Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli Avrupa'dan üç kat fazla olmasına rağmen, güneşten elektrik üretimi halen kayda değer düzeylerde değil. Dünya'da güneş enerjisinden en çok faydalanan ülkeler sırasıyla Çin, Almanya, Japonya, ABD, İtalya, İngiltere, Fransa, İspanya, Avustralya, Hindistan olarak sıralanmaktadır.
Türkiye enerji üretme potansiyeli bakımından bu ülkelerden çok ileri olmasına rağmen bu zamana kadar bu sistemi ülkede istenilen düzeyde hayata geçiremedi. Bu bağlamda; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 10 KW'ye kadar üretim yapan güneş enerjisi panellerinin sisteme enerji satabilmesini sağlayan düzenleme için taslak hazırladı. Evlerin, apartmanların, iş yerlerinin çatılarına kurulacak güneş panelleri ile herkesin elektrik üreticisi olmasının yolu açıldı. Taslak düzenlemeye göre, küçük üreticiler de çatılarına panel kurarak kendi elektriğini üretebilecek, ihtiyaç fazlasını şebekeye vererek para kazanabilecek. Panel maliyetlerinin düşmesiyle yaygınlaşması beklenen uygulamadan fabrikaların da yararlanması bekleniyor.
Özellikle apartman ve siteleri ilgilendiren düzenlemeyle, vatandaşlar güneşten kendi elektrik ihtiyacını karşılayabilecek, ihtiyaç fazlası elektriği şebekeye vererek para kazanabilecek. Taslağa göre, uygulamadan yararlanmak isteyenler şebeke işletmecisine başvuracak. Güneş enerjisi üretim tesisi, tüketim tesisinin ölçüm noktasından dağıtım sistemine bağlanacak. Her abonelik için bir başvuru yapılacak. Elektrik şirketleri çağrı mektubuyla taleplere karşılık verecek. Projenin onaylanmasından sonra 90 içinde kurulacak sistem resmi kurumlara onaylatılacak.
KİRACILARDA BU SİSTEMDEN FAYDALANABİLECEK
Lisanssız üretim kapsamındaki uygulama için tapu ya da asgari iki yıl süreli kira sözleşmesi istenecek. Birden fazla kullanıcının bulunduğu apartman, site gibi yerler için noter onayı gerekecek. Çatı uygulaması kapsamında kurulacak paneller için gerek duyulması halinde imar mevzuatı çerçevesinde belge istenebilecek. Bundan sonra sözleşme imzalayan kullanıcılar, sayaç taktırarak sisteme elektrik verebilecek.
Türkiye'de şuanda güneş santrali kurmak için 10 yıllık elektrik faturası kadar para ödenmesi gerekiyor. Bu düzenleme ile birlikte güneş panellerinin önümüzdeki dönem yüzde 30-40 ucuzlaması bekleniyor. Ayrıca bankaların da bu sistemden faydalanmak isteyenlere kredi sağlamasıyla güneş enerjisinin yaygınlaşacağı düşünülüyor. Türkiye'de güneş enerjisinden faydalanacak 10 milyon çatı olduğu belirtiliyor. Şu anda Türkiye güneşle su ısıtmada dünya üçüncüsü durumunda. Bu düzenleme ile birlikte 5 yılda Türkiye'nin her bölgesinde güneş enerji üretim sisteminin yaygınlaşması bekleniyor.
Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları arasında güneş enerjisi çok önemli bir potansiyele sahip. Buna karşın 2016 yılı sonu itibarıyla 78.500 MW kurulu güç içinde güneş enerjisi yüzde 1'lik pay alabiliyor. Türkiye yıllık 2.737 saat güneşlenme süresi karşılığında güneşten sadece 860 MW enerji elde ediyor. Bu uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte ülkemizin enerji üretiminde ciddi bir artış sağlanacak hem devlet kazanacak hem de vatandaş hadi bakalım hayırlısı...