Ramazan ayı geldi. Ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri de özenle hazırlanan tatlılardır. İftar sonrası tatlı tüketmek sıklıkla tercih edilen bir durumdur ancak uzmanların ‘her gün tatlı tüketmekten kaçının’ uyarısını da buraya not düşüyorum.

Uzmanlar, gün boyu açlık sonrası iftarda şerbetli değil meyveli ve sütlü gibi hafif tatlıların tercih edilmesini tavsiye ediyor. Sizlerle özenle hazırlanmış iftar sofralarının sonrasında çayınıza eşlik edecek hafif ve lezzetli tatlı tarifi paylaşmak istiyorum.

Ramazan ayında hem hafif tatlı denemek isteyenler hem de sevdiklerini mutlu etmek isteyenler ile kremalı bir çörek yapacağız. Çörek çeşitleri saymakla bitmez ancak her seferinde yeni şeyler deneyerek farklı lezzetler ortaya çıkarmaya çalışıyorum. Bu tarifi de beğeneceksiniz.

MALZEMELER

Çörek hamuru için;

Un 550-570 gr

Süt 200 gr

Yaş maya 25 gr

Şeker 75 gr

Tuz 10 gr

Tereyağı 75 gr

Yumurta 2 adet

Krem patiseri;

Süt 200 gr

Yumurta sarısı 40 gr

Şeker 70 gr

Mısır nişastası 30 gr

Tereyağı 20 gr

Vanilya 1 paket

YAPILIŞI

Çöreğimizi yapmaya hamurunu hazırlayarak başlayalım. Ilık süte (28-30 derece) maya ve 15 gram şekeri ekleyip karıştırdıktan sonra 15-20 dakika sıcak bir yerde bırakın.

Şimdi diğer tüm malzemeleri ekleyip hamuru yoğurun. Tereyağı oda sıcaklığında yumuşak olmalıdır.

Hamur homojen ve elastik olmalıdır. Yağlanmış bir kaba alıp üzerini streç filmle kapatın. Sıcak bir yerde 60-80 dakika mayalanmaya bırakın.

Hamur en az iki katı büyüklükte olmalıdır. Hamur fermente olurken kremasını hazırlayalım.

Bu krema; pişirdikçe daha koyu olacak. Sütü şekerin yarısı ile karıştırarak kaynatın. Şekerin diğer yarısını sarılara ve nişastayı ekleyip karıştırın. Vanilyayı ekleyin ve sarılı karışımımızla iyice karıştırın.

Süt kaynayınca yavaş yavaş yumurta sarılı karışımımıza ekleyin. Topak kalmayacak şekilde her şeyi karıştırın.

Bu karışımı ocağa alın ve karıştırarak kaynatın. 2 dakika sonra ocaktan alın ve tereyağını ekleyin. Her şeyi iyice karıştırın. Kremanın üzerine bir streç örtün ve soğumaya bırakın.

Mayalandıktan sonra hamuru yaklaşık 50-40 cm boyutunda dikdörtgen şeklinde açın, soğuyan kremayı tüm yüzeye sürüp yuvarlayın.

Bu ruloyu 12 parçaya bölüp yağlanmış tepsiye dizin. Fermente sırasında çöreklerin boyutları artacağından, aralarında bir miktar boş alan olmalıdır.

Hamurun kabarma süresi yaklaşık 1 saattir.

Çörekli kalıbı, önceden 195 derecede ısıtılan fırına yerleştirin. Ardından fırının sıcaklığını 180 dereceye düşürün. Pişme süresi 35-40 dakikadır.

Çörekler daha da güzelleşecek ve harika bir aroma hissedeceksiniz.

Çöreklerin piştikten sonra biraz soğumaları gerekiyor ama dayanamadım ve sıcak yedim… Çok lezzetli oldular.

Mutlaka pişirin ve soğumasını beklemeyin.  ?

Afiyet olsun...

ALIŞVERİŞTE ETİKET OKUMANIN ÖNEMİ

Alışverişlerimizde etiket okumanın bütçe, sağlık ve çevre açısından önemli faydaları vardı. En doğru seçimi yapmanın yolu ürünün etiketini okumaktan geçer. Soframıza koyacağımız gıdayı seçerken fiyatını ve etiketinde yazılanları bilmemiz gerekiyor. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin bu konuda şöyle bir uyarısı var: Gıdanın nerede üretildiği en az nasıl üretildiği kadar önemlidir. Yerelde üretilmiş gıdaları seçerek hem yerel ekonomiye destek olabilir hem de daha fazla fosil yakıt harcanmasını engelleyerek atmosfere daha fazla karbon dioksit salınmasını önlersiniz. Etikette yazanları evde kullanıp kullanmadığınızı da sorgulayın. Ürünün üzerinde yüzde 100 doğal, naturel, hormonsuz, köy ürünü, saf ürün, katkısız gibi ibarelerin yer alması onun doğal olduğu anlamına gelmez. Üretimine tanık olmadan ürünün doğallığından emin olamayız. Bu tür ifadeler bir pazarlama yönteminden öteye gitmez. Satın alacağınız her ürün, onu üreteni ve üretim sistemini destekler.