Çanakkale ve ilçeleri gezi rotamız

Lapseki

Lapseki ilçesi, Çanakkale şehir merkezinden yaklaşık 34 kilometre uzaklıktadır. Kirazları ile ünlü Lapseki’de her sene Lapseki Kiraz Festivali düzenlenmektedir. Oldukça eski bir yerleşim yeri olan Lapseki’nin görülmeye değer doğal güzellikleri ve tarihi yapıları arasında; Çardak Kum Adası, Osmanlı dönemi yapılarından Yakup Bey Külliyesi, Çanakkale Savaşı’nda hastane görevi üstlenmiş ve sonradan şehitliğe çevrilmiş Çardak Arıburnu Şehitliği yer almaktadır. Lapseki sınırları içerisinde bulunan Çardak Kum Adası’nda gün boyu plajın tadını çıkarabilirsiniz.

Yenice

Yenice ilçesi, Çanakkale şehir merkezine ortalama 90 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Kaz Dağlarının kuzey yamacında konumlanan ilçenin yüzde 70’i ormanlarla kaplı olduğu için, bölge halkı geçimini büyük ölçüde ormancılıktan sağlamaktadır.

Doğal güzellikleriyle ve tarihi yapılarıyla öne çıkan Yenice’de görülmesi gereken yerler arasında; M.S. 334 yılında yapılmış olan Büyük Agonya Köprüsü, 9 adet tümülüse ev sahipliği yapan Küçük Hisarlık ve ilçenin geleneklerine ait eserlerin sergilendiği Yenice Belediyesi Türk Evi Etnografya Müzesi yer almaktadır.

Sehitler Abidesi

ABİDE

Uzakta gurur ve hüzün Abidemiz durmakta, dünyayı dize getiren Çanakkale Şehitleri Anıtını izlerken de insanın boğazına bir şey düğümleniveriyor. Dedelerimizin acısını yüreğimizde hissetmemek mümkün değil elbette. Dünya durdukça Çanakkale Savaşında şehit olan 253 bin askerimizin tek yumruğu olarak farklı bir beklenti ve umut içinde olanlara bir ders olarak hep var olacaktır.

ÇANAKKALE

Çanakkale ili; sahip olduğu tarihi, doğal, mitolojik değerleriyle ülkemizin en önemli kentlerinden biridir. Çanakkale’nin Assos, Kaz dağları, Troia, Milli Parkı, Çanakkale Boğazı, Çanakkale Savaşları ve Adide en yaygın bilinen değerleridir. Beş bin yıllık geçmişe dayanan Troia antik kalıntıları, tarihin ilk felsefe okulunun kurulduğu Assos’u ile attığımız her adımda tarih vardır. Hileli Troya Atına binmek istiyorum. Çanakkale Savaşları, emperyalizme karşı top yekün verilen milli mücadele ve ümmet olmaktan ulus olma yolunda bir milletin attığı büyük adım olarak güncelliğini hiçbir  zaman kaybetmeyecektir.

Eceabat Gezilecek Yerler 1727806529

DARDANOS

Çanakkale Boğazı tam da manzara harika diye düşünüyordum ki bulunduğumuz yerden boğaza kadar hiç ağaç yoktu ve nasırlı eller gibi göz tırmalayan bir görüntü vardı. Ayrıca hiç de hoş olmayan kalıntılar bile vardı aşağılarda. Buralar niçin böyle diye sorduğumda anladım gerçeği, doğanın yıllarca emek verdiği ağaçları, ormanı yok etmişiz, yangın çıkıp hepsi kül olmuş ne acı… Buna ister kasıt deyin ister kaza sonuç değişmiyor biz doğayı hoyratça yok ediyoruz. Sonra boğaza odaklanıyor tüm bakışlar işte diyorlar işte o meşhur Karanlık Liman…

KARANLIK LİMAN

Demek o Karanlık Liman burasıymış diye geçiriyorum içimden, birden herkeste bir suskunluk oluyor belli ki hafızaların derinlerindeki tarih yeniden canlanıveriyor diller lal olmuş, boğazıma bir yumruk oturmuş birden başımı çevirip Abide’ye bakıyorum, 253.000 şehitten söz edilsede, gerçek rakamların şu olduğu bilinmektedir.

Karşımızda anıtı yükselen, toplam kaybın 186.869 olduğu ve 55.157 Türk şehidin tek yumruk halindeki vakur duruşunu izliyorum. Sonra gözlerimin önünde, beynimde canlandı her şey birden… Çanakkale Savaşında şehit olan bir dedenin torunu olarak buralarda birebir bunları hissetmek bambaşka bir şeymiş. Birden okuduğum, öğrendiğim tarihimiz canlandı sanki.

Görevini tamamlayıp sessizlik içinde geriye dönen Nusret Mayın Gemisi, bir savaşın kaderini değiştirecek 26 Mayınlık imzasını bırakıyor. Sonraki günlerde, yeni keşif uçuşları ve mayın taramaları yapılmış her nasılsa bu mayınlar kendilerini saklamayı başarmışlar. Hatta Karanlık Koy’da mayın bulunmadığına dair rapor veren İngiliz Pilot, bu sürpriz mayınların başarısından bir gün sonra kurşuna dizilmiş. 18 Mart günü yaşananlar Türk tarihinde gerçek bir zaferdir.

Devamı yarın…