Sevgili yolcu, Hepimizin sahip olduğu kök inançlar ve hayat görüşleri vardır. Hayat görüşün ve erteleme davranışının arasında güçlü bir bağlantı olduğunu biliyor muydun? Bugün bu ilişkiye göz atalım.

Zararsız Kurallar

“Yasalarla başımı belaya sokmamalıyım.” ya da “Yardıma ihtiyacı olan insanlara yardım etmek iyidir.” gibi temel inanç ve düşüncelere sahip olmamız gayet doğaldır. Bu kurallar zararsızdır, kendinize ve çevreye değer katabilir. 

Örneğin yardıma ihtiyacı olan birine yardım etmek her an mümkün olmayabilir fakat yardım ettiğinizde karşı tarafın minnet duygusunu hissedebilirsiniz. Bu kurallar hayatta kalmamıza, sosyal bağlar kurmamıza ve çoğunlukla kendimizi iyi hissetmemize sebep olur.

Farkında Olmadan Düşündüklerimiz

Zararsız kuralların dışında bize oldukça zarar veren ve çoğunlukla farkında olmadan yaptığımız davranışlar vardır. Yararsız kurallar günlük hayatımızda vuku bulan her şeye dönüşebilir: davranışlarımıza, duygularımıza ve hatta kişiliğimize… 

Farkında olmadan yaptıklarımız, bizi hedeflerimizden uzaklaştırır ve günün sonunda pişmanlık hissiyle baş başa bırakır. Şimdiye kadar sorunu çözemediniz çünkü fark etmediğiniz bir çöpü nasıl yerinden kaldırıp çöpe atabilirsiniz?

Erteleme davranışınızın temelinde yatan faktörlerden en önemlilerinden biri belki de kökleşmiş inanç yargılarınızdır. Sırf “öyle olması gerektiğine” ya da “zorunda” olduğunuza inandığınız için varsayımlarınızı bu inançlara göre kurgular ve sarf edersiniz. Bu da çoğunlukla yapmanız gereken işi bir başkasıyla değiştirmenize sebep olur.

Birtakım kural ve varsayımlar hakkında konuşalım.

Engel Yaratan Kurallar

Size engel yaratan kabullerinizin farkında mısınız? Kendi kendinize konuşurken, iç sesinizi dinlerken bazı kalıplar kullanmanız, önemli işlerinizi ertelemenize sebep olabilir. Aşağıdaki kelimelerle başlayan kabullerinizi saptayın ve not alın:

  • ...’ı yapamam.
  • ... yapmamalıyım.
  • ...’ı kesinlikle yapmalıyım.

“-malı” ekleri olumsuz anlamda hayatımızı değiştirme gücüne sahiptir.

Engel Yaratan Varsayımlar

O işi yapmaktan kaçınmanıza sebep olan kök inançlarınızın farkına varın. Her seferinde ertelediğinizi fark ettiğiniz durumların üzerine inatla gidin. Evet kolay olmayacak, fakat denemeye değer. 

Örneğin, “Ben … isem, … yapamam.” Bu sadece örnek bir kalıp. Yapmanız gereken, daha çok hata yapmak ve bu sefer hata yaparken daha derin bir içgörü ile hatanızın sebeplerini derinlemesine incelemek.

Ertelemenize sebep olan kalıpları bulamazsanız, umutsuzluğa kapılmayın. Erteleme sorununuzu çözebilmek için her bir taşın altına çok detaylı şekilde bakmanız gerekmeyebilir. Sadece sabırlı ve istekli olun.

Varlığın ve bu haftaki yolculuğumuzda bana eşlik ettiğin için teşekkür ediyorum. Hep var ol! Sağlıcakla kal.