Canele; içi yumuşak ve kremsi, dışı karamelize ve çıtır bir kabukla kaplı, vanilya ile tatlandırılmış küçük Fransız hamur işidir. Üst kısmında çöküntü bulunan, 5 santimetre yüksekliğinde çizgili silindir şeklindedir. Özellikle kahvaltı veya öğleden sonra çay saatlerinde tercih edilen bir tatlıdır.

Nefis kokusu ve ağızlarda iz bırakan lezzetiyle Canele, özellikle Fransa’nın Bordeaux bölgesinde popülerdir.  Fransız denizcilerin atıştırmalığı Canele 18’inci yüzyıldan günümüze ulaştı. Kek ile pasta arasında bir hamur işi olan  Canele, ricotta kremalı Sicilya çıtır külah cannoli ile karıştırılmamalıdır.

Hamurun ana malzemeleri süt, tereyağı, yumurta sarısı, şeker, un ve vanilyadır. Ürün seçimine dikkat etmek gerekir. Vanilya şekeri, yarım yağlı süt, margarin kullanmazsanız sonuçtaki farkı hissedeceksiniz.

Hamuru hazırlarken hava kabarcığı oluşumunu önlemek için çırpmamak önemlidir. Hamurun en az 12 saat buzdolabında dinlendirilmesi tatlıyı mükemmel kıvamına ve aromasına ulaştıran önemli adımdır.

Tüm Canele tarifleri küçük değişikliklerle birlikte kompozisyon açısından birbirine benzer. Bazılarında daha fazla un, bazılarında daha fazla şeker var. Birkaç tarif denedim ve dünyanın en çok Michelin yıldızı sahibi, Fransız şef Alain Ducasse’nin tarifini yapmaya karar verdim.

6A

MALZEMELER

Süt 500 gr

Tereyağı 50 gr

Yumurta 2 adet

Yumurta sarısı 2 adet

Şeker pudrası 250 gr

Un 100 gr

Vanilya ekstraktı 1 tatlı kaşığı

9A

YAPILIŞI

Pişirmeden önceki gün: Süt, vanilya özü ve tereyağı ile ısıtılmalı. Bu işlem tereyağı eriyene kadar yapılmalı.

Ayrı bir kapta yumurta, yumurta sarısı ve pudra şekerini karıştırın. Bunu bir çırpma teliyle yapın. Mikser veya blender kullanmayın. 

Daha sonra yavaş yavaş süt karışımını ve unu ekleyip pürüzsüz hale gelinceye kadar tekrar iyice karıştırmanız gerekir.

Canele hamuru hazır ama buzdolabında en az 12 saat, tercihen 24 saat dinlendirilmesi gerekiyor. (Bu karışımı buzdolabında birkaç gün bekletebiliyorum. Misafirim gelirse iki porsiyon hazırlayıp taze taze ikram ediyorum.)

Pişirme gününde fırını 220-230 derecede ısıtın. Pişirme kaplarını hazırlayın. Canele için silikon kalıbım var. İçini tereyağı ile yağladım ve üzerine hafif esmer şeker serptim.

Hamuru buzdolabından çıkarın, bir çırpma teliyle iyice karıştırın. 5 mm boşluk kalacak şekilde kalıplara dökün.

İlk 15 dakika 220 derecede pişirin. Sonra ısıyı 200 dereceye düşürüp 20 dakika daha pişirin. Ardından sıcaklığı 180 dereceye düşürüp 30 dakika daha pişirin.

Canele’lerin dışı karamele benzer bir kabuğa, içi ise sünger gibi yumuşak ve çok hoş kokulu bir hamura sahip olacak.

Pişirme işlemi tamamlanınca fırından alıp kalıpla birlikte soğumaya bırakın. Ardından Canele’leri dikkatlice kalıptan çıkarın.

Lezzetini tam ortaya çıkarabilmeleri için birkaç saat bekletildikten sonra tüketilmelidir. Şef Alain Ducasse, onları 7 saat daha dışarıda bıraktıktan sonra tatmaya başlamayı öneriyor. Bu süre mümkün olduğu kadar lezzetin gelişmesini sağlayacak ama ben soğuduktan hemen sonra yemeyi seviyorum.

Afiyet olsun!

Klima1

KLİMA KULLANIMINDA BÜTÇEYİ SERİNLETEN TAKTİKLER

Sıcak havayla birlikte klima satışı ve dolayısıyla kullanımı zirve yaptı. Serinlemek için klima ve vantilatöre yönelince de elektrik faturalarına bunun yansıması oldu. Bu cihazları nasıl daha ekonomik kullanabiliriz? İşte dikkat edilmesi gereken noktalar: Pencerelerden sıcak hava girişini önleyin. Evde ısı artışına neden olan beyaz eşyaları klima açıkken çalıştırmayın. Güneşlik ve perdeleri kapalı tutun. Klimayı dış ortam sıcaklığından maksimum 6 derece daha düşük sıcaklığa ayarlayın. Klimadaki her 1 derecelik artış yüzde 5 tasarruf sağlar. Nem alma modu, soğutma modundan daha az elektrik tüketir. Elektrik kesintisi gibi durumlarda klima sigortasının kapatılması da öneriliyor.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...