Rusya’da Antalya’yı tanımayan yok gibi. Yaz ayları dolup taşan Antalya sonbaharda da ilgi görmeye başladı.
Daha önce Antalya’da ev alan ya da kiralayan Ruslar bu evlerde Rusya’dan gelen misafirleri ağırlamaya başladı. Bazıları ise evleri pansiyon olarak kullanıyor. Bu nedenle Antalya’da kiralık ve satılık ev bulmak zorlaştı. Durumu bu açıdan değerlendirdiğimizde “Antalya’nın taşı toprağı altın oldu” demek yanlış olmaz.
Şimdilerde ise gözü açık ve paralı Ruslar Antalya’da iş hayatına soyundu.
Şunu da ekleyelim:
Rusya- Türkiye arasında charter seferleri arttı. Antalya havaalanına günde 100’e yakın uçak inip kalkıyor.
Ukrayna’dan da Antalya’ya akın sürüyor.
Ruble’deki düşüşe rağmen Ruslar Türkiye’yi ucuz görüyor. Bu arada bavul ticaretinde de artış yaşanıyor.
Antalya'da ev alan yabancı uyruklu kişilerin bu evleri turistik amaçlı kiraladıklarına dair tartışma ilginç bir örnekle devem ediyor.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu, bir Rus vatandaşının Antalya'da satın aldığı 80 evi otel olarak işlettiğini ileri sürdü.
Kavaloğlu, söz konusu kişinin iki binanın arasına bir de resepsiyon kurduğunu belirtti. Antalya'da satılan gayrimenkul sayısının 108 bine ulaştığına dikkat çeken Kaan Kavaloğlu şu noktaların altını çizdi:
"Yabancıların Antalya'ya gelip ev alması elbette güzel bir şey. Bu da dünyada örnekleri olan bir turizm şekli. Fakat satılan 108 bin daire 108 bin ayrı kişiye satılmamış ki. Sıkıntı da burada başlıyor zaten. Bu listenin içinde 1 kişi 80 tane ev almış. Ve aynı kişi bu evleri kendi yurttaşlarına kiralıyor. Yani kendi içlerinde bir kiralama sistemi oluşturulmuşlar. Bu sistem de maalesef hiçbir şekilde denetim altında değil. Biz kayıt dışılığın önlenmesini istiyoruz. Düşünün adam iki tane blok almış iki bloğun arasına resepsiyon yapmış. Turist sitenin güvenliğine, 'where is the reception' diye soruyor. Bu hiçbir şart altında kabul edilebilir bir şey değil."
Bu arada Rusların sonbahar turlarına ilgisi artıyor. Bu konuda Türkiye lider ülke konumunda.
Rusya'da bu sonbaharda organize turlara olan talep bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı. Sektör uzmanlarından alıntı yapan Kommersant, içinde bulunduğumuz sonbaharda organize turlar için yapılan rezervasyonların sayısının bir önceki yıla göre yüzde 25 arttığını yazdı.
GazetemRu’nun aktardığına göre talep, hem tur trafiği hacmindeki artış hem de turlardaki indirimlerle desteklendi. Örneğin Türkiye’ye bireysel seyahatlerin maliyeti yaz aylarına göre yüzde 35-45 oranında düştü.
Uzmanlara göre, sezonluk indirimler pazar için olağan bir uygulama, ancak bu yıl turistlerin bunlara tepkisi, yüksek ortalama fiyatlar ve turların aktif tanıtımı nedeniyle daha belirgin olabilir. Ayrıca talep, tüketici güvenindeki artışla da desteklenebilir.
Türkiye, kadife sezonda tatil için en popüler destinasyon oldu. Travelata.ru’ya göre, bu destinasyon için ortalama rezervasyon fiyatı Ağustos ayına kıyasla yüzde 12 azalırken, diğer yurtdışı destinasyonlar için aylık düşüş yüzde 9-23 oldu.
Mısır, yabancı destinasyonlar arasında ikinci sırada yer alırken, ortalama tutar bir önceki yıla göre yüzde 14 artarak 178,8 bin rubleye yükseldi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) talebin yüzde 6’sını oluştururken, ülkeye tur maliyeti yüzde 19 artışla 228,3 bin rubleye yükseldi.