Hükümet, Bilim Kurulu’na da danışarak 1 Haziran’dan itibarın “normalleşme” kararı aldı. İnsan sokağa bakınca “Zaten normalleşmemiş miydik?” diye soruyor. Zira sokak insan kaynıyor… Hatta o kadar ki alışveriş merkezlerinin önünde kuyruklar oluşuyor, semt pazarlarında insanlar üst üste alışveriş yapıyor, minibüsler belirlenen kapasitenin neredeyse iki katı yolcu alıyor. Sahil kenarlarında gezenlere cezalar kesiliyor, AVM’ye girenlere ses çıkmıyor. Bu normalleşmede birtakım tuhaflıklar var.
Okullar kapalı, kreşler açık
Örneğin; 1 Haziran’da kreşler açılıyor, ama yeni düzenlemeyle birlikte belirlenen gün dışında 18 yaşından küçüklerin sokağa çıkması yasak. Üstelik ilk, orta ve liseler de bu yıl açılmayacak. Elbette çalışan kesim için çocuklarının bakımı sorun oluyordu. Ancak bu süre içerisinde nasıl “idare” ettilerse bir süre daha çözüm bulunabilirdi. Üstelik açılacak olan sadece özel kreşler. Kreşler belki “hijyen” şartlarına uygunluk sağlamış olabilir. Ancak çocuklar birbiriyle nasıl temas etmeden duracak henüz orası belli değil.
Günlük işlerde çalışanlar ne olacak
Sorun sadece kreşlerle sınırlı değil. Şimdiye kadar evden çalışan milyonlarca insan yine sokaklara akın edecek. Özellikle beyaz-mavi yakalılar toplu ulaşım araçlarını kullanacak. Sosyal mesafenin burada da nasıl sağlanacağı merak konusu. Pandemi süresince herkesin söylediği gibi “günlük işlerde” çalışanların durumu “yeni normalleşmeyle” birlikte de netlik kazanmadı. Gece çalışanlar, özellikle kafe, restoran, müzisyen vs. gibi eğlence sektörü ve diğer birçok sektörde çalışanlar için bıçak kemiğe çoktan dayandı. Salgının bu kadar süreceğini tahmin etmeyen bazı işletmeler elemanlarına bir aylık maaşlarını verdi ancak sonrasında zorluk çekti.
DSÖ: 1 Haziran erken
Bazı işletmelerin personelinin hala devlet yardımı alamadığına ilişkin iddialar ise birken ikiye katlandı. Özellikle günlük işlerde çalışanların geleceği karanlık görünüyor. İşten çıkarmalarla birlikte küçülmeye gidenlerin sayısı fazlalaştıkça işsiz ordusuna yeni isimler ekleniyor. Tüm bu olumsuzluklar bir yanda birikirken, bir yandan da salgının önü alınmaya çalışılıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün de uyardığı gibi 1 Haziran yeni normalleşme erken… Ancak ekonomiyi düzeltmek ve işsizliği yok etmek için geç bir tarih… Özellikle ikinci dalga uyarılarının yapıldığı şu günlerde. Bakalım önümüzdeki günlerde bizi neler bekleyecek. Günlük çalışanlar için nasıl bir formül bulunacak. Bekleyip göreceğiz.