Denizli Büyükşehir Belediyesi Denizli'nin zenginliklerini ortak akılla ortaya koymak ve geleceğini temellerini birlikte atmak amacıyla, ‘'Denizli Geleceğini Tasarlıyor'’ adı ile bir arama konferansı gerçekleştirdi.
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, "Arama konferanslarında amacımız alanında uzman profesyonel ekiplerin, şehrin dinamikleriyle bir araya getirilmesidir. Sadece, teorik çalışmalarla değil eyleme dönüşebilecek fikirleri bulma amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda bir üst politika belgesi ortaya çıkarmaktır. Arama konferansında, önceliklendirilen alanlar sırasıyla projelendirip hayata geçirilecektir" dedi.
Denizli denildiğinde akıllara hep Pamukkale'nin geldiğini ancak şehrin birçok medeniyete ev sahipliği yapan antik kentleri, turizme kazandırılmış doğal mağaraları, şelaleleri, kanyonları olduğunu kaydeden Bülent Nuri Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"Şehrimiz sağlık turizmi için adından söz ettirecek şifalı termal su kaynaklarına sahip ve bunun gibi 12'ye yakın turizm çeşitliliği sayesinde turizm sektöründe önde gelen destinasyonlarından biri. Denizli, binlerce yıl öncesine dayanan tarih, kültür ve tabiat varlıkları zenginlikleriyle kadim bir kenttir. Tam bir Ege kenti olan Denizli, zengin kültürel mirası, gastronomi zenginlikleri, termal kaynakları, dört mevsim turizme uygun coğrafyası ile ülkemizin önemli turizm noktalarından biridir ve egenin göz bebeğidir."
Denizli'nin doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu dile getiren Bülent Nuri Çavuşoğlu, Denizli’nin turizm zenginliğini şu sözlerle aktardı:
"Yılda yaklaşık 2.5 milyon turisti ağırlıyoruz. Şehre havayolu ve karayolu ile gelen yerli ve yabancı turistler konforlu tesislerde konaklama imkanına sahip. Sorunsuz altyapı hizmetlerinin sunulması bu konforun sürdürülebilirliği açısından çok önemli. Hierapolis, Laodikeia, Tripolis, Herakleia, Attuda ve Colossae gibi 30'a yakın antik şehir, 21 ören yeri, 20'den fazla höyük, 4 müzemiz var. 2023 yılında şehrimize 2 milyon 335 bin 815 turist ziyaret etti. 2023 yılı ilk 8 ayda 1 milyon 790 bin 458, 2024 yılı ilk 8 ayda 1milyon 796 bin 21 turist geldi. Yerli turist-yabancı turist oranı değerlendirildiğinde, yabancı turist sayısı daha fazladır. Kenti en çok ziyaret eden ülkeler sırasıyla Güney Kore, Çin, İtalya, Malezya, Endonezya, Rusya, ABD, Brezilya, İspanya ve Japonya. Yabancı turist bakımından ana hedefimiz de Uzak Doğu ve Avrupa ülkeleri. Ancak turist sayısı ve turizm geliri bakımından gerçekleştirdiğimiz arama konferansı ile farklı hedeflerimiz de var. Öncelikle gelen turistin Denizli'de 1 gece daha fazla konaklatmak istiyoruz. Şu anda gecelik konaklama 0.7... Bazı ziyaretçiler konaklamadan yoluna devam ediyor. İlk etapta sadece bu modelle dahi kişi başı en az 100 Euro daha fazla harcama yapmalarını sağlayabiliriz. Böylece şehrimiz fazladan 250 milyon Euro daha fazla turizm geliri elde edebilir. Bu hedefi başardıktan sonra turist sayısını artırmak için de çalışmalara devam edeceğiz" diye konuştu. Şehirde en çok tercih edilen bölgelerin Hierapolis ve Laodikeia antik kentleri olduğunu belirten Bülent Nuri Çavuşoğlu, "2023 yılında Hierapolis'i 2 milyon 190 bin 218 kişi, Laodikeia'yı 117 bin 586 kişi, Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi'ni 28 bin 11 kişi ziyaret etti. 2024 yılı sonunda bu sayıların artış göstereceği ön görüyoruz.”
Pamukkale ve diğer ören yerlerinin gelirinin yüzde 4'ünün Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne geldiğini belirten Çavuşoğlu, "Pamukkale bize ait değil. Burası için mücadele içine gireceğiz" dedi. Tur şirketleriyle Antalya'da organizasyon yapacaklarını dile getiren Başkan Çavuşoğlu, daha sonra sözlerine şunları ekledi:
"Gelen yerli turistin yüzde 80'ı bireysel geliyor. Denizli nefes alınacak ara istasyon konumunda adeta. İnsanların Denizli'de konaklayabileceği bir hikaye yazmak istiyoruz. Turist sayısında İstanbul, Antalya, Muğla'nın ardından 4. sıradayız. Ancak konaklamada doluluk oranı yüzde 45 seviyesinde. Ziyaretçiler otel konaklamasında uyumanın ötesine geçmiyor. Pamukkale, Denizli Büyükşehir Belediyesi'nde olursa hedefimize ulaşırız. 18 bin yatak kapasitesi var. Şehirde; 8 tane 5 yıldızlı, 8 tane 4 yıldızlı, 4 tane 3 yıldızlı, 6 tane de butik otel yer alıyor. Yıllık kapasite 6.2 milyon"
Turizmin sanayiye ek bir vagon olacağının altını çizen Bülent Nuri Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"Gelen turist sayısı arttıkça yatırımlar artacaktır. Denizli Büyükşehir Belediyesi, yatırımcılara imar konusunda her türlü desteği sağlıyor ve sağlamaya devam edecek. Şu an gerçekleştirilen Arama Konferansının temasını oluşturan VisitDenizli (Denizli'yi Gez Gör) projesi için de paydaş toplantıları gerçekleştirilecek. Çal ve Buldan başta olmak üzere diğer ilçelerin güzelliklerini ön plana çıkarmak için elimizden geleni yapacağız." Denizli sanayisinin de şehrin dinamiklerinde çok önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Bülent Nuri Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin ihraç ettiği her 3 havlu ve bornozdan 2'si ve her 2 çarşaf ve nevresimden 1'i Denizli'de üretiliyor. Denizli ayrıca ülkemizin ikinci büyük doğal taş havzası konumunda. Denizli'de çalışan nüfus içinde kadınların oranı neredeyse yüzde 40'a dayanıyor. Bu oran itibarıyla Denizli, Türkiye'de birinci sırada."