Adana kebabı evde nasıl yapılır?
İftar menüsünde kebap isteyenler için Adana kebap ramazanda da tercih edilebilecek bir yemektir. İnsanımız ideal malzeme ve pişirme alt yapısı olmadan gerçek Adana kebap tarifi evde ne kadar yapılabilecekse o gayreti gösterme azmindedir. Pratik olması için mangal ızgara yerine bu şekilde pişirildiğinde oluşan hafif kabuk lezzete ciddi zarar vermez. Evde adana kebap yapmak istendiğinde sık sık çevirerek pişirmek suretiyle elektrikli ızgarada Adana Kebap lezzetine yaklaşılabilir. Kurban Bayramı, Adana Kebabı ve Et Dinlendirme: Adana kebabı pişirmenin püf noktalarından biri etin dinlenmiş olmasıdır. Kurban eti ilk kesildiğinde kanlı olduğundan yapılacak kebap sert ve lezzetsiz olacaktır. Kanlarından arınması için serin ortamda asılı olarak bekletilmesi gerekir. Lakin bir tepsi veya kapta bekletilmek yerine asılı bırakılmalıdır ki etin sinirleri daha kolay temizlensin. Etin asılı bekletilebileceği sanayi tipi buzdolabı bulunmayacağından et bir süre temiz bir yerde asılı beklettikten sonra dolapta bir gün dinlendirilir. Adana Kebabı kıyması da kuyruk yağıyla beraber aslen zırh denilen satıra benzer keskin bir bıçakla kıyılır. Evde adana kebap yapımı püf noktası olarak daha kaliteli ve tane tane kıyma için kuyruk ve et ya zırhla veya çift bıçakla el kıyması olarak çekilir. Çünkü kıyma makinesi, sıkıştırıp ezdiği için etin hücre yapısını bozar, suyunun kaybolmasına yol açar. Bununla beraber satır kıyma bulamayanlar, kalın delikli makinede bir defa çekilmiş kıymayı da kullanabilir. Bununla beraber, yöresel kebaplar arasında diğer lezzetli bir kebap olan Tarsus Kebabı’nın Adana kebabından farkı ise hazırlanışında kuru soğan kullanılmasıdır.
Kuyruk Yağsız Adana Kebap Nasıl Yapılır?
Yukarıdaki evde adana kebap yapımı tarifi kuyruk yağı ilave edilmeden yapılabilir. Yağlı koyun kıyma, pul biber, kırmızı toz biber, tuz sadeliğinde de yapılabilir. Telafi için soğan sarımsak asla konulmaz.
Kendi ellerinizle özenerek ve zevkle yaptığınız, acılı ya da acısız Adana Kebabını iştahla yemek için kaşık, çatal ve bıçak kullanmayanız. Tertemiz yıkadığınız elinizle, lavaşla yemenin tadına doyum olmaz. Bol yeşilli organik sebzelerin, turşunun ve salatanın yanında, soğuk Yörük ayranı ya da Pozantı Şalgamı içebilirsiniz. Üstüne de kaymaklı ya da dondurmalı, fıstıklı ya da cevizli tatlı yemeği unutmayınız. Elbette şifalı meyan kökü şerbeti ve sağlıklı-uzun yaşamanın mucizesi olan; Niğde-Ulukışla’nın Darboğaz Köyü’nde, Bolkar yaylalarında üretilen Kozalak Şurubu içmeyi de asla unutmayınız.
Şifa Kaynağı Kozalak Şurubu
Kuzey-Güney Toros Dağları ve Adana’nın Pozantı ilçesi ormanlık alanlarında; Bolkar Dağı yaylalarındaki ormanlık bölgelerede yetişen çam kozalaklarından elde edilen, bu benzersiz şifa kaynağı bitki ve ömür uzattığı söylenen, halk tarafından da binlerce yıldır kullanılan bu şerbetten bir kaşık bile olsa içmelisiniz. Anadolu’nun güneyinde bir güvenlik kuşağı gibi uzanan ve bir sıra dağ silsilesi olan, Toros Dağları ormanlarını yurt tutan; Sarıkeçili ve Karakeçili Türkmen Yörük göçerlerden ve çobanlardan edinilen bilgilerin ışığında; şimdilerde ise daha profesyonelce üretilen bu kozalak şurubunun, günde sadece bir çay kaşığı kadar tüketilmesi bile yeterlidir. Hastalıklardan koruyup vücuda direnç veren doğal bir ilaçtır. Çam kozalağı balı, reçeli ve şurubu ülkemizde ve dünyada sevilerek tüketilen ürünlerdir. Tatlı ihtiyacımızı karşılar, belli başlı tariflerde kullanılabilir. Güzelliğe ve sağlığa katkısı büyüktür. Çam kozalağı şurubu, anti-viral, anti-mikrobiyal, anti-paraziter ve güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir. Organik marketler, bazı büyük marketler, aktarlardan temin edilebilen kozalak şurubu şeker içermesi dışında ciddi bir sağlık riski içermemektedir. Kozalak şurubu faydaları, zararları, özellikleri ve kullanım şekliyle ilgili detayları…
Kozalak şurubu, çam kozalaklarının kaynatılması ile elde edilen sağlıklı ve yararlı bir içecektir. Bazı yörelerde kozalak reçeli olarak bilinir. Dinlendirici özelliği olan kozalak şurubu zihne, ruha ve bedene çok iyi gelir. Enfeksiyon ve iltihap gibi durumlarda bu besinden faydalanabilirsiniz. Saçları nemlendirir, onarır ve uzatır. Saç maskelerinde sıkça kullanılır. İşte, kozalak şurubu faydaları:
Solunum rahatsızlıklarının en doğal şifalı ilacıdır. Çam havası koklamak gibi kozalağından elde edilen özel şurubu içmek de solunum sağlığına iyi gelir.
Sigara içenlerde akciğerleri temizler. Nefes almayı kolaylaştırır.
Sayısız mineral içerir ve vücudu güçlendirir.
Çam kozalağı yağı saça ve cilde sürüldüğünde, saçları uzatır, besler ve canlılık verir.
Metabolizma sorunlarını yok eder.
Kokusu ile enerji ve dinginlik verir.
Hastalıklara yakalanmayı önler.
Kan dolaşımını sağlar, kalp hastalıklarından korur.
Doku hasarını onarır.
Ağız ve diş sağlığını destekler.
Yara ve tahrişleri iyileştirir.
Mikrop ve bakterileri öldürür.
Kozalak Şurubu Nasıl Tüketilir? Nerelerde Kullanılır?
Kozalak şurubunun yararlarını görmek adına düzenli olarak günde bir tatlı kaşığı tüketmeniz önemlidir. Geceleri ortaya çıkan öksürük veya nefes darlığı gibi bir şikayetiniz varsa, yatmadan 2 saat önce 1 tatlı kaşığı kozalak şurubundan tüketebilirsiniz. Tüketildikten 30 dakika sonrasına kadar su içilmelidir. Bu şurubu 1 yaşın üzerindeki çocuklarınıza verebilirsiniz. Diş çürüklerini önler, ağız içi yaralarını geçirir. Direkt ağız bölgesine uygulanabilir.
20-25 adet kozalağı bir gece suda bekletip ertesi gün süzüp kaynatın. 3 saat kaynadıktan sonra üzerine 4 bardak şeker ekleyin ve kısık ateşte reçel gibi pişirin. Limon suyunu ilave ederek altını kapatın. İşte şurubun hazırlanışı bu kadar basit… Yarasın ve şifalar olsun…
Bu ince püf noktasını da bilin istedim. Adana gezimiz burada sonlandı. Bir başka gezimizde birlikte olmak dileğiyle… Gadasına gurban olduğum canlar, yarasın gardaş… Tescilli Adana Kebabı başta olmak üzere; Adana yemek kültürünün ardından, Anadolu mutfağının başka zengin damak tadlarının leziz yemeklerini yemek için, Yoleri Gezgin Derviş’in rehberliğinde, yollardayız yeniden… Yolunuz ve bahtınız açık olsun…
Son…