Çağlar Söyüncü, Cengiz Ünder, Enis Destan, Berke Özer, Barış Alıcı ve daha niceleri. Bu her biri farklı takımlarda oynayan Türk futbolcuların ortak özelliği İzmir’in köklü kulüplerinden biri olan Altınordu…
Her biri bugünün ünlü ve bol sıfırlı transfer sözleşmelerine imza atmış futbolcuları olan genç isimler Altınordu’nun alt yapısından çıktı ve farklı kulüplere transfer oldu. Ancak kırmızı lacivertli İzmir kulübünün bu sezonu hiç de beklendiği gibi geçmedi. Öyle ki 2022-2023 sezonunda TFF 1. Ligden düşen son takım “futbolcu fabrikası” olarak anılan Altınordu oldu. Cumhuriyetle yaşıt takımın bugünlere nasıl geldiğini ve futbol dünyasına hediye ettiği isimleri bu yazımızda kısaca hatırlayalım.
Önce Altınordu’ya bakalım…
Altınordu, 26 Aralık 1923 tarihinde 11 kişi tarafından İzmir'de kuruldu. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan kısa bir süre sonra Kurtuluş Savaşı nedeniyle kulüp bünyesinde ara verilen sportif faaliyetler tekrar başladı. İzmir'de 1912 yılında kurulan Karşıyaka ve 1914‘de kurulan Altay'ın yanı sıra Eşrefpaşa'da Altınay, Mısırlı Caddesi'nde de Sakarya kulüpleri vardı. Basmane, Tilkilik ve Namazgâh semtlerinde bir kulübün olmaması nedeniyle, semtte yaşayan Mustafa (Balöz), Hüseyin (Yurdakul) ve Mehmet Hancıoğlu'nun girişimleri ve semtte yaşayan Doktor Hacı Hasanzade Ethem Bey tarafından bölgede de bir spor kulübü kurulması fikri diğer büyüklere anlatıldı. Herkesin uzlaşması üzerine konu Süleyman Ferit Bey'e anlatıldı. Süleyman Ferit Bey, Tilkilik, Hatuniye, Namazgah ve İkiçeşmelik semtlerinde oturan insanları iyi tanıyordu ve içlerinde Kuvâyi Milliye yıllarında birlikte görev yaptığı insanlar da vardı. Sonrasında Vilayet Mektubî Kalemi'nden cemiyet nizamnamesi örneğini temin ederek kulübün kurulması için çalışmaları başlattı.
Cumhuriyete uygun isim
Daha sonra kulübün isminin belirlenmesi aşamasına gelindi, bu aşama oldukça hararetli geçti. O dönemde ülkede kazanılan savaşlardan sonra Cumhuriyetin kurulması ile birlikte kulübün isminin de buna uygun olması kararı alındı. Bu doğrultuda önerilen ilk isimler Zafer, Hilal ve Kurtuluş oldu. Yapılan her toplantıda yeni isimler önerilmeye devam ediliyordu. Önerilen isimlerden Göktürk ve Sakatürk diğerlerine göre ağırlık kazanmaya başlamıştı. Muallim Mehmet Rıza Bey, Göktürk ismi üzerinde duruyordu. Toplantıyı idare eden Süleyman Ferit Bey ise bir Türk İmparatorluğu olan Altınordu'yu kulübün adı olması için teklif etti. Bu teklif diğer kişiler tarafından da kabul edilince Süleyman Ferit Bey Altınordu'nun kurucu başkanı ve isim babası oldu. İstanbul'da da aynı ismi taşıyan bir kulüp daha vardı. Bu durum Vali Yardımcısı Murat Bey'e bildirildi ve bir sorun olmayacağı anlaşılarak kulübün ismi tescil ettirildi. Altınordu Futbol Kulübü, resmî olarak 26 Aralık 1923 tarihinde kuruldu ve tarihindeki ilk resmî maçını Altay ile oynadı. Kulübün kuruluşunun hemen sonrasında Şifa Eczanesi Kupası adı altında organize edilen bu maçı Altınordu 2-1 kazandı. Kulübün temsil renkleri kırmızı ve laciverttir. Bu renklerden kırmızı kanı, lacivert ise çeliği temsil eder.
6 kez İzmir şampiyonu oldu
Kulüp daha önce İzmir Futbol Ligi'ni 6 kez şampiyon olarak tamamladı. 1927, 1932 ve 1935 yıllarında Türkiye Futbol Şampiyonası ikincisi oldu. 1959 yılında ulusal bir organizasyon olan Millî Lig'e İzmir'den katılan Altınordu, ilk iki sezonda baraj maçları sonucunda küme düşmekten kurtuldu. 1961-62 sezonunda ligi 8. sırada bitirdi. 1964-1965 sezonu sonunda ligi 24 puanla son sırada tamamlayan kulüp bu sonuçla birlikte küme düştü. 1965-66 sezonunda 2. Lig'de Kırmızı Grubu 31 puanla ilk sırada tamamlayan Altınordu, bu sonuçla birlikte yükselme grubunda mücadele etme hakkı kazandı. Yükselme grubunu ise Eskişehirspor'un ardından 21 puanla 2. sırada tamamlayan Altınordu bir sezon sonra tekrar 1. Lig'e dönmeyi başardı. 1. Lig'de 1969-70 sezonuna kadar mücadele eden kulüp, aynı sezonda ligi 17 puanla sonuncu sırada tamamlayarak küme düştü. 1977-78 sezonunda 2. Lig'de sezonu 23 puanla son sırada tamamlayan Altınordu, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından; İzmir'de İskenderunspor ile oynanan ve 8-1 Altınordu'nun galibiyeti ile sonuçlanan maçta şike yapıldığı iddiasıyla küme düşürüldü. Altınordu’yla birlikte ligi 6. sırada tamamlayan İskenderunspor da küme düşürüldü.
İkinci ligde 13 sezon mücadele
Bir sonraki sezon 3. Lig'de grubunu 28 puanla 2. sırada tamamladı ve yeniden 2. Lig'e yükseldi. 2. Lig'de aralıksız 13 sezon boyunca mücadele eden Altınordu, 1991-1992 sezonunda ligi 33 puanla 16. sırada bitirerek 3. Lig'e, 1995-1996'da ise 3. Lig'de mücadele ettiği 7. Grubu sonuncu bitirerek Amatör Küme'ye düştü.
İnişler, çıkışlar birbirini izledi
2002-2003 sezonunda yeniden 3. Lig'e yükseldi. 2007-2008 sezonunda 3. Lig'de play-off serisinde Belediye Bingölspor ve Keçiörengücü takımlarını geride bırakarak 2. Lig'e terfi etti. 2008-2009 sezonunda 2. Lig'de mücadele eden ve 9 takımlı 2. Klasman Grubu'nu 7. sırada tamamlayan Altınordu yeniden 3. Lig'e düştü. 2010-2011 sezonunda 3. Lig'de grubunu 5. sırada bitirdi ve play-off oynamaya hak kazandı. Play-off serisinde Afyonkarahisarspor ve Darıca Gençlerbirliği takımlarını mağlup ederek yeniden 2. Lig'e yükseldi. 2011-2012 sezonu sonunda ligi 38 puanla 15. sırada tamamlayarak tekrar 3. Lig'e düştü. 2012-13 sezonunda 3. Lig 3. Grup'ta sezonu 76 puanla şampiyon olarak tamamlayan Altınordu tekrar 2. Lig'e yükseldi. 2013-14 sezonunda ise 2. Lig Kırmızı Grup'ta sezonu 81 puanla şampiyon olarak tamamlayan takım, 1. Lig'e terfi etti. Altınordu, 22 yıl aradan sonra mücadele ettiği PTT 1. Lig'deki ilk sezonunda bir hayli başarılı bir performans sergiledi. 10 maçta 9 galibiyet, 1 beraberlik alan kırmızı-lacivertliler, ligi Samsunspor'un hemen arkasında ve play-off barajının bir basamak altında 7. sırada tamamladı.
Süper lig şansını Altay’a kaptırdı
Altınordu 2020-21 sezonunda Hüseyin Eroğlu yönetiminde ligde oynadığı 34 maç sonunda 17 galibiyet 9 beraberlik ve 8 mağlubiyetle 60 puan toplayarak ligi 6. olarak tamamladı ve play-off oynamaya hak kazandı. Play-off yarı finalinde Samsunspor karşısında 2 maçta aldığı 1-0 ve 2-2'lik sonuçlarla finalde Altay'ın rakibi oldu. Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda oynanan final maçında 1-0 mağlup olması sonucunda Süper Lig şansını kaybetti. 2020-21 Türkiye Kupası 5. Turunda Konyaspor'a 3-1 kaybederek kupadan elendi. 2022- 2023 sezonun sonu ise yine bir alt ligin yolları göründü kırmızı-lacivertlilere. 1.Lig’in 36. haftasında Rizespor ile karşı karşıya gelen Altınordu’nun ligde kalması için rakibini mağlup etmesi ve Erzurumspor ile Gençlerbirliği’nin rakiplerine yenilmesi gerekiyordu. Alınan sonuçların ardından Altınordu, 1. Lig’e veda etti. 1. Lig'de normal sezonun son haftasında Çaykur Rizespor, konuk ettiği Altınordu ile 0-0 berabere kaldı. Yeşil-mavililer, bu sonuçla puanını 68'e yükselterek Yılport Samsunspor'un ardından Süper Lig'e yükselen ikinci ekip oldu. 35 puanla 16. sırada kalan Altınordu ise bir alt lige düştü.
Hüseyin Eroğlu’nun gidişi etkili oldu
Altınordu’nun bu sezon yaşadığı sancılı süreçte 10 yıldır takımı yöneten Teknik Direktör Hüseyin Eroğlu’nun gidişi etkili oldu. Eroğlu Altınordu’dan Samsunspor’a gitti ve Samsunspor bu yıl Süper Lig’e yükseldi. Altınordu'da Hüseyin Eroğlu'nun görevden ayrılmasının ardından teknik direktörlük görevine Ufuk Kahraman getirildi. Ama Kahraman beklentileri karşılayamadı.
Takım satılığa çıkarıldı
Öte yandan takımdaki çalkantılı süreçte satılacak olmasının da etkisi olduğu su götürmez bir gerçek. Çünkü Altınordu Başkanı Seyit Mehmet Özkan, kulübü devretme kararı aldığını açıkladı. Özkan, "Yoruldum kelimesi çok yetersiz kalır, ben bittim. Kıdem tazminatlarınızı hepinize 6 taksitte ödeyeceğim" diyerek takımı ayakta tutmak için çok uğraştığını ama yalnız kaldığını söyledi. Şimdilik bir alt ligde mücadeleye devam edecek olan kulübün alt yapısından bugüne kadar çıkan ünlü futbolculara gelirsek:
ÇAĞLAR SÖYÜNCÜ
İzmir ekibi Altınordu rekor bir satışla Çağlar Söyüncü'nün transferini gerçekleştirmişti. İngiltere Premier Lig takımlarından Leicester City'de forma giyen tecrübeli savunma futbolcusu, Altınordu'nun altyapısında yetişti. Çağlar Söyüncü; 2016-2017 sezonunda henüz 20 yaşındayken Bundesliga takımı Freiburg'a transfer oldu. TFF 1.Lig ekibi bu transferden 7 milyon 930 bin euro transfer geliri elde etmiş oldu.
CENGİZ ÜNDER
A Milli Takım'ın önemli yıldızlarından Cengiz Ünder bu sezon Marsilya formasıyla oynadığı futbolla göz dolduruyor. Altınordu altyapısında yetişen futbolcu 2016 -2017 yılında takımdan ayrıldı. Başakşehir'in yolunu henüz 18 yaşında tutan genç futbolcudan Altınordu 4 milyon 800 bin euro kazanmış oldu.
BERKE ÖZER
Altay Bayındır'ın sakatlanmasının sonrasında Fenerbahçe'de eldivenleri devralan genç kaleci Berke Özer, 2018-2019 sezonunda İzmir ekibi Altınordu'dan ayrıldı. Fenerbahçe bu transfer için İzmir ekibine 2 milyon 500 bin euro ödeme yaptı.
RAVİL TAGİR
Altınordu'nun bir diğer rekor satışı Ravil Tagir oldu. Kazak asıllı Türk savunmacı için Başakşehir 2020-21 sezonunda 2 milyon 500 bin euro ödemede bulundu. 17 yaşındaki stoperin transferi o dönem büyük ses getirdi.
BARIŞ ALICI
Fenerbahçe'nin, Altınordu'dan kadrosuna kattığı bir başka isim olan Barış Alıcı, Fenerbahçe'de istenilen seviyeye gelemedi. Futbolcu bu sıralarda Gençlerbirliği formasını terletirken o dönem Kanarya, Altınordu'ya 1 milyon 500 bin euro ödeme yaptı.
ALİCAN ÖZFESLİ
Altınordu'nun bir diğer rekor satışı Alican Özfesli oldu. Başakşehir, Altınordu'dan kadrosuna kattığı futbolcu için İzmir ekibine 1 milyon euro bonservis bedeli ödedi.
ENİS DESTAN
Son olarak Altınordu'dan Trabzonspor'a transfer olan futbolcu için bordo mavililerin futbolcu için İzmir ekibi ile 600 bin euro bonservis bedeli karşılığında anlaştığı öğrenildi. Trabzonspor futbolcuyu 4.5 yıllığına transfer etti.
BURAK İNCE
Altınordu'dan Almanya ekibi Arminia Bielefeld'e transfer olan Burak İnce için Altınordu'ya 2.5 milyon euro bonservis bedeli ödendi.