Günümüz anne/babaları arasında en çok tartışılan konulardan biri de tablet kullanımı. Peki ekran kullanımını ebeveyn olarak nasıl düzenleyebiliriz?

Günümüz anne/babaları arasında en çok tartışılan konulardan biri de tablet kullanımı. Ebeveynlerin “biz çocuğumuza tablet vermiyoruz”, “tablet oynatmıyoruz”, “bizim çocuk tabletsiz asla durmaz”, “elinde tablet yoksa kesinlikle rahat oturmuyor” ifadelerinden kasıt ise aslında dijital oyunlar ve sosyal medya platformları. Son zamanlarda sıkça sorulan sorulardan biri de “çocuğuma kaç yaşında sosyal medya hesabı açmalıyım?”.

Peki ne yapmalı bu ebeveynler?

Çocuğun eline tablet vermeli mi, vermemeli mi, hafta sonu mu vermeli, saatli mi vermeli?

Cevap hiçbiri.

Çünkü cevap tüm bunları ötesinde olması gereken TUTARLILIK, İSTİKRAR ve BİLİNÇ

Çocuğu sağlıklı yetiştirmek onu cam kavanozda gibi görüp dış dünyadan uzak tutmak değildir. Ancak hayattaki her şeyi görsün diyerek tüm yetişkin yaşamına çocuğu tanık etmek de doğru değildir. Önemli olan çocuğa bilinç kazandırmaktır. Asıl konu çocuğa tablet oynatmak değildir. Çocuğun, oyun oynanması gereken zamanın bilincine varmasını sağlamaktır. Çocuğun “bu kadar yeterli” diyebilmesi için gereken otokontrolün geliştirilmesine yardımcı olmaktır. Sadece hafta sonları dijital oyun oynamasına izin verilen çocuğa hafta içi misafir geldiği için bu kuralı ihlal etme hakkı tanımak çocukta tutarsızlık ve istikrarsız bir durum gelişmesine yol açmaktadır. Böylelikle çocuk, ebeveynleri tarafından koyulan kuralların ısrar halinde ortadan kalkabileceği düşüncesine kapılacaktır. Nitekim haklıdır da. İşten yorgun gelen baba, tüm gün ev işleriyle uğraşmış anne huzursuzlanan çocuğun bir süre ortadan kaybolması ve sessiz olması için bir saat tablet oynamasına izin verse ne olacaktır ki?

Çocuk Sabır Gerektirir!

Gündelik yaşam yorucu ve yoğun. Ancak çocukların gelişimi de hızlı ve geriye sarması yok. Bu yüzden sorunlu olan yapı çocuğunuz değil, sizsiniz. Çocuk sürekli tabletle oynuyorsa kızılması gereken çocuk değil, kendinizsiniz. Çocuğunuz size ilgi ve heyecanla bir şey anlatırken başınız ağrıdığı için dinliyormuş numarası yaptığınızda çocuğun bunu hissettiğini biliyor musunuz mesela? Bir süre sonra hevesi kırılan çocuğunuz size bir şeyler anlatmayı bırakıp kendini tabletin ekranına hapsetmiş olabilir mi? Ya da gel beraber oynayalım dediniz mi? Birlikte yarım saat aynı dijital oyunu oynayıp bu kadar yeterli gel biraz da oyun hakkında sohbet edelim deyip onu tabletten uzaklaştırmayı denediniz mi? Bu arada çocuğunuza kaç yaşında sosyal medya hesabı açmanız gerektiğini söylemedim sanırım.

Cevabı gelecek haftaki yazıda olsun canlarım.