldi kuru malzemelere… Beyaz unu, baharatı ve karbonatı eledikten sonra hafifçe karıştırın. Limon kabuğu rendesi, çavdar unu, tuz ve koyu şekeri ekleyip iyice karıştırın.

Şimdi iki karışımı birleştirin. Önemli nokta; topak oluşmaması için her şeyi iyice karıştırmak gerekir. Ben çırpma teliyle karıştırdım). Son olarak da ılık sütü ekleyip karıştırın. (Karışım sıvı olacak, bu sizi korkutmasın.)

Hamurun 24 saat buzdolabında dinlenmesi önemlidir. Ertesi gün fırın kalıbını tereyağıyla hafifçe yağlayın ve pişirme kağıdıyla kaplayın.

Fırını önceden 160 derecede ısıtın, baharatlı ekmeği fırına koyun ve yaklaşık 45-60 dakika pişirin. İlk 40 dakika fırını hiç açmayın, kek yükselip yüzeyi kızardığında ve bir kabuk göründüğünde hazır olup olmadığını tahta bir şiş ile kontrol edin. Çubuğun kuru çıkması gerekiyor.

Pişen ekmeği fırından çıkarın ve soğuyana kadar kalıpta bırakın. Daha sonra streçle sarın. Serin bir yerde 24-36 saat bekletin. Bu işlem baharatların lezzetini ve aromasını en üst düzeye çıkarmak için gereklidir.

Ve birkaç önemli nokta: Bu tür ekmeğin kalıbı, kek gibi küçük, ideal olarak dikdörtgen olmalıdır. Daha etkili aroma için baharatlar taze olmalıdır. Bulabileceğiniz en kaliteli ve en lezzetli balı kullanın çünkü bu, pain d'épices'in önemli bir bileşenidir. Çavdar unu, ekmeğe hoş bir tat verir; bu nedenle onu tam buğday veya beyaz unla değiştirmeyin. Ekmek serin bir yerde 10 güne kadar saklanabilir.  

Afiyet olsun…

L A H M A C U NSİPARİŞİN LİDERİ LAHMACUN

Bir yılı daha geride bıraktık, yeni bir yıla başlangıç yaptık. Geçtiğimiz günlerde hızlı teslimat platformları 2024 yılı verilerini açıkladı. İşte 2024’te en çok tercih edilen yemek ve ürünler: Zirveyi lahmacun alırken, tavuk döner dürüm ikinci, Adana dürüm üçüncü oldu. Yıl boyunca en çok sipariş edilen ürün kategorisinde liderlik su ve içecekteyken kışın ilk sırayı atıştırmalık aldı. Kullanıcıların çorba tercihinde mercimek liderliğini korurken, tatlı da sütlaç liderliği waffle’a kaptırdı. İkinci sırada profiterol yer alırken, mercimek çorbası üçüncü sıraya geriledi.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...